nyár
#Betegségek

Nyári veszélyek: csípés, harapás, szúrás, égés

2023.06.25.
7 perces olvasási idő

A nyaralás a pihenés és a szórakozás mellett veszélyekkel is járhat, főleg ha külföldre, esetleg tengerpart mellé utazol. Ezért nem árt felkészülni még időben. Ismerd meg a leggyakrabban előforduló veszélyforrásokat!

Medúzák: óvakodj tőlük a tengeri lubickolás közben

Testük legtöbbször harang alakú, arról lógnak le a különböző hosszúságú csápok, melyeken a csalánsejtek sorakoznak, ezekkel ejtik el zsákmányukat, melyek apró halak és más élőlények. A csalánsejtek egy szigonyszerű képletet és mérget tartalmaznak. Ha egy élőlény hozzáér a csalánsejt érzékelő szőréhez, akkor a szigony kivágódik és mérget juttat az áldozat testébe. A bajt növeli, hogy az áldozat szabadulása közben kapálódzva, csak jobban magára tekeri a medúza csápjait, így több csalánsejt lép működésbe egyszerre.

Embernél szerencsés esetben legtöbbször „csak” némi fájdalommal, esetleg múló bénulással jár a medúzacsípés, de vannak olyan medúzafajok, melyeknek csípése életveszélyes következményekkel járhat az embereknél is. Az iszonyatos fájdalom mellett szövetroncsoló és idegbénító hatású lehet a méreg.

Mi történik, ha megcsíp egy medúza?

A szúrás helyén hólyagok, duzzanatok képződnek, előfordul izomgörcs és hányás is. A reakció olyan heves is lehet, hogy légzésbénulást, kómát és fulladásos halált is okozhat - ez azonban szerencsére nagyon ritka. A legismertebb veszélyes faj a kockamedúza, szúrása azonnali segítséget követel, különben végzetes i lehet.

Mit kell tenni?

A sérült testrészről le kell dörzsölni a bőrbe fúródott apró szigonyokat (mert folyamatosan méreg kerül az áldozatba, amíg azok benne vannak) és ecettel vagy más enyhén savas folyadékkal locsolni kell (lassítja a méreg hatását), amíg az orvos oda nem ér. Más medúzáknál az ecetes borogatás elég, amíg orvoshoz kerül az áldozat.

A medúza nem támad emberre, a szerencsétlen találkozás leginkább a meleg tengerekbe lebegő medúzákba véletlenül való beleúszás során történik, némely esetben az óvatlanok megfogják, de ez ritkább.

Tüskés rája: a homokban lapuló veszélyforrás

Ezek a furcsa tengeri állatok igen veszélyesek tudnak lenni, ugyanis farkuk végén egy vagy több fűrészes tövist hordanak, nyugalmi helyzetben ellapulva, de ha veszélyben érzik magukat, akkor felmeresztik és a vélt vagy valós támadóba döfik, és mivel mérget tartalmaz, így könnyen végzetes lehet (Steve Irwin, krokodilvadász végzetét is egy rája okozta, egy balul sikerült találkozás során: a rája mellkason szúrta, ami azonnali halált eredményezett). Az állat egyébként békés természetű, a baj akkor van, ha valaki véletlenül rálép a homokban pihenő rájára.

Mi történik rájatámadáskor?

A rája szúrásnak tünetei: éles fájdalom, vérzés, hányás, hidegrázás és bénulás lehetnek. Némely szerencsétlen esetben halált is okozhat, főleg ha nem részesül szakszerű ellátásban a sérült. Szúrás esetén azonnali orvosi segítségre van szükség, ha az időbe telik, akkor minél hamarabb el kell távolítani a bőrbe maradt tüskéket, lemosni a sérült részt és valamennyire kivéreztetni a sebet.

Bőrirritáció a hennafestéstől

A népszerű és divatos az „ideiglenes tetoválás”, a különböző festékekkel a bőrre rajzolt változatos minták nem csak szépek, de veszélyesek is lehetnek. Az úgynevezett fekete-henna összetevői között több ártalmas anyag is előfordul, melyek allergiás reakciót válthatnak ki egyeseknél (kontakt dermatitisz). Az eredeti hennafesték növényi alapú és barnás-vöröses színű, ehhez gyakran adnak különféle adalékokat, hogy más színt kapjanak vagy tartósabb legyen az alkotás. Mindig győződj meg a festék eredetéről, tisztaságáról, mielőtt magadra kennéd. Ha bizonytalan vagy, inkább ne használd, mert a bőrirritáció nem csak csúnya, de kellemetlen, fájdalmas is lehet.

Mérgező növények: mérges szömörce, mérgező tölgy és mások

Ezeknek a növényeknek a leveleiben bőrirritáló vegyületek találhatóak, ha ilyennel érintkezik a bőröd, akkor először pirosságot, enyhe duzzadást tapasztalhatsz, majd egyre jobban viszketni kezd az érintett terület. A kiütések csak órákkal vagy napokkal később jelennek meg, melyek eltarthatnak 2-3 hétig is. Enyhe reakció esetében a viszketés kezelésére különféle gyógyszeres krémek elegendőek, komolyabb baj esetében szteroidos és antibiotikumos kezelés is szükséges lehet.

Tudj meg többet! A mérges szömörce okozta kiütés

Szúnyogok, a vérszívó ellenségeink

Nem csak zavaróak, de még a vérünket is szívják, aminek több rossz következménye is lehet. A csípés helyén egy vöröses duzzanat marad vissza, ami iszonyatosan tud viszketni, ezt a szúnyog nyálában található véralvadásgátló anyag okozza. Ha elkaparják a csípés helyét, az fertőzést okozhat. A trópusi területeken élő szúnyogok különféle kórokozókat terjeszthetnek (egysejtű paraziták és vírusok): Nyugat Nílusi vírus, dengue-láz, malária és mások (vagy a cecelégy terjesztette álomkór is hasonló probléma).

Hogyan védekezz a szúnyogok ellen?

Hogy megvédd magad a szúnyogoktól, öltözz megfelelően, ha lehetséges. Használj különféle szúnyogriasztó spray-t és krémet, az ajtóra, ablakra tegyél szúnyoghálót, valamint szüntesd meg a környezetedben található pangó vízforrásokat, mert a lárvák ezekben fejlődnek (vagy tartsd magad távol a nagyobb állóvizektől).

TIPP 7 házi praktika a szúnyogcsípésekre

Kullancsok: komoly fertőzéseket okozhatnak

Kirándulások alkalmával futhatsz bele ezekbe a parányi pókszabású, vérszívó parazitákba. A növények levelein, az aljnövényzetben rejtőzködve várják, hogy egy élőlény arra járjon. Az áldozatukat a hő, CO2, és tejsav kipárolgás révén találják meg. Könnyen belekapaszkodnak a ruhába, majd a bőrbe. Nem feltétlenül fertőzött minden egyes kullancs, de ma már sok közülük az, ezért nem árt óvatosnak lenni. Viszont némely példányai veszélyes kórokozókat terjeszthetnek.

Az okozott betegségek pedig különfélék lehetnek: Lyme-kór, agyvelőgyulladás, Sziklás Hegyi láz és sok más, az adott területtől függően változó, hogy milyen kórokozókat hurcol a bélrendszerében a kullancs. A fertőzések mellett, a csípés kiválthat allergiás bőrreakciót is, ezért a megelőzés mellett fontos a szakszerű kullancseltávolítás is, ha már befészkelte magát a bőrbe.

Kirándulások közben és a végén is fontos az alapos átvizsgálás, főleg a lágy bőrtájékokon, ahová előszeretettel fúrja be magát, kérjünk meg egy családtagot vagy barátot, hogy segítsen. Érdemes jól megválasztani a ruházatot, valamint kullancsriasztó szereket alkalmazni, ha a szabadba készülünk.

Méhek, darazsak: allergiás reakciót is okozhat a csípésük

Nem csak a finom mézet készítik, hanem olykor veszélyesek is tudnak lenni ezek a csíkos, zümmögő jószágok. A legtöbb méh- vagy darázscsípés némi fájdalommal jár és legtöbbször magától vagy néhány napos vizes borogatástól elmúlik. Azonban akik allergiásak a rovarcsípésre, azok számára kész rémálom tud lenni a velük való találkozás. A szúrást követő reakciók széles skálán mozoghatnak: az enyhe fájdalom és duzzanattól a kiütéseken át a komolyabb száj és torokduzzanatig, ami a légzést nehezíti meg, így potenciálisan életveszélyt jelent.

Nyári veszélyek: csípés, harapás, szúrás, égés

Mit tegyél?

Szúrást követően a legfontosabb, hogy eltávolítsd a bőrben maradt fullánkot, ami a méregmiriggyel együtt kiszakad az állatból (az ugyan elpusztul, de a méregmirigy folyamatosan pumpálja a mérget a szerencsétlenül járt áldozatba), majd borogasd a helyét, feküdj le, esetleg igyál kalcium pezsgőtablettát. Súlyos esetben orvosi segítségre is szükség lehet.

Mérges kígyók

Itthon csak a két, igen ritka viperafaj fordul elő, de a miénktől melegebb éghajlatú országokban rengeteg mérges kígyóval találkozhatsz. A kígyómarás kimenetele és következményei igen sokfélék lehetnek. Alapvetően két típusra oszthatóak a kígyómérgek:

  • neurotoxin: az idegsejtekre hat, gyors hatású, bénít, szív- és légzésbénulást okoz,
  • haemotoxin: igen erős szövetroncsoló hatású, lassabban hat ugyan, de nagyobb mértékű a roncsolás (viperafélékre jellemző).

A kígyómarás után égésszerűen fájdalmas seb marad, ami begyulladhat és elkezd feldagadni, ami továbbterjed a megmart testrészen. A súlyosabb tünetek pedig: gyengeség, szívritmuszavar, légzési nehézség. A marás súlyossága rengeteg külső és belső tényezőtől függ: a méreg mennyiségétől, a kígyó fajtájától, állapotától, a marás helyétől, az áldozat életkorától, egészségi állapotától, a külső hőmérséklettől, stb. Ha marás ért, azonnal orvoshoz kell fordulni, hívj segítséget, mert nem tudhatod, hogy mikor áll be az eszméletvesztés. Ha nincs közelben segítség: ha végtagot ért a harapás, akkor fölötte szorítókötést kell alkalmazni, amennyire lehet fertőtleníteni a harapást és környékét és kivéreztetni a sebet. Jó tanács: kerüld a rágcsálóktól nyüzsgő helyeket, mert azok vonzzák a kígyókat. Ha kígyóval találkozol, nem szabad ingerelni, bántani az állatot, inkább nagy ívben kerüld el.

Nem mérges kígyók

A legtöbb kígyóféle nem rendelkezik méreggel, de a harapás helye elfertőződhet, ezért ajánlatos mihamarabb orvoshoz fordulni, a sebet érdemes fertőtleníteni, és hagyni, hogy kivérezzen. Jó tanács: ne időzz éjszakára gyümölcsfa alatt (vonzza a kisállatokat, azok meg a kígyókat). A hiedelemmel ellentétben a kígyók nagyon jól úsznak és szeretik a vizet.

Pókok: a lakások és kertek rémisztő lakói

Az egyik legveszélyesebb faj a fekete özvegy, ami egy kisméretű fekete pók. A veszélyes pókfajta könnyen felismerhető: a nősténynek piros homokóraszerű jel van a potroha alján. Az USA-ban gyakori, többnyire rejtőzködő életmódú, farakások és más, kevésbé bolygatott helyeken rejtőzik, néha behúzódik az otthonokba is. A csípése éles fájdalommal járhat, de néha nem érződik semmi. A csípés helye pirosas és duzzadni, feszülni kezd, izomgörcs, rosszullét, hányás és görcsrohamok, magas vérnyomás jelentkezhetnek. Azonnali orvosi segítségre van szükség, ha valakit megcsíp a fekete özvegy, szerencsére ma már ritkán halálos.

Barna remetepók (hegedűpók)

A sötét, állandó klímájú helyeket szeretik, pince, padlás, ruhásszekrény, barlangok. Sárgásbarnás árnyalattól a barnáig terjed színezetük, a lábaik rendszerint sötétebbek. A mérgük különösen veszélyes, harapásuk pedig elfertőződhet. A csípés nem jár fájdalommal, a bőr kipirosodik, majd kifehéredik a közepe (céltábla kinézete lesz), felléphet súlyos szövetroncsolódás valamint extrém fájdalom és hólyagosodás. Azonnali orvosi segítséget igényel. Az idősekre, gyerekekre és gyenge egészségi állapotú emberekre halálos lehet.

Jó hír a pókfóbiásoknak, hogy Magyarországon a legtöbb pókfaj ártalmatlan az emberre nézve: a házi kaszáspók, a koronás keresztespók vagy a házi zugpók a leggyakoribb vendégek a házak, lakások és kertek táján. Ezek a fajok ugyan félelmetesnek tűnhetnek, azonban nem kell félni tőlük.

Tűz okozta égési sérülések

Például tábortűz vagy tűzijáték, némi elővigyázatlanság és kész a baj. A kisebb égéseket otthon is el lehet látni, folyó hideg víz alá tartani az égett testrészt 5-10 percig, utána pedig jegelni, majd elég a hideg vizes borogatás. A súlyosabb égési sérülésekkel azonnal orvoshoz kell fordulni.

Hő okozta bőrkiütések

Leginkább gyerekeknél fordul elő, nagy melegben és magas páratartalom mellett, rózsaszínes kiütések formájában, rendszerint a ruhával takart testrészen, főleg, ha túlöltöztetve volt a gyerek. Általában magától is elmúlik,(hideg vizes fürdő, nem szabad krémezni) ha nem vagy túlérzékeny lesz a bőr érdemes orvoshoz fordulni.

Napégés és bőrrák

A túl sok vagy déli órákban történő napozás során könnyen leéghetünk (nem ajánlatos 11-15-óra között fedetlenül a napon tartózkodni), a napozás után pár órával már megjelennek a tünetek: vörös, érzékeny, fájdalmas bőr, rosszullét, hidegrázás, a bőr idővel felhólyagosodik és lehámlik, a regeneráció hetekig is eltarthat.

Mit tegyél napégéskor?

Kezelése hidratáló krémekkel, fájdalomcsillapítókkal, hideg vizes borogatással, célzott készítményekkel (pl. napégés kezelésére alkalmas spray) lehetséges. Súlyosabb leégés esetén célszerű orvoshoz fordulni. A másik káros hatás a napból jövő UV sugarak rákkeltő hatása. A bőrrák sajnos egyre gyakoribb betegség manapság, főleg a felelőtlenül napozók járnak pórul, a káros hatás akár évekkel később is kialakulhat. Kétféle típusa van: melanoma és karcinóma (bazális, laphámsejtes). Ha bármilyen elváltozást észlelsz a bőrödön vagy valamelyik anyajegyed furcsán megváltozik, fordulj bőrgyógyászhoz minél hamarabb.

(KamaszPanasz - N. L.)