asztma
#Betegségek

Asztma - Hogyan tudjuk kontrollálni?

2010.05.04.
3 perces olvasási idő

2010. május 4-e az Asztma Világnapja, amely az idei évben az asztmakontrollra helyezi a hangsúlyt.

Az Asztma Világnapját szervező GINA nemcsak jelentős nemzetközi kampánnyal hívja fel a betegek figyelmét arra, hogy az asztma kezelhető és megfelelő életmóddal kordában tartható, hanem bemutatja a legfrissebb, laikusoknak szóló asztmakontroll irányelveket tartalmazó dokumentumait. A dedikált nap alkalmából a Magyar Tüdőgyógyászok Társasága sajtóközleményt bocsát ki, amelyben magyarul is bemutatja a nemzetközi ajánlásokat.

Asztma Világnap 2010 – „Az asztma kontrollálható!”

2010. május 4-e az Asztma Világnapja, amelynek idén a legfontosabb üzenete: „Az asztma kontrollálható!” A dedikált napot a Globális Kezdeményezés az Asztmáért szervezet (Global Initiative for Asthma - GINA) szervezi meg minden évben 1998 óta. Akkor mintegy 35 ország vett részt az első asztma találkozón, mára pedig szinte az egész világon események sorát tartják május 4-én. Az Asztma Világnap legfontosabb célja az asztmára vonatkozó ismeretek tudatosítása, az asztma ellátás javítása az egész világon a különböző egészségügyi szervezetek közreműködésével. Minden évben a GINA választja ki azt a témát, ami az adott világnap fő üzenete és eköré szervezik a kampányt és a különböző eseményeket. Az idei esztendőben szintén egy pozitív üzeneten van a hangsúly, amellyel a GINA azt szeretné elérni, hogy 50%-kal csökkenjen az asztmások kórházi kezelése az elkövetkező öt évben. Ha valaki tudatosan odafigyel a betegségére, betartja az orvosa utasításait, rendszeresen jár szakorvoshoz akkor kicsi a valószínűsége, hogy a hirtelen fellépő rohamok, vagy súlyos állapotromlás miatt kórházba kerülne.

Magyarországon egyre több asztmás szorul kórházi kezelésre

Az asztma a világon több mint 300 millió embert érint, és sajnos ez a leggyakoribb krónikus betegség a gyermekek körében. Az asztma tipikus fejlett országokbeli probléma, ahol a légszennyezettség, a különféle allergén anyagok elterjedése miatt egyre többen válnak beteggé. Ugyanakkor a kis és középjövedelmű országokban, az aluldiagnosztizálás és az egészségügyi rendszerek fejletlensége miatt még ma is sok-sok ezer asztmás haláleset fordul elő. Magyarországon a szénanáthás és az asztmás betegek száma tíz év alatt több mint háromszorosára emelkedett, napjainkban ők adják a tüdőgondozók látogatóinak közel háromnegyedét. Magyarországon jelenleg a 223 ezer asztmával kezelt beteget tartanak nyilván.

Nálunk is ez az egyik leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség, amely azonban kialakulhat felnőttkorban is. Az asztmás megbetegedések száma, illetve a kórházban eltöltött napok száma évek óta folyamatosan növekszik. Ezzel kapcsolatban Dr. Somfay Attila, a Magyar Tüdőgyógyászok Társaságának elnöke elmondta: „Nagyon fontos az idei Asztma Világnap üzenete, hiszen Magyarországon sajnos egyre több a beteg, ráadásul egyre többen szorulnak kórházi kezelésre. Holott az asztma egy olyan krónikus betegség, ami megfelelő kezeléssel és életmóddal abszolút kontrollálható. Ha egy asztmás beteg odafigyel az életvitelére és folyamatosan szedi a gyógyszereit, akkor az életminősége az egészséges emberekéhez hasonlóvá válik. Ha azonban allergén anyagok közelében tartózkodik, vagy meg-megszakítja a gyógyszeres kezelést, akkor súlyos rohamok is kialakulhatnak.”

Mit jelent az asztma kontroll?

A GINA az idei évben az Asztma Világnapján publikálja legújabb irányelveit, amelyek az asztma kontrollra épülnek. Külön tájékoztató anyagokat adtak ki, amelyben pontosan meghatározzák, hogy egy asztmás beteg mikor tekinthető hatékonyan kezelt, azaz kontrollált asztmásnak. Ha egy asztmás beteg megfelelően kontrollálja a betegségét, akkor el tudja látni a feladatait, iskolába és munkába jár, nem esik nehezére a fizikai aktivitás, a torna és a normál sporttevékenységek sem.

A nappalait és az éjszakáit nem zavarják meg az asztma tünetei és a legritkább esetben jelentkezik nála roham. Emiatt nem szorul kórházi kezelésre és sürgősségi ellátásra. Nincs szüksége azonnali rohamoldó gyógyszerekre, ellenben olyan folyamatos kezelést kap, amely személyre szabottan a mellékhatások kiiktatásával biztosítják számára a megfelelő életvitelt. A folyamatos asztmakontroll megteremtéséhez csak néhány egyszerű lépést kell tennie a betegeknek. Egyrészt folyamatosan szednie kell az asztmatünetek kezelésére szolgáló, orvos által felírt gyógyszereket. A betegeknek ismerniük kell, hogy milyen allergén anyagok és milyen élethelyzetek válthatják ki a rohamokat, és kerülnie kell azokat. Mindemellett évente 2-3 alkalommal akkor is el kell mennie felülvizsgálatra, akkor is, ha nincsenek.

Asztma kisokos

Az asztma a tüdő krónikus gyulladásos betegsége, és kiújuló – zihálással, fulladásérzéssel, mellkasi feszüléssel és köhögéssel járó –, rendszerint éjszaka jelentkező rohamokkal jár. Hosszú távon a nem megfelelően kontrollállt asztma a légutak tartós károsodásához vezethet. A betegnél roham idején légszomj és zihálás alakul ki, amelyek eltérő súlyossággal és gyakorisággal jelentkezhetnek. A tünetek naponta több alkalommal is előjöhetnek, másoknál hetente vagy súlyos fizikai aktivitás, esetleg éjszaka, alvás közben jelentkeznek. Az asztmás roham alatt a hörgők és a légcső megduzzad, így a légutak szűkülnek, ezzel akadályozva a levegő ki- és beáramlását.

Az időszakos asztma tünetei gyakran okoznak álmatlanságot, nappali fáradékonyságot, csökkentik a fizikai aktivitás szintjét, a betegnek távol kell maradnia az iskolától vagy a munkahelyétől. Az asztma kialakulásának alapvető okai még nem teljesen ismertek. A legerősebb kockázati tényező a genetikai hajlam és környezeti behatások együttes megjelenése: a belélegzett káros anyagok és részecskék allergiás reakciókat válthatnak ki, vagy irritálják a légutakat, súlyos esetben pedig kialakulhat az asztma.

Az allergén lehet: beltéri (pl. háziporatkák ágynemű, szőnyeg, kitömött bútorokat, a környezetszennyezés és a kedvtelésből tartott állatok szőre), kültéri (pl. pollenek és penészgombák), dohányfüst, légszennyezés. Az asztmás rohamot kiválthatja fokozott fizikai aktivitás, a szokatlanul hideg levegő, de szélsőséges érzelmi állapot is. Bár az asztma nem gyógyítható, a folyamatos gyógyszeres kezelés segíthet a megfelelő életminőség kialakításában.

(Magyar Tüdőgyógyász Társaság)