sport
#Lélek

Miért jó a sport a tiniknek?

2011.02.08.
2 perces olvasási idő

Nagyon sok tini próbál ki valamilyen sportot a középiskolában, csak mert úgy gondolják, hogy ez sokkal népszerűbbé teheti őket és barátaikat. Egy esetleges randin pedig talán pont a sport lehet az, ami pluszpontot jelenthet a kiszemeltnél.

Természetesen számos más előnye is van a sportolásnak, így a teljesség igénye nélkül ugyan, de szeretnénk bemutatni, hogy miért is jó választás a sport a tinik számára.

Sajnos abban a korban élünk, amikor egyre kevesebben sportolnak, mozognak. A legnagyobb mértékben a gyerekek az érintettek, ugyanis legtöbbjük rendelkezik számítógéppel, TV-vel, video játékokkal, és sokkal inkább élvezik az eme kütyük előtt eltöltött időt, mint azt, hogy a friss levegőn végrehajtsanak néhány gyakorlatot. Persze ez csak a mérleg egyik nyelve, de sajnos – az eredmények azt mutatják – a fajsúlyosabb, hiszen a gyermekkori elhízás ma már globális probléma.
Miért jó a sport a tiniknek?
Több évtizede, hogy a felnőttek körében probléma az elhízás, azonban napjainkra már egyre több fiatal és gyerek küzd ezzel a gonddal. A probléma oka a szegényes és egyoldalú étkezés és a nem elegendő és nem megfelelő mozgás kombinációja. E páros ugyanis egyértelműen korunk „járványának” motorja.

Az iskolai sportok ezért is kiválóak minden fiatal számára, ezek ugyanis biztosítják számukra a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást, és motiválják őket arra is, hogy a lehető legtöbbet kihozva magukból, a legjobb formában legyenek. Az utóbbi pedig különösen nagy mozgató erő, ugyanis ez még a rendszeresen edzőtermekbe járó felnőttekben sincs meg kellőképpen.

Egy másik igencsak valós probléma a fiatalokkal kapcsolatban pedig az, hogy a számítógép és a videojátékok előtt, szinte teljesen magányosak, kimarad a szabadidejükből a beszélgetés, a barátkozás, ami azért nagy probléma, mert ezek elengedhetetlenek az egészséges fejlődéshez. Természetesen ezt is biztosítja a sport, ha pedig esetlegesen még nem sportolunk és sportoló társainkkal beszélgetünk, akkor az kiváló löket lehet számunkra, hogy mi is sportoljunk.

Természetesen a sport nagyszerű időtöltés lehet a felnőttek számára is, ugyanis ez által még szorosabbra fűzhetik kapcsolatukat a gyerekekkel, kimutathatják támogatásuk, szurkolhatnak neki, segíthetik fejlődésük, gyakorlásuk, előrejutásuk is. Nem csak azért jó, mert a gyerekekkel tud lenni a szülő, hanem azért is, mert találkozhatnak olyan barátokkal is, akikkel együtt – a felnőttek számára is – motiváló lehet a sport.

Persze, most következnek a kifogások. Sok szülő gondolhatja, hogy igen, de az én csemetém nem elég jó a sportban, csapatjátékra pedig szerintük teljesen alkalmatlan. Nos, a jó hír az, hogy ez nem egyedüli probléma! Számtalan szülő és gyermek küzd ezzel a problémával. A megoldás ilyenkor az, hogy a szülő nézzen körül, akár az iskolán kívül is, hogy hogyan tudna olyan mozgási lehetőséget biztosítani gyermeke számára, amely kevésbé megerőltető és sokkal inkább felfogható játéknak, mint mondjuk kőkemény sportnak.

Végezetül pedig szülők! Ne legyenek túl merevek az elképzeléseitek, ha sportról van szó! Ne feledd, hogy valami olyat keresel, amely a gyermekeid számára megfelelő mennyiségű mozgást biztosít, de emellett kiválóan fejlesztheti a szociális képességeit is. Szóval, ha választani kell, csak nézz körül a környékeden, és keress valami olyat, amely mindkettőtök igényeinek megfelel! A dolog rajtad áll! Ha jó időben, jó oldalára mutatsz rá az adott sportágnak – például egy vízilabda meccs közben, az úszás vagy a vízilabda szépségeit hangsúlyozod és a játék örömét – akkor valószínűleg nem lesz olyan sportág, amelyet ne próbálna ki szívesen gyermeked!

Cs.B.