parabénmentesség
#Testi problémák

Kiknek érdemes parabénmentes termékeket választaniuk?

2023.10.01.
2 perces olvasási idő

Élelmiszerekben, kozmetikai termékekben nap mint nap találkozhatunk a parabénekkel, amelyek engedélyezett és általánosságban nyugodtan alkalmazható, ám a különösen érzékeny bőrűek és az allergiára hajlamos személyek számára sokszor irritatív hatású adalékanyagok. Számukra ajánlhatóak a parabénmentes termékek.

A parabének olyan anyagok, amelyeket gombaellenes hatásuk miatt különböző termékek, köztük kozmetikumok és élelmiszerek tartósításához használnak. A parabének kozmetikai szerekben, testápolókban, gyógyhatású készítményekben, de még gyógyszerekben és élelmiszerekben is megtalálhatóak. Használatukkal megelőzhetőek a különböző, sokszor toxikus gombafélék elszaporodása. Jelentőségüket, elterjedtségüket jól jelzi, hogy az FDA (Food and Drug Administration, Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet) által idézett kutatások szerint a vizsgált népesség közel 100 százalékának mintájában kimutatható volt valamely parabénszármazék.

Kockázatok és mellékhatások

A parabének – meghatározott mennyiségben – az engedélyezett adalékanyagok listáján szerepelnek Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. Ennek alapja, hogy gyorsan lebomlanak, állatkísérletek során nem tapasztaltak toxikus hatást, valamint az emberi alkalmazás során sem mutattak ki egészségkárosodást.

Mindezek ellenére a parabének számos tudományos kutatás témáját jelentik napjainkban is, és nem véletlenül. Olyan vegyületekről van ugyanis szó, amelyek bár nem halmozódnak fel a szervezetben, a folyamatos „utánpótlás” miatt állandó a jelenléte a legtöbb ember szervezetében, és az emberek egy kisebb hányadánál alkalmazásuk hatására allergiás reakciókat jelentettek.

– A parabének allergénként viselkedhetnek, a bőr, szem, nyálkahártya és légutak irritációját okozhatják az arra érzékenyeknél – fejtette ki Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász. Mindezek alapján számos szervezet ajánlása fogalmazza meg, hogy allergiás reakció esetén számításba kell venni ezt az adalékanyagot is.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a fenti hatások mindenkinél jelentkeznek. Gondoljunk bele: az olyan hétköznapi növénye eredetű anyagok és élelmiszerek is, mint például a pollenek vagy a mogyoró, egyes embereknél súlyos reakciókat váltanak ki, míg másoknak eszükbe nem jutna elkerülni azokat. Mint bármely más allergénre, a parabénekre is igaz mindez.

– Az allergiások vagy allergiára hajlamosak, valamint a csecsemők esetében célszerű a parabénmentes termékek vásárlása, azok irritatív hatása miatt – tanácsolja a belgyógyász.

Hogyan kerülhetjük el?

Parabénekkel több név alatt is találkozhatunk termékeken, hiszen egy vegyületcsoportról van szó. A leggyakoribb típus a metilparabén, az etilparabén, a propilparabén, a butilparabén, az izopropil-parabén és az izobutil-parabén. A két leggyakrabban alkalmazott és a kutatások fő tárgyát jelentő típus a metilparabén és a propilparabén. Élelmiszerekben az E214-E219 számok is ezt a csoportot jelölik. Hatásuk között nincs érdemi különbség.

Több kozmetikai cég döntött már úgy, hogy parabénmentesen gyártja termékeit, ám napjainkban még kétségtelenül könnyebb parabéneket tartalmazó termékekkel találkozni, mint elkerülni azokat. Ezért fontos, hogy figyeljük a termékek csomagolását, hiszen a parabénmentességet rendszerint fel szokták tüntetni.

Szakértőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász-hematológus

Források:

  • US Food and Drug Administration: Parabens in cosmetics(2018)
  • Mark G. Kirchhof, MD, PhD; Gillian C. de Gannes, MD, MSc, FRCPC: The Health Controversies of Parabens. Skin Therapy Letter. 2013;18(2) – Medscape.com
  • Soni MG, Taylor SL, Greenberg NA, Burdock GA (October 2002). "Evaluation of the health aspects of methyl paraben: a review of the published literature". Food and Chemical Toxicology. 40 (10): 1335–73. doi:10.1016/S0278-6915(02)00107-2. PMID 12387298.