hepatitis E
#Betegségek

Hepatitis E: tünetek, kezelés

2024.04.11.
2 perces olvasási idő

A hepatitis E vírus a széklet útján és szájon keresztül terjed, valamint elkaphatják azok is, akik fertőzött vizet fogyasztottak, illetve fertőzött nyers sertés, vaddisznót fogyasztottak, illetve a rágcsálók húsától is el lehet elkapni.

A hepatitis E fertőzés leginkább azokban a régiókban jellemző, ahol alacsony a higiéniai- és a szennyvízkezelési színvonal. Közép- és Délkelet-Ázsiában, Észak- és Nyugat-Afrikában, valamint Mexikóban a leggyakoribb. Ausztráliában az elmúlt évek folyamán körülbelül 10-30 hepatitis E fertőzéses esetet diagnosztizáltak. A hepatitis E akut betegséget okoz, s nem krónikus fertőzést.

A fertőzés tünetei

A fertőzés elkapása és a tünetek megjelenése között eltelt idő 15-60 nap, átlagosan 40 nap. Az akut hepatitis E fertőzés tünetei hasonlóak a vírusos májgyulladás egyéb típusainak tüneteihez:

  • láz,
  • gyengeség,
  • kimerültség,
  • étvágytalanság,
  • hányinger,
  • hányás,
  • sárgaság (a szem és a bőr besárgul, a vizelet sötét sárga színűvé, a széklet halványszínűvé válik).

A legtöbb esetben a hepatitis E fertőzés hamar elmúlik. Nagyon kicsi annak a valószínűsége (1-4 %), hogy életveszélyes májgyulladás alakuljon ki. A hepatitis E vírussal megfertőződött terhes nők esetében nagyobb valószínűséggel jelennek meg súlyos betegségek, májkárosodás, és 20 százalékuk belehalhat a fertőzésbe. A fertőzés leggyakrabban a 15–40 éveseknél fordul elő.

A vírus terjedése

A hepatitis E vírus a hepatitis A vírushoz hasonlóan a széklet útján és szájon keresztül terjed. A fertőzött víz, vagy étel elfogyasztása fertőzéshez vezethet. Nem jellemző, hogy a fertőzés emberről emberre terjedjen. Nem bizonyított, hogy a hepatitis E vírus szexuális úton vagy a vér útján terjed.Hepatitis E: tünetek, kezelés

Vizsgálat

A hepatitis E vírus diagnosztizálása vérvizsgálat segítségével történik. A vérvizsgálat kimutatja az antitesteket és magát a vírust is.

Kezelés

Még nincs kezelési mód a hepatitis E vírus megfékezésére. A fertőzés általában magától, 2-6 héten belül gyógyul. Azonban, ha a tüneteid több hét után is fennállnak, illetve sárgaság lép fel, fordulj mielőbb háziorvosodhoz. Mivel a fertőzést vírus okozza, az antibiotikumok nem alkalmasak a kezelésre. A megfertőződött személynek ágyban kell pihennie és sok folyadékot kell innia.

Megelőzés

Jelenleg nincs védőoltás a hepatitis E vírus ellen. Mivel a fertőzés a széklet útján és szájon keresztül terjed, ezért a megelőzéshez hozzátartozik a magas színvonalú higiénia betartása és a tiszta víz fogyasztása.

A fejlődő országokba utazóknak tanácsos óvintézkedéseket tenni a szennyezett víz, a nyers kagyló és a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ellen. Tanácsos még továbbá az alapos kézmosás, és információk szerzése azokról az országokról, ahol a hepatitis E népbetegségnek számít. Külföldön mindig palackozott ásványvizet fogyassz, jégkockát sose kérj az italodba! Kizárólag az alaposan átsütött, jól megfőzött ételek fogyasztása ajánlott, illetve fokozottan ügyelj a személyes higiéniádra, az alapos kézmosásra.

Ha diagnosztizálták nálad a betegséget, akkor a továbbterjedését meg kell akadályozni: ne menj közösségbe, továbbá fontos ügyelned arra is, hogy evőeszközeidet, tisztálkodó eszközeidet ne használják mások.

(WEBBeteg)