allergia
#Betegségek

A méz tényleg megakadályozza az allergiát?

2012.03.29.
1 perces olvasási idő

Egyesek azt vallják, egy kanál méz hatására elmúlik a tüsszögés és a szipogás. De vajon mit mondanak a szakértők, segít-e a méhecskék kincse az allergián?

Az allergiások között elterjedt hiedelem, hogy a helyi méz fogyasztása segíti az immunrendszert az allergén pollenek ellen. Az elképzelés szerint a méz mintegy vakcinaként működik, mivel a méhek virágról virágra szállva azok pollenjeit a mézükbe juttatják. Eme méz fogyasztása – mindössze napi 1 kanálnyi - hozzászokatja a szervezetet a helyi pollenekhez, immunitást biztosítva azok ellen.méz

A University of Connecticut kutatási eredményei szerint azonban ez az elképzelés téves, és a méznek nincs ilyen jellegű, allergia-megelőző hatása. Az elmélet, hogy a mézzel elfogyasztott kis mennyiségű, allergiádat okozó pollen erősíti az immunrendszeredet, hamis!

Általában ugyanis a széllel elfújt virágpor (virágtalan fákról, gyomnövényekről, fűfélékről) váltja ki tavasszal az allergiákat, nem pedig a méhek szállította, virágokban található virágpor. Így hát a mézben sincs túl sok az allergiádat kiváltó pollenből.

Emellett kutatások bizonyítják, hogy a méhek nem csupán egyfajta virágport szállítanak a mézhez: szállítják fák és fűfélék pollenjeit, ráadásul még gombák spóráit, gázolajrészecskéket és más szennyezőanyagokat is.

A probléma az, hogy nehéz mézet készíteni csupán egyetlen fajta pollenből. Így hát tartogasd inkább a mézet a teához és a pirítóshoz, ne pedig az allergiagyógyszereid közt!

(B. K., New York Times)