Főoldal / BETEGSÉGEK / A dohányzás miatt súlyosabb lesz az asztmád
  2014-05-28

A dohányzás miatt súlyosabb lesz az asztmád

Ha asztmás vagy, a dohányzás különösen kockázatos, mivel rendkívül káros a tüdődre. Ha valaki cigizik, akkor gyakran köhög, zihál és fullad. Ennek oka, hogy a dohányzás irritálja a légutakat, duzzadttá, váladékossá teszi őket. Hasonló tüneteket okoz, mint az asztmás roham.

Éppen ezért a dohányzás a szokásosnál is több asztmás rohamot idézhet elő az asztmás betegeknél, melyek akár még súlyosabbak és nehezebben kezelhetőek lehetnek, mint az alapbetegség.

- hirdetés -

Asztmásan dohányzol?

Talán te is azért kezdtél dohányozni, mert az összes barátod cigizik, vagy olyan helyen nőttél fel, ahol ez megszokott volt. Sokan Ha asztmád van, mondj le a cigiről!azért próbálják ki, mert kíváncsiak, vagy egyszerűen csak unatkoznak. Nem számít, miért szoktál rá, de ha leszoknál róla, az biztosan javítana az állapodon és enyhítené az asztmádat.

A dohányzás gyengíti az asztmaellenes gyógyszerek hatását, és miatta többször kell használnod az inhalátorodat. Még az alvásodat is megzavarja, ha éjjel a saját köhögésed felébreszt, emellett pedig hatással van a fizikai- és sportteljesítményedre is. Ráadásul, egy súlyos asztmás roham miatt akár a sürgősségi osztályra is kerülhetsz.

Ha úgy döntesz, hogy leszoksz a dohányzásról, nem kell feltétlenül egyedül csinálnod. Nyugodtan keresd azoknak a támogatását, akik szintén próbálnak leszokni. Orvosodtól is kérhetsz tanácsot a különböző módszerekről, gyógyszeres kezelésekről, melyek segítenek leküzdeni a cigaretta utáni vágyadat.

Ha körülötted dohányoznak

Asztmás roham: előzd meg!
Ha asztmás vagy, akkor bizonyára ismerős számodra az asztmás roham. Ez az érzés akkor jelentkezik, ha az asztmád rosszabbodik. Mit tehetsz, hogy megelőzd? Cikkünkben összegyűjtöttük.

Előzd meg a rohamot!

Még ha te nem is dohányzol, kerülhetsz „cigis helyzetekbe" találkozókon, baráti beszélgetéseken, bulikon vagy éppen otthon, ha a családodban dohányzik valaki. Az asztmás betegekből a passzív dohányzás is válthat ki asztmás rohamot, tehát jobb, ha ezt is kerülöd!

Ha asztmásként gyakran lógsz dohányosokkal, vagy ha van olyan családtagod, aki a házban dohányzik, valószínűleg gyakrabban jelennek meg és súlyosabbak az asztmás tüneteid, mint ha nem lenne a környezetedben cigifüst.

Sajnos nem túl sokat tudsz mások viselkedésén változtatni, de próbáld meg barátaid és a családod tudomására hozni, hogy amit tesznek, az csak súlyosbítja az asztmádat. Kérd meg őket, hogy ne dohányozzanak a házban és az autóban. Végtére is jogod van a friss levegőhöz!

(B. K. - kidshealth)

Tovább a témában: Allergia, Tüdő, Asztma