dohány
#Drog, cigi, alkohol

Leszokási tippek dohányosoknak

2022.11.14.
4 perces olvasási idő

Igyál hideg vizet és egyél apró falatokat! Hideg víz szürcsölgetése vagy szívószálon való felszívása pótolhatja a cigarettaszívás okozta élményt. Egyes új tanulmányok szerint a szívószálon keresztül történő ivás dopamint szabadít fel (ez egy hormon, amely boldogságérzetet okoz), segít elűzni a rossz hangulatot.

Gyakori, de kis mennyiségű étel elfogyasztása szintén csökkenti a cigaretta utáni vágyat. De ezzel csak óvatosan, mert a nikotin megvonás után előfordulhat elhízás, főleg akkor, ha még rá is dolgozol, ezért alacsony kalóriatartalmú, egészséges ételt fogyassz!

Vedd észre a leszokásból eredő hasznot

Nem kell sokat várnod ahhoz, hogy élvezd a füstmentes élet előnyeit. Írj listát, hogy mi lett jobb vagy változott meg, hogyan tapasztaltad meg a változást mióta letetted a cigarettát!

Például ilyen előnyökkel járhat a dohányzásról való leszokás:

  • jobb kontroll az érzelmek felett
  • egészségesebb élet
  • némi (vagy sok) pénz megtakarítása
  • jobb illat lett a lakásnak, ruháknak (dohányszag megszűnése)
  • ízek-szagok érzékelése újra a régi
  • nagyobb lendület a tennivalók elvégzéséhez

Ha rád törne a késztetés, akkor vedd elő a listát és nézd meg, hogy mi minden lett jobb és szebb, így már nem fogod szükségesnek érezni, hogy rágyújthass.

Moss gyakrabban fogat

A leszokás előnyei közül a leghamarabb észrevehető, hogy tisztább a leheleted, jobb a szád íze. Ezért moss gyakrabban fogat, így majd nem akarod elrontani a szád frissességét és a fogaid egészségét, ha olyan gondolatod támadna, hogy rá szeretnél gyújtani.Leszokás a cigiről

Kerüld az alkoholt

Az alkohol és a cigaretta gyakran járnak kéz a kézben, sajnos gyakran erősíti az egyik a másik utáni vágyat. Az egyik gyakori oka a visszaesésnek éppen az alkohol. Ha iszol, csökken az önkontroll és a gátlásaidat is levetkőzöd, így az elhatározásaid hamar szertefoszlanak, másodsorban, ahol italozni lehet, ott gyakran cigarettáznak is, ami dupla negatív (csábítás) hatásként ér téged. A leszokás időszakában kerüld a füstös helyeket és az alkoholt!

Találd meg a füstmentes biztonsági zónákat

Ha elkap a nikotinéhség, akkor menj olyan helyre, ahol tilos a dohányzás, például könyvtár, mozi, nagyáruház. Minél jobban elvonja a figyelmedet az adott hely, annál hamarabb feledkezel meg arról, hogy rá akartál gyújtani!

Mindig emlékeztesd magad az okokra, amiért abba akarod hagyni

Írj egy listát az okokról és céljaidról, hogy miért is akarod letenni a cigarettát, készíts ezekről másolatot és tedd ki jól látható helyekre a lakásban/munkahelyen (ha van rá lehetőség). Mindig tudd emlékeztetni magad, miért is határoztad el, hogy leszoksz. Egyes exdohányosok a lista mellé kitették szeretteik, családtagjaik képét, hogy még erősebb ellenállást tudjanak tanúsítani, ha úgy érzik, hogy rá kell gyújtani egy cigire.

Élj aktív életet

A fizikai aktivitás hatalmas erővel tart vissza attól, hogy rágyújts, ráadásul a dohányzás egyik kiváltó okát a stresszt is kitűnően csökkenti, így a befektetett erőfeszítés duplán megtérül majd. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy laza séta a parkban, vagy kocogás a ház körül már bőven megteszi, nagyon jó még a biciklizés is. Ahhoz, hogy ne add fel túl korán és ne legyen túl unalmas, szervezz be társakat (barátok, családtagok) az edzésekhez, így jobb lesz a hangulatod és még kevésbé fogsz késztetést érezni arra, hogy rágyújts. Tervezz előre és vigyél rendszerességet a mozgásba, ne feledd: az első néhány hét a legnehezebb a leszokás során, ilyenkor kell mindent megtenni a visszaesés ellen.

Tervezd meg a mindennapjaidat

Az első néhány hét a legnehezebb, ezért szervezd úgy a napjaidat, hogy mindig legyen valami tennivaló, amit csinálsz, ha cigaretta után vágyódnál. Minél elfoglaltabb vagy, annál kisebb az esélye annak, hogy rágyújtasz. A sűrű program ráadásul felpörgeti az életedet is, ami jobb hangulatot és kevesebb stresszt, szorongást eredményez.

Rágcsálj valamit

A dohányzás sokaknál nem pusztán nikotinfüggőség, hanem pótcselekvés, valamit csinálnia kell az embernek, hogy másra jobban tudjon koncentrálni (ezért van az, hogy némelyek a toll/ceruza végét rágcsálják feladatmegoldás közben). Ezért ha kényszerhelyzet van, akkor cigi helyett rágózz vagy kapj be egy cukorkát, esetleg valami rágcsálnivalót készíts be magadnak az ilyen esetekre. Csináld úgy, hogy mindig legyen nálad valamilyen alternatíva, ha cigi éhséged lenne, ha aggaszt az elhízás veszélye, akkor maradj a cukormentes és egészséges változatoknál.

Biztosítsd be magadat

Kérj meg valakit, barátot vagy rokont, hogy támogasson és segítsen, ha szükséges. Az olyan barát a legjobb, aki szintén dohányos volt, de már leszokott, így pozitív példakép lesz előtted. De bárki olyan megteszi, aki számára fontos vagy és törődik veled, ilyenkor élj a lehetőséggel és fogadd el a segítséget. Megfelelő társaságban könnyebb átvészelni bármilyen krízist, ami bekövetkezhet az életed során.

Csökkentsd a koffeinbevitelt

A kávé segít a reggeli indulásban és éberen tart, még akkor is, ha már fáradt vagy. Azonban a koffein nemcsak feldob, hanem feszültebbé és ingerültebbé is tehet. Ezek a hatások felerősödhetnek, ha épp a nikotinfüggőségtől próbálsz megszabadulni. Ha rossz hatással van rád a koffein, akkor csökkentsd az adagot vagy a kávézás gyakoriságát, hátha segít elűzni a szorongást és a nikotin utáni vágyat. Másrészről sokan összekapcsolják a kávézást és a cigarettázást, így akárhányszor kávéznak, hiányérzetük is lesz egyben, ami megnehezíti a leszokást. Ezért kávé helyett igyál kakaót vagy teát!

Figyelj a hangulatodra

Az olyan negatív érzelmek, mint a depresszió, a harag, a frusztráltság, a szorongás, mind képesek visszaterelni a dohányzáshoz. A rossz hangulatot nem lehet kikerülni és bárkit utolérhet. Ezek hatása pedig igen erős tud lenni a leszokás korai fázisában. Próbáld meg elterelni a figyelmed, ha azt veszed észre magadon, hogy nincs minden rendben. Ilyenkor tölts több időt a barátokkal és olyan dolgokkal foglalkozz, amiket szeretsz!

Kerüld a bajkeverőket

A barátok áltlaában segítséget nyújtanak a leszokásban, de ez nem mindig van így. Némelyek ellenezhetik a leszokási szándékodat, gyakran csak elbizonytalanítanak, de akár még aktívan is akadályozhatnak benne, például direkt füstös helyekre szervezik a találkozókat, gyakorta kínálnak meg cigarettával, előtted gyújtanak rá, akár gyakrabban is, mint szokták. Ha úgy érzed, hogy ilyen bajkeverők vesznek körül, kerüld őket, amennyire csak lehet. Ha nem lehetséges, akkor ülj le velük beszélni, határozottan és nyomatékosítva add a tudtukra, hogy te így döntöttél és ebbe ők ne akadályozzanak meg, ne szóljanak bele. Értesd meg velük, hogy ez számodra fontos, szükséges és hasznos cselekvés.

Légy türelmes és kitartó

Ha már egyszer túljutottál az első néhány hét gyötrelmén, akkor már nagy valószínűséggel nikotinmentes életet tudsz folytatni. De készülj fel a visszaesés lehetőségére! Próbáld megelőzni a bajt, ha pedig megtörtént, akkor elemezd a helyzetet és tanulj a saját hibáidból, hogy legközelebb már ne ess bele a csapdába!

(KamaszPanasz - N. L.)