dohányzás
#Betegségek

A dohányzás miatt súlyosabb lesz az asztmád

2014.05.28.
1 perces olvasási idő

Ha asztmás vagy, a dohányzás különösen kockázatos, mivel rendkívül káros a tüdődre. Ha valaki cigizik, akkor gyakran köhög, zihál és fullad. Ennek oka, hogy a dohányzás irritálja a légutakat, duzzadttá, váladékossá teszi őket. Hasonló tüneteket okoz, mint az asztmás roham.

Éppen ezért a dohányzás a szokásosnál is több asztmás rohamot idézhet elő az asztmás betegeknél, melyek akár még súlyosabbak és nehezebben kezelhetőek lehetnek, mint az alapbetegség.

Asztmásan dohányzol?

Talán te is azért kezdtél dohányozni, mert az összes barátod cigizik, vagy olyan helyen nőttél fel, ahol ez megszokott volt. Sokan Mondj le a cigirőlazért próbálják ki, mert kíváncsiak, vagy egyszerűen csak unatkoznak. Nem számít, miért szoktál rá, de ha leszoknál róla, az biztosan javítana az állapodon és enyhítené az asztmádat.

A dohányzás gyengíti az asztmaellenes gyógyszerek hatását, és miatta többször kell használnod az inhalátorodat. Még az alvásodat is megzavarja, ha éjjel a saját köhögésed felébreszt, emellett pedig hatással van a fizikai- és sportteljesítményedre is. Ráadásul, egy súlyos asztmás roham miatt akár a sürgősségi osztályra is kerülhetsz.

Ha úgy döntesz, hogy leszoksz a dohányzásról, nem kell feltétlenül egyedül csinálnod. Nyugodtan keresd azoknak a támogatását, akik szintén próbálnak leszokni. Orvosodtól is kérhetsz tanácsot a különböző módszerekről, gyógyszeres kezelésekről, melyek segítenek leküzdeni a cigaretta utáni vágyadat.

Ha körülötted dohányoznak

Még ha te nem is dohányzol, kerülhetsz „cigis helyzetekbe" találkozókon, baráti beszélgetéseken, bulikon vagy éppen otthon, ha a családodban dohányzik valaki. Az asztmás betegekből a passzív dohányzás is válthat ki asztmás rohamot, tehát jobb, ha ezt is kerülöd!

Ha asztmásként gyakran lógsz dohányosokkal, vagy ha van olyan családtagod, aki a házban dohányzik, valószínűleg gyakrabban jelennek meg és súlyosabbak az asztmás tüneteid, mint ha nem lenne a környezetedben cigifüst.

Sajnos nem túl sokat tudsz mások viselkedésén változtatni, de próbáld meg barátaid és a családod tudomására hozni, hogy amit tesznek, az csak súlyosbítja az asztmádat. Kérd meg őket, hogy ne dohányozzanak a házban és az autóban. Végtére is jogod van a friss levegőhöz!

Asztmás roham: előzd meg!
Ha asztmás vagy, akkor bizonyára ismerős számodra az asztmás roham. Ez az érzés akkor jelentkezik, ha az asztmád rosszabbodik. Mit tehetsz, hogy megelőzd? Cikkünkben összegyűjtöttük. Előzd meg a rohamot!

(KamaszPanasz - B. K., forrás: kidshealth)