sport
#Táplálkozás

A kakaó jót tesz az izmoknak edzés után?

2010.09.11.
2 perces olvasási idő

Nemrégiben elkészített tanulmányok megállapítani vélték, hogy a kakaóban található fehérjék és szénhidrátok hozzájárulnak az izmok helyreállításához, és akár a növekedéséhez is. Sőt, a kutatók még messzebbre mentek, szerintük ugyanis a zsírmentes kakaó még a sportitalokat is veri, ami a hatékonyságot illeti.

„A kakaóban található fehérje és szénhidrát aránya annyira jó, hogy bármelyik atléta használhatná egy-egy verseny után a különféle sportitalok helyett. És tévedés, ez nem csak egy desszert, ez egy igen egészséges energiaforrás is az izmoknak és a kitartó sportolóknak.” – mondta egy amerikai professzor.

A kutatók 8 jó kondícióban lévő férfit vizsgáltak meg, akiket két hétre kiegyensúlyozott diétára fogtak. A két hét végén kakaópedig egy gyors tempójú 45 perces futásra. Minden egyes futást alaposan megvizsgáltak. A futók között mindösszesen annyi különbség volt, hogy a résztvevők egyik fele fél liter kakaót ivott, míg a másik fele fél liter sportitalt.

Az edzések utáni izom biopsziák növekedő vázizom fehérje szintézist mutattak ki – ami egyértelmű jele, hogy az izmok könnyebben épülnek és térnek vissza energikus állapotukba – a kakaót ivó férfiak között.

Ráadásul azoknál az embereknél, akik kakaót ittak, 30 vagy 60 perc edzés után megnövekedett az izmukban a glikogén koncentráció, ami tulajdonképpen az izom üzemanyaga. A szakértők szerint ugyanis a glikogén azért fontos, hogy ne csak egyszer tudjunk jó teljesítményt produkálni! Így az állandóan magas glikogén-koncentráció elengedhetetlen a sportolók számára.

Bár tény és való, hogy a kutatások még nem terjedtek ki mindenre, sőt, nőkön még nem is végeztek hasonló kísérleteket, azonban mégis a kutatók úgy gondolják, hogy nemtől függetlenül hat ez a roppant egyszerű ital.

A tanulmányok egy orvosi konferencián lettek bemutatva. Jelenleg még nem estek át a társasági átvizsgálás folyamatán, amely abból áll, hogy külső szakértők vizsgálják meg a tanulmány valósságát, majd publikálják hivatalosan egy orvosi szaklapban.

Edzés utáni étkezés - maradjunk a jól bevált receptnél

Kutatás ide, tanulmányok oda, azért attól óva intünk mindenkit, hogy a kakaóra alapozza sportteljesítményének fokozását. Edzés után legjobb, ha megejtünk egy olyan étkezést, amely gyorsan felszívódó, teljes értékű fehérjét tartalmaz (ez csak állati eredetű lehet), ellentétben a kakaóban található növényi fehérjétől, amelynek aminosav profilja hiányos, ezért nem tekinthető megfelelő fehérjeforrásnak. Egészséges, nem elhízott emberek esetében sporttevékenység végzése után szükségünk van szénhidrátbevitelre is, ennek mennyisége az edzés intenzitásától függ, alapszabály, hogy edzés után egy órán belül be el kell fogyasztanunk testsúlykilogrammonként egy gramm szénhidrátot és ugyanekkora mennyiségű teljes értékű fehérjét. Legjobb, ha ezt a mennyiséget két étkezésre bontjuk, és közvetlenül edzés után gyorsabb, a következő étkezés alkalmával pedig lassabban felszívódó szénhidrátokkal töltjük fel szervezetünk raktárait.

(Cs.B., Sz.Sz. Forrás: WebMD)

Kapcsolódó címkék

vitamin