Nátha
#Betegségek

5 tipp, hogy megállítsd a nátha terjedését

2023.12.23.
1 perces olvasási idő

Amikor a testvéred tüsszögve jön haza, és állandóan az orrát fújja, vajon hogyan tudsz megküzdeni a vírusokkal vagy baktériumokkal, amelyeket hazavitt? Ne ess pánikba, megelőzheted, hogy elkapd a náthát.

Moss kezet rendszeresen

Ezt már biztosan sokszor hallottad, de a kézmosás valóban az egyik legkönnyebb módja annak, hogy eltávolítsd a kórokozókat a kezedről. Körülbelül a betegségek 80%-át az okozza, hogy nem mossuk meg a kezünket, és a kórokozók eljutnak a szemünkbe, a szánkba, vagy éppen az orrunkba. Barátkozz meg a gondolattal, hogy a lakásban sok baktérium van, de ha mindenkinek tiszta a keze, akkor sokkal kisebb esély van arra, hogy bárki is megbetegedjen.

Amikor kezet mosol, figyelj oda, hogy légy alapos, és legalább 20 másodpercig tartson a művelet. Az ujjközeidet se felejtsd el alaposan megmosni. Ha éppen nem tudsz kezet mosni, használj kézfertőtlenítő gélt, amelynek alkohol-tartalma minimum 60%.

Takard el az orrod és a szád

Ha köhögünk vagy tüsszentünk, a szánk elé kell tennünk a kezünket, hogy a kórokozókat ne terjesszük a levegőben, de még jobb, ha zsebkendőbe tesszük mindezt, így ugyanis nem kerülnek a kezünkre a baktériumok. Mindenesetre jobb, ha orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után mindig kezet mosol.

Fertőtleníts

A megfázást okozó kórokozók akár órákig képesek élni mindenféle felületen. Különösen azok veszélyesek, amelyeket nem vagy ritkán fertőtlenítünk és gyakran használunk, ilyen a távirányító (ez különösen hemzseg tőlük), a kilincsek, a telefon, a székek és a gyerekjátékok. Hogy ne terjedjenek innen át a kórokozók, fertőtlenítsd rendszeresen ezeket a területeket! Fertőtlenítő oldatot te is egyszerűen tudsz készíteni. Nincs más dolgod, mint összekeverni 2,5 l meleg vizet 0,25 l fehérítővel, ezután pedig ráspriccolod azt a kívánt felületre.

Használj eldobható dolgokat

A megfázást el lehet kapni használt törölközőkről és egyéb tárgyakról is a fürdőszobában. Amikor valaki beteg a családban, tanácsos - amit csak lehet - eldobható (pl. papírból készülő) változatra cserélni. Fogkefét feltétlenül cserélni kell, de ágyneműt is tanácsos.

Erősítsd az immunrendszered

Az egészséges ételek fogyasztása, a sok alvás, a rendszeres testmozgás és a stresszmentes napok erősítik az immunrendszeredet, ezáltal jobban tudsz védekezni a betegségek ellen.

(KamaszPanasz - Gy.P.F. – webmd.com)