gyaloglás
#Mozgás

A gyaloglás véd a megfázástól, a maratoni futás gyengít

2020.02.05.
1 perces olvasási idő

A túlzott testedzés károsítja az immunrendszert és védtelenebbé tesz a megfázás vagy az influenza ellen, a rendszeres, élénk tempójú gyaloglás viszont erősíti a védettséget.

Mike Gleeson, a brit Loughborough-i Egyetem professzora felmérései alapján arra jutott, hogy a napi gyors gyaloglás egyharmaddal csökkenti a felsőlégúti megbetegedések, a megfázás esélyét, míg egy maratoni futás utáni hetekben akár hatszorosára is megnő a megbetegedés veszélye - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

futás télen

A túl sok testedzés ugyanannyira árthat az immunrendszernek, mint a túl kevés. Az immunrendszer sejtjei "természetes testőrökként" gyilkolják, illetve gyilkoltatják a kórokozó vírusokat, felismerik, hogy mely sejtekbe hatoltak be, és azokat öngyilkosságra késztetik.

A mérsékelt testedzés elénkíti ezt a "testőrséget", a hosszú fizikai terhelés viszont gyengíti a "gárdát" - fejtette ki Gleeson a Liverpooli Egyetem egy tudományos konferencián hozzátéve, hogy a betegségre való hajlam természetesen függ az egyén genetikai adottságaitól, stressz-szintjétől, táplálkozásától, alvási szokásaitól és egyebektől.

(MTI)