étkezés
#Táplálkozás

Étkezéssel a tüdőbetegségek ellen?

2023.03.16.
1 perces olvasási idő

Kutatások tapasztalatai szerint, amennyiben kamaszkorban kevés gyümölcs, C- és E-vitamin, valamint omega-3 zsírsav kerül a szervezetbe, az a későbbiekben jelentősen gyengébb tüdőműködéshez vezethet. Ha kamaszkorban a tüdő nem fejlődhet a normális ütemben, később gyengébben fog működni és nagyobb az esélye a különböző légzőszervi megbetegedéseknek is.

A rendszeres hal- és gyümölcsfogyasztás csökkenti az asztma és a hörgőgyulladás tüneteit. Ráadásul bizonyított tény, hogy a bennük lévő vitaminok és antioxidánsok csökkentik az asztmás tüneteket.

Kamaszkorban a szervezetben végbenő gyors változások fokozottan igénylik a szervezet vitaminokkal való megfelelő ellátását az egészséges fejlődés érdekében. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondani a sült krumpliról és az édességekről, ám fokozottan oda kell figyelni a bevitt táplálék minőségére. Fontos, hogy étrended főként teljes kiőrlésű gabonából, zöldségből, gyümölcsből, alacsony zsírtartalmú ételekből álljon, és sok halat valamint fehér húst tartalmazzon.

Gyógyító vitaminok és omega-3

A zöldségek és gyümölcsök alkotóelemei segítenek megvédeni a tüdő sejtjeit és szöveteit a különböző gyulladások által okozott károsodásoktól. Mindennek bizonyítására az Egyesült Államokban mintegy 2000 kamaszt vizsgáltak.

Azt tapasztalták, hogy akik a napi ajánlott zöldség- vagy gyümölcsfogyasztásnak csak negyedét juttaták a szervezetükbe, azoknál a tüdőfunkció jóval az átlagos alatt maradt, és jelentősen magasabb volt közöttük az asztmás és bronhitiszes megbetegedések aránya. Ugyanezt tapasztalták azoknál, akiknél alacsony volt az omega-3 fogyasztás, mely leginkább a halakban található meg.

A dohányzó, kevés vitamint fogyasztó tinik esetében a légzőszervi megbetegedések aránya jóval magasabb volt, mint azoknál, akik dohányoznak ugyan, ám megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Figyelembe véve a kamaszok étkezési és dohányzási szokásait, valamint azoknak a tüdőre gyakorolt hatását, a szakemberek azt javasolják, hogy az ajánlott napi ötszöri zöldség és gyümölcsfogyasztást kilencre növeljük kamaszkorban.

(KamaszPanasz)