ajakherpesz
#Betegségek

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése

2023.07.17.
2 perces olvasási idő

Az ajakherpeszt a Herpes simplex vírus okozza, amely fájdalmas hólyagocskák megjelenését idézi elő az ajkakon, a fogínyen, a nyelven, szájpadláson. A hólyagokon kívül más tünetek, például láz és izomfájdalom is előfordulhatnak.

A herpesz-vírus csak az emberek között fertőz. A hólyagocskák leggyakrabban 1-2 éves gyermekeknél jelennek meg, de bármelyik életkorban, az év bármely szakában elkapható a fertőzés.

A herpesz fertőzött nyál-, nyálkahártya-, vagy bőr megérintésével terjed. A vírus annyira ragályos, hogy legtöbbünk szervezete legalább egy altípusával találkozik a felnőttkor elérése előtt.

A fertőzés három stádiuma

Elsődleges fertőzés: a vírus bejut a bőrbe vagy nyálkahártyába, és ott szaporodik. Az ajkakon és a szájüregben hólyagocskák, illetve láz is kialakulhat. Mások ebben a stádiumban tünetmentesek maradnak.

Látencia: a vírus a fertőzés helyéről a gerincvelői idegdúcukba vándorol, ahol újból szaporodik, majd inaktívvá válik.

Kiújulás: érzelmi vagy fizikai stressz-állapot következtében a vírus újra aktiválódhat, új hólyagocskákat és más tüneteket okozva.

A herpeszt okozó vírus egy DNS-vírus, amelynek két altípusa van: Herpes simplex 1 és Herpes simplex 2, amelyek a fertőzések 80 százalékát illetve 20 százalékát okozzák.

Tünetek

Az ajakherpesz lappangási ideje (vagyis a fertőzés és a tünetek megjelenése közti idő) 2-12 nap lehet, leggyakrabban a 4 nap. A betegség tünetei általában 2-3 hétig tartanak.

  • Láz, fáradtság, izomfájdalom, ingerlékenység.
  • Fájdalmas, égető vagy viszkető érzés a bőrön a hólyagok megjelenése előtt. A hólyagok kicsik, laposak, vörös alapon szürkés színűek. Néhány nap után behegesednek, szárazabbá és sárgássá válnak.
  • A szájüregben megjelenő fájdalmas hólyagocskák az evést és ivást megnehezíthetik. Hólyagok az állon és nyakon is előfordulhatnak. A fogíny enyhén megduzzadhat és esetenként vérezhet. A nyaki nyirokcsomók duzzadttá és fájdalmassá válhatnak. Tinédzsereknél s fiatal felnőtteknél a herpesz torokfájást is okozhat, apró hólyagokkal és a mandulákra rakódott szürkés lepedékkel.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • Ha nem vagy biztos benne, hogy mi okozza a hólyagocskákat
  • Ha a tünetek miatt fájdalmassá válik az evés és ivás, és a kiszáradás tüneteit észleled (fáradtság, ingerlékenység, szájszárazság, vizelet mennyiségének csökkenése)
  • 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőkkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert ebben a korban komolyabb szövődmények is kialakulhatnak: a vírus az agyban is károsodást okozhat
  • Ha az immunrendszered le van gyengülve, mindenképpen orvoshoz kell fordulnod, mert szervezeted nehezebben birkózik meg a vírussal, ezért komplikációk, súlyosabb tünetek alakulhatnak ki.

Az orvos a látható tünetek és a beteg beszámolója alapján általában be tudja azonosítani a vírust. Ha a fertőzés más szervekre is kiterjed, az orvos a következő vizsgálatokat hajthatja végre:

  • Herpesz kezelése otthonMintavétel a hólyagocskákból
  • Tzanck teszt
  • Vérvétel és antitest vizsgálat

A kiszáradás megelőzése érdekében fogyassz sok folyadékot. Az orvos felírhat gyógyszert láz- és izomfájdalom csillapítására. Vírus ellenes szereket 6 hetesnél fiatalabb csecsemőknek, illetve legyengült immunrendszerű vagy más súlyos betegségben szenvedő betegeknek ajánlott csak szedni.

Megelőzés: Mivel a vírus a fertőzött bőrről, nyálkahártyáról, nyálból terjedhet tovább, kerüld az ezekkel való érintkezést.

(KamaszPanasz - M.N. - webmd.com, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)