megfázás
#Betegségek

6 ok, amiért nem múlik el a megfázásod

2023.02.09.
1 perces olvasási idő

A megfázásod már több hete, esetleg több hónapja nem akar elmúlni? Lehet, hogy valamit rosszul csinálsz!

Nagyon fontos a pihenés

Az alvás nagyon nagy szerepet tölt be az immunrendszerünk helyes működésben. Néhány éve végeztek egy kutatást erre vonatkozóan, mely szerint azok az emberek, akik 7 óránál kevesebbet aludtak, háromszor könnyebben fáztak meg, mint azok, akik 8 óránál többet alszanak nap mint nap.

Ha már meg vagy fázva, a megfázásod sokkal tovább tarthat, ha nem adod meg szervezeted számára az elegendő pihenést éjszakánként.

Folyadékhiány

A folyadékok szintén nagy szerepet játszanak a gyógyulási folyamatokban. Ha a megfázásod nem akar elmúlni, igyál több folyadékot! A folyadék hiánya kényelmetlenségérzetet, kiszáradást okozhat. Ez főleg akkor igaz, hogyha beteg vagy, hiszen ekkor a szervezeted több folyadékot igényel, ráadásul az elpusztult kórokozók folyadékok segítségével távoznak a szervezetből. Ha sok vizet vagy teát iszol, azzal elősegíted a torokban és az orrban lerakódott nyálkás anyag felhígulását, ezáltal ez könnyebben távozik a szervezetedből.

Túl sok szárító hatású gyógyszer

Senki sem tud bedugult orral aludni rendesen, ezért rengetegen használunk orrcseppet, ami viszont nagyon sok folyadékot emészt föl a szervezetből. Ezzel nincs semmi baj, viszont ha túlzásba visszük a gyógyszerek használatát, többet árthatunk vele magunknak, mint amennyit javíthatnunk az állapotunkon.

Rosszul kezeled a betegséget

A hétköznapi megfázást számos betegséggel össze lehet téveszteni, ilyenek például az allergiák vagy a fertőzések, melyeknek hasonló tüneteik vannak. Többek között ezért érdemes elmenni egy egyszerűnek tűnő megfázással is az orvoshoz, aki konkrétan meg tudja mondani, hogy milyen betegségben szenvedünk, és mi rá a megfelelő gyógymód.

A gyógynövények nem mindig jelentenek biztos gyógyulást

Manapság sokat hallunk a „csodatévő” természetgyógyászati termékekről, melyeknek nem bizonyított a hatásuk. Ezek a termékek hasznosak is tudnak lenni, de vigyázzunk velük, mert a hatásuk nem garantált, és ne feledkezzünk meg a rendes gyógyszerekről ezek mellett.

Fizikai megterhelés

Sok sportoló nem akarja abbahagyni az edzést, ha egy kicsit meg van fázva. Ha betegen nagy megterhelésnek tesszük ki magunkat, az nem javít a helyzetünkön, hiszen edzés után a szervezet legyengül, így szabad utat ad a kórokozók terjedésének. Többek között ez is lehet az oka annak, hogy a megfázásod nem akar elmúlni.

(G.V.)