asztma
#Betegségek

Mit kell tenni asztmás roham esetén?

2023.05.30.
2 perces olvasási idő

Tudod, hogy mit kell tenned, ha valaki a közeledben hirtelen nehézlégzésre panaszkodik? A következő cikk megfelelő információval szolgál az asztmás rohamokról és ezen ismeretek felhasználásával akár életeket is menthetsz majd.

Képzeld el a helyzetet, hogy az unokatesóddal moziba indultok, ám amikor megérkezel hozzájuk, látod, hogy levegőért kapkod. Tudod, hogy asztmás vagy allergiás problémái vannak, de még sosem tapasztaltad testközelből milyen, amikor éppen rohama van.

Az asztmás roham tünetei

Ahelyett, hogy pánikba esnél, mikor látod, hogy egy rokonod vagy barátod hasonló jellegű rohamot él Mit kell tenni asztmás roham esetén?át, inkább próbálj meg higgadt maradni és segíteni.

Az első és legfontosabb lépés az, hogy tudd, hogy mik a jelei az asztmás rohamnak, és fel tudd azt ismerni. A legjellemzőbb tünet a nehézlégzés. Ennek oka a légutakban lévő gyulladás. Ez a gyulladás a légutak körüli izmok megvastagodását is jelenti, ez az oka annak, hogy a betegek ilyen esetben nehezen tudnak levegőhöz jutni. A roham egyik jellegzetessége, hogy elsősorban a kilégzés nehezített (szemben pl. az idegentest okozta légúti elzáródással, ahol a belégzés akadályozott). Emellett kialakulhat még köhögési roham, zihálás, és szorító érzés a mellkasban.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy az asztmás roham egyet jelent a zihálással. Az orvosok magyarázata szerint ez nem igaz, hiszen a ziháláshoz a levegő mozgása szükséges. Ha valakinek viszont rohama van és elzáródnak a légutai, akkor nem képes a levegő beszívására és kifújására, ennek következtében nem is hallunk zihálást. Az asztmás roham nagyon változatos módon jelenhet meg. Mindig meg kell figyelni, hogy a betegnél milyen tünetekkel jelentkezik. Azt sem lehet behatárolni, hogy időben meddig tart egy roham. Sőt, az intenzitása is eltérő. Van, akinél csak enyhébb rohamok alakulnak ki, amelyek kezelhetőek otthon, de vannak olyanok, akiknél olyan mértékű a roham, hogy orvosi ellátás szükséges és kórházi kezelés.

Mit kell tenni egy roham esetén?

A következő tippek segítségül szolgálhatnak, ha olyan helyzetbe kerülsz, ahol segítened kell egy asztmás betegnek:

Maradj nyugodt!

Legyen a jelenléted megnyugtató a beteg számára! Fontos, hogy biztosítsd a szorult helyzetben lévő felet arról, hogy azért vagy mellette, hogy segíts neki. Ha ezt nem teszed meg, akkor a beteg pánikba eshet, amelynek következtében nehézlégzés alakulhat ki. Az sem segít, ha rajtad is látszódik, hogy kétségbe estél, mert ez szintén feszélyezheti a beteget és ezzel nemhogy nem fogsz segíteni, de ronthatsz is a helyzeten. Az a legelőnyösebb testhelyzet a beteg számára, ha felülteted vagy félig ülő helyzetbe ülteted.

Szüntesd meg a rohamot kiváltó okot!

Ez csak abban az esetben ajánlott, ha ismered a beteg állapotát és tudsz valamelyest a rohamot kiváltó okokról. Mérd fel az adott helyzetet, és távolítsd el a beteget a kiváltó ok közeléből, illetve a kiváltó okot a beteg közeléből. Például ha dohányzó ember közelében vagytok, menjetek arrébb. Az asztmás rohamot kiváltó okok listája elég hosszú (pollen, poratka, penész, tollfélék, állati szőrök, bizonyos ételek, füst, por, gázok, betegség, mozgás, hideg vagy szeles idő, illetve különböző gyógyszerek), így ha nem tudod, hogy az adott esetben vajon melyikről lehet szó, inkább kérdezd meg a beteget.

Legyen terved vészhelyzet esetére!

Ha még nincs ilyened, akkor jó, ha magadban kigondolsz egyet vész esetére. A terv legfontosabb és legalapvetőbb része valamilyen inhaláló készülék (albuterol tartalmú általában), amely hörgőtágító és gyulladáscsökkentő hatású. Olvasd el mindig a tájékoztatót, hogy melyikből mennyi a megfelelő adag. Ellenőrizd azt is, hogy az adott eszközöket megfelelően használod-e. Érdemes megkérdezni azt is, hogy mit szükséges tenni abban az esetben, ha a tünetek erősödnének és a helyzet rosszabbra fordulna. Ezt kiválthatja több dolog szintén, akár az inhaláló vagy a légcsőtágítók használata is. Ezek szorítóérzést váltanak ki a mellkasban, amely akár olyan erősségű is lehet, hogy mentőre lesz majd szükség.

Ismerd fel, ha komoly a baj!

Minél előbb fel kell figyelni ezekre a jelekre, illetve elsősorban ezeket kell keresni, ha baj van, hiszen ennek következtében akár kórházba is kell majd szállítani a beteget. A komolyabb tünetek közé sorolhatóak a következőek: a bordák és nyak közötti bőrfelület veszít a feszességéből, az ajkak színe kékes, az inhaláló használata után is légzési problémák lépnek fel.

Mindemellett az is fontos, hogy vedd észre, mikor nem elegendő már a te segítséged. Ha nem látod hasznosnak a lépéseket, amiket tettél, illetve nincs semmilyen ötleted azt illetően, hogy mit lehetne tenni, akkor inkább rögtön hívj mentőt vagy vidd a beteget a legközelebbi kórházba vagy egészségügyi intézménybe. Az orvosok a következőt tanácsolják: minél hamarabb, annál jobb! Ha nem tudjuk kezelni az asztmás rohamot, érdemes orvosi segítséget kérni, mert a roham magától nem fog elmúlni.

(KamaszPanasz - H.I., everydayhealth.com - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)