orrcsepp
#Betegségek

Lehet orrcsepet túladagolni? - A szakértő válaszol

2015.12.16.
2 perces olvasási idő

Az orrcsepp dobozára az van írva, hogy naponta háromszor, de főleg ha suli van, kb. egy óra múlva már nem is érzem a hatását, tehát nekem naponta öt-hatszor kéne befújni. Lehet belőle bajom? - Válogatás a Szakértő válaszol rovatunk kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Az orrspray napi kétszeri alkalmazása javasolt, de lehet naponta három alkalommal is használni. Említed, hogymég suliba jársz, nem tudom mennyi idős vagy, ennek ellenére én a kétszeri adagolást javasolnám.

Az orrspray hatása kb. 20 perc alatt áll be, és hosszan hat. A hatás megszűntével az orrdugulás rosszabbodhat. Ha ilyenkor az előírtnél többet használod, ez csak ront a helyzeten. Egyre gyakoribb alkalmazás pedig tartós orrduguláshoz, a nyálkahártya kiszáradáshoz, orrvérzéshez, a nyálkahártya sorvadáshoz vezet. Ezek az állapotok pedig nehezen kezelhetőek, a tartós orrlégzési panasz pedig erősen megterheli a szervezetet.

Túladagolás esetén egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek: szívdobogásérzés, szapora szívverés, vérnyomásemelkedés. Ezek miatt azt tanácsolom, mindenképpen tartsd be az előírást, 2x1-1 befújást, esetleg 3x1-1. Maximum tíz napig alkalmazd az orrcseppet, utána hagyd el a használatát!

Dr. Piros Zsuzsanna

Hogyan hatnak az orrcseppek?

Náthás, szénanáthás és allergiás orrtünetek esetén többféle hatóanyag-tartalmú orrcsepp közül választhatunk a patikában. A vény nélkül is kapható készítmények érszűkítő hatású szert tartalmaznak, ezzel csökkentik helyileg a vérátáramlást, megszüntetik a duzzanatot és az orrfolyást. Tartós vagy túl gyakori alkalmazás esetén hozzászokás alakulhat ki ezen típusú orrcseppek hatásához, vagyis egy idő után nem hatnak annyira, mint kezdetben, és a hatás elmúlása után erős orrdugulás jelentkezhet. A pupillát is tágíthatják, emiatt zöldhályog esetén nem ajánlott alkalmazásuk.

Ráadásul szagláscsökkenést is okozhatnak gyakori használatkor, mely ritkán az alkalmazás abbahagyása után is megmarad. A fertőzés már eleve károsította a szaglóhámot és a csillószőröket, ezért ne tetézzük ezt még az állandó orrcsepp-használattal is. Fontos tehát, hogy betartsuk a betegtájékoztatóban leírt adagolási útmutatót. Túladagolás esetén ráadásul több hatóanyag juthat be a vérkeringésbe, így szisztémás hatásokat is okozhat, mint a magas vérnyomás, gyors szívverés, és idegrendszeri tüneteket, mint az izgatottság, álmatlanság, fejfájás.

Mit lehet tenni, ha valaki "rászokott" az orrcseppre?

Természetesen van rá megoldás. De mint minden függőség megszűntetése, eleinte ez is csak átmeneti rosszabb állapot (jelen esetben rosszabb orrlégzés) mellett lesz csak megoldható. Ilyenkor az orrcseppet fokozatosan fel kell cserélni receptre kapható, az allergia és az idült orrnyálkahártya gyulladás kezelésében használatos szteroidos orrspray-re. Mivel azok hatása kevésbé drámai, mint a lohasztó orrcseppeké, ezért a betegek önmagában a szteroidos orrspray-vel ritkán elégedettek. Ezért kiegészítésképpen tengervizes sóval történő orröblítés, vagy allergia ellenes gyógyszer átmeneti szedése is szóba jöhet. Ha mindezek ellenére a betegnél továbbra is tűrhetetlenül rossz az orrlégzés, úgynevezett orrkagyló megkisebbítő műtétet lehet végezni.

(KamaszPanasz)