ekcéma
#Betegségek

7 ekcémát kiváltó tényező az otthonodban

2024.01.12.
1 perces olvasási idő

Ha ismered az ekcémát kiváltó okokat, akkor elkerülheted a kellemetlen tünetek megjelenését. Az otthonodnak olyan helynek kell lennie, ahol pihenni tudsz, ahol nem kell aggódnod az egészségedért. Melyek lehetnek az ekcémára hajlamosító tényezők a lakásban?

Higiéniai termékek

Sok embernél az ekcémát egyes higiéniai termékek váltják ki. Ami az egyik embernek ártalmatlan, az másoknál irritációt okozhat. A sampon, a habfürdő és a testápoló is okozhatja a problémádat. Próbáld meg elhagyni egyik vagy másik terméket. Ha ezután javul a bőröd állapota, ne térj vissza a termékhez újra!

Mosóporok, mosogatószerek

Ha újfajta mosószert használsz és kiütéseket tapasztalsz a bőrödön, minél hamarabb cseréld le azt!

Ekcémát kiváltó okok

Csak olyan terméket válassz, amely nem okoz problémákat. Időnként a cégek a bejáratott termékeik összetevőin is változtatnak. Ha ekcémás tüneteket tapasztalsz egy régóta használt mosószer esetében, okkal gyanakodhatsz arra, hogy módosítottak az összetételén.

Ruhák

Léteznek olyan textíliák, amelyek ronthatják az ekcéma tüneteit. Ha észrevetted, hogy egyes ruhák a szekrényedben rontanak az ekcémás tüneteken, jobb, ha nem viseled őket, legyenek azok bármennyire csinosak is. Ilyenek lehetnek a műszálas vagy a sötét festékkel festett darabok.

Kisállatok

Ha atópiás ekcémád van, akkor a kisállatok valóban ronthatják az állapotodat. Az állatok bőrdarabkái és szőre is okozhatja a kiütéseket. Ha nem szeretnél megválni a kedvencedtől, akkor a rendszeres fürdetés és fésülés segíthet.

Poratkák

Poratkák leselkednek rád az egész házban, amik a legtöbb emberre ugyan teljesen ártalmatlanok, ám az arra érzékenyeknél ekcémát okozhatnak. A rendszeres portalanítás és a porszívózás segíthet megelőzni az elszaporodásukat. Hetente tisztítsd meg a bútorokat és a matracokat, és szintén heti rendszerességgel mosd ki az ágyneműt és a párnákat. Ezek az egyszerű lépések sokat segíthetnek.

Ételek

Az atópiás ekcémával küzdők egy része bizonyos ételek fogyasztása után felerősödhet a problémája. A problémákat a tejtermékek, a tojás, a diófélék és magvak, a szója és a búza okozhatják. Ha allergiás vagy bármelyikre, igyekezd elkerülni őket!

Stressz

Otthon is mindig van miért aggódni. Akár egy feszült kapcsolat egy családtaggal, akár anyagi vagy egyéb problémák aggasztanak, jó esély van rá, hogy a stressz súlyosbítja az ekcémádat. Próbáld meg relaxációs módszerekkel enyhíteni a stressz hatásait!

(KamaszPanasz - M.N. - skincare.allwomenstalk.com)