lábköröm
#Testi problémák

Benőtt lábköröm

2024.05.05.
3 perces olvasási idő

Veled is előfordult már, hogy a nagy lábujjad látszólag minden ok nélkül elkezdett lüktetni? Nem ütötted be, szóval akkor mégis miért dagadt be és miért virít pirosan? Később piszkos-fehér színű folyadékot vettél észre a lábkörmöd felső sarkában? Ez bizony a benőtt köröm. Hogyan kezelhető?

A fájdalom ilyenkor már igen erőteljes, azt tapasztalhatod, hogy minden lépés fáj, és muszáj elmenni az orvoshoz. Az orvos diagnózisa a következő: túl rövidre vágtad le a körmöd a nagylábujjadon, és emiatt benőtt.

Mit nevezünk pontosan benőtt körömnek?

Akkor nő be a körmöd, mikor egy vagy mindkét oldala a körmödnek átszakítja a bőrödet és belenő. Ez irritációhoz és gyulladáshoz vezethet a baktériumok miatt, melyek a lábfejen és körülötte találhatóak.

A benőtt lábköröm kialakulásához rövid időre van szükség. A leggyakoribb oka, ha túl rövidre vágják le a lábkörmöt, mert olyankor a bőr két oldalon lefedi a köröm sarkait, és emiatt a köröm a bőrbe nő bele. A beszakadt körmök esetén is felmerülhet a benőtt köröm esélye, mert a köröm alakja roncsolódik. Ha ovális alakúra vágjuk a körmöt, akkor is nagyobb az esélye a benövésnek, mintha kocka alakúra hagyjuk.

Más gyakori okok a benőtt köröm kialakulására:

A cipő mérete nem megfelelő

Ha nem jó rád a cipő, semmiképp ne hord, hisz a benőtt lábköröm sokszor a rosszul viselt cipő következménye. Ha a lábbeli túl szoros, felnyomhatja a bőrt két oldalon a körömre, illetve szintén benövést okozhat, ha túl kicsi hosszban a cipő.

Lábujj sérülés

Persze, ha ráesik a lábadra egy bowling golyó, az utolsó dolog, ami érdekel, hogy vajon be fog-e most nőni a körmöd, pedig valós probléma. Ha leesik a körmöd, az újdonsült köröm esetében nagyobb az esély, hogy be fog nőni.

Mozdulatsor megismétlése

Néha egy egyszerű mozdulat ismétlése, mint például egy focilabda rugdosása benőtt körömhöz vezethet.

Mik a benőtt köröm tünetei?

Honnan tudhatod biztosra, hogy körömbenövés miatt fáj a lábujjad? A fájdalom mellett van pár jel, amiről felismerheted:

  • duzzadás a köröm felső sarkainál,
  • sötét rózsaszín vagy piros, vörös szín,
  • folyadék vagy genny,
  • forróság érzete,
  • kellemetlen szag.

D.I.Y. lábápolás

A benőtt lábköröm, ha időben kezeled, orvosi segítség nélkül, otthon is gyógyítható. Mikor elkezd fájni az egyik lábujjad, és látod, hogy kezd benőni, akkor kell cselekedni, hogy elkerüld a további fájdalmat és gyulladást. Áztasd a lábad sós meleg vízbe 20 percen keresztül, kétszer-háromszor naponta, hogy elmúljon a fájdalom.

Hogy megelőzd a köröm benövését a bőr alá, megpróbálhatsz vattát helyezni a köröm felső két sarka közé, hogy kiegyenlítődjön a nyomáskülönbség. Ezen kívül antibiotikumot tartalmazó kenőcsöket is használhatsz a gyulladás csökkentéséhez.

Ha nem javul a helyzet, keress fel egy orvost, amint lehet.

Mizu doki?

Egy benőtt körömmel kínosnak tűnhet elmenni orvoshoz, hisz elsőre csöppet sem tűnhet nagy durranásnak ez a probléma. De ha begyullad a lábad, rögtön komolyan kell venni a dolgot, és mindenképpen orvosi ellátásra van szükséged.

Ha tapasztalod akármilyen jelét a gyulladásnak, mint például a gennyesedést, fordulj a háziorvosodhoz, aki szükség esetén tovább küldhet egy ortopédushoz. Ezután az ortopédus meg tudja állapítani, milyen kezelésre van szükséged. Lehet, hogy egy nagyon rövid rutinműtétet kell rajtad elvégezni, mikor eltávolítják a bőrbe ágyazódott körömrészeket, illetve a gennyes részt kitisztítják. Mielőtt megijednél, nem fognak elaltatni, csak a lábujjad kell lezsibbasztani egy injekcióval.

A beavatkozás menete

Első lépésként a köröm széle alá tolnak egy ollót, és a kívánt szélességnél a körmöt és a tövénél lévő lágyszövetet hosszában végigvágják, a benőtt szakaszt kiemelik, eltávolítják, majd szike segítségével az oldalsó területeket a mátrixszal együtt ék alakban, a csonthártya szintjéig kimetszik. A maradék szöveteket éles kanállal kikaparják. A beavatkozás rendszerint közepes vérzéssel jár, amely nyomókötéssel megfelelően csillapítható. Célszerű a műtéti területet valamely fertőtlenítő krémmel bekenni, esetleg egy összehúzó, ún. szituáló öltés behelyezésére is sor kerülhet.

Ezt követően vastag fedőkötés és gézháló kerül a lábujjra, mely megvédi a szennyeződésektől. Az érzéstelenség múltával szájon keresztül való fájdalomcsillapítás kívánatos, erre a célra többnyire a nem receptköteles készítmények tökéletesen elegendők.

A végtag pihentetése, felpolcolása ajánlatos. Célszerű a nyitott lábbeli, kényelmes papucs viselése a gyógyulásig, mely egy-két hetet igénybe vehet. A műtét másnapján a kötés óvatos leáztatása szükséges, ezt követően két naponkénti kötéscsere és a műtéti terület kenőccsel való védelme elegendő. Antibiotikum adása csak előrehaladott gyulladás esetén szükséges.

Ha a körmöd a beavatkozás után is folyamatosan benő, egy kicsit drasztikusabb megoldáshoz kell folyamodni. Ilyen lehet, hogy egy nagyobb részt távolítanak el a körömből, vagy az egész körmöt egy adott időszakra. Az ortopédus pontosan fogja tudni, melyik módszer a legmegfelelőbb számodra.

A műtét utáni kezelés csaknem olyan fontos, mint maga a műtét. Kövesd pontról pontra az orvos utasításait, hogy megelőzd a gyulladást és a benövés kiújulását!

A megelőzés a kulcs

A legtöbb esetben a benőtt köröm kialakulását könnyedén meg lehet előzni a következő módszerek alkalmazásával:

  • megfelelő méretű cipő használata mind széltében, mind hosszában,
  • a körmök kocka alakúra vágása ovális helyett,
  • a tövig vágott köröm elkerülése,
  • a láb ütődésének elkerülése.

(KamaszPanasz – K.L.)