asztma
#Betegségek

Asztmával sportolni?

2023.09.18.
2 perces olvasási idő

Tudtad, hogy az iskolai hiányzások egyik leggyakoribb oka az asztmás megbetegedés? A betegek száma évente 18 000-rel nő, s Te is veszélyeztetett vagy, ha nagyvárosban élsz, gyakori légúti megbetegedéseid vannak, passzív dohányzásnak, stressznek vagy kitéve, szüleidnél is kialakult a betegség vagy túlsúlyos vagy. Mit lehet ilyenkor sportolni? Ebben próbálunk segíteni.

Az asztma gyermekkorban fiúkban fordul elő gyakrabban, azonban a kamaszkort követően nők esetében a gyakoribb. Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, ha a családban már van valakinek illetve, ha érzékenyebb vagy a környezeti allergének, vagy irritáló anyagokkal szemben. Korai és gyakori fertőzéses megbetegedések, a tartós dohányfüst (akár passzív dohányzás) illetve bizonyos allergének tovább növelhetik az asztma kialakulásának valószínűségét. Emellett hozzájárulhat még az illatosított vegyszerek, hideg levegő, élelmiszer tartósítószerek, bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek, és tartós stressz hatása is.

Kell a sport

Asztmával sportolniAz egészséges életmód része az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás. Az elhízás számos komoly szövődményt von maga után, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok.

Az edzés csak akkor okozhat rohamot, ha a betegség nem megfelelően kontrollált. Jól beállított gyógykezelés mellett a mozgás csakis jótékony hatású lehet, segítségével az általános fizikai edzettség mellett a tüdők állapota is javítható.

Az elhízott asztmás gyermekek körében nehezebb a betegség kontrollálása. A sportolás az ő esetükben így különösen fontos. Egyrészt megakadályozza a túlsúly kialakulását, vagyis lehetővé teszi a betegség könnyebb kontrollálását, másrészt segít a plusz kilók leadásában, ezáltal a betegség javulásában. Azonban nagy odafigyelést igényel a megfelelő sportág kiválasztása, illetve annak végrehajtása.

Fokozatosság és kevesebb futás

Az asztmás beteg esetében egyaránt figyelembe kell venni a fizikai aktivitás hatására jelentkező rohamok lehetőségét, és a por, parlagfű, egyéb allergének hatására fellépő nehézlégzés kockázatát. Asztmások számára elsősorban az úszás ajánlott, azonban fontos, hogy ne legyen sok fertőtlenítőszer (klór) a vízben, mert az is nehézlégzést okozhat.

Javasoltak az olyan sportok, melyek nem kívánnak sok futást - inkább statikus sportágak - pl. vívás, evezés, vitorlázás, asztalitenisz, de lehet magasugrás, távolugrás, kalapácsvetés, judo, súlyemelés is.

Kézilabda kapus is lehetsz, vagy röplabdázhatsz is! Lovagolhat, aki nem lószőr allergiás. A sportlövészet szintén űzhető, a kerékpározás – különösen magas pollenkoncentráció esetén – megfontolandó.

Nem szabad lemondani róla

A rendszeres sport rengeteg örömet nyújt. Növeli az önbizalmat, és a boldogsághormon termelődését, segít a túlsúly elkerülésében, és hatására nő az állóképesség, javulnak a légzésfunkciós értékek. Ezekről asztmásan sen éri meg lemondani. Sőt, a sport magára az asztmára is kedvezően hat: kutatások szerint a betegek fizikai állapotával és edzettségével arányosan javulnak asztmás panaszaik is.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

asztma