Főoldal / BETEGSÉGEK / A dohányzás és az asztma is okozhat tüdőbetegséget
  2014-11-10

A dohányzás és az asztma is okozhat tüdőbetegséget

A dohányzás mellett az elhanyagolt asztma, az örökletes enzimhiány és a foglalkozási ártalom következtében is kialakulhat az egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegség, a COPD.

- hirdetés -

Ha elfogy a levegő

A COPD, más néven krónikus obstruktív tüdőbetegség fokozódó és részlegesen visszafordítható  légúti áramlási A dohányzás és az asztma is okozhat tüdőbetegségetkorlátozottsággal járó kórkép, melynek hátterében légúti gyulladás áll. A tüneteket és a funkciókárosodást a kislégutak gyulladása és beszűkülése, valamint  a tüdőszövet  – léghólyagocskák –  károsodása: tüdőtágulat vagy emfizéma okozza.

A betegség megfelelő kezeléssel kontrollálható, de nem gyógyítható, így különösen fontos a megelőzés, vagy a már kialakult elváltozás esetén a mielőbbi diagnózis, idejében megkezdett terápia – figyelmeztet dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. 

Ismert és kevésbé ismert rizikófaktorok

A COPD elsődleges, de nem egyedüli  kiváltó oka az aktív és a passzív dohányzás. Bizonyos munkaköri ártalmak is fokozott rizikót jelentenek: magas légszennyezettség, füstök, gázok, vegyszerek tartós belélegzése.

A betegség kialakulását azonban nem mindig tudjuk életmódunkkal befolyásolni: létezik egy örökletes elváltozás, amely szintén szerepet közrejátszhat a panaszok megjelenésében: az alfa-1 antitripszin (AAT) enzim veleszületett hiánya a teljes tüdőt érintő emfizéma kialakulását eredményezi.

A COPD fő tünetei

  • Idült  köhögés,  mely kezdetben főként reggel, ébredés után jellemző, később állandósul.
  • Idült  köpetürítés, melynek mennyisége és minősége változó.
  • Nehézlégzés, mely kezdetben  csak fizikai terhelésre jelentkezik, majd a  funkcióvesztés következtében fokozatosan súlyosbodik.

Lépések a megelőzését

  • Első lépés a dohányzásról való leszokás, ezzel egy időben, majd évente javasolt szűrővizsgálat elvégeztetése. A COPD szűrésére alkalmas a légzésfunkciós vizsgálat.
  • Munka közben a munkavédelmi előírások betartása, megfelelő szűrővel ellátott maszk viselése. Érdemes erre mindenkinek odafigyelnie, aki szennyezett, poros, füstös környezetben, vagy vegyszerekkel dolgozik.
  • Az enzimhiány vérvizsgálattal szűrhető.

tudokozpont.hu

Tovább a témában: Tüdő, Asztma