macska
#Zöldövezet

A macskák fogászati problémái

2013.06.16.
2 perces olvasási idő

A házimacskák fogászati problémáinak okozója részben a táplálkozás. A macskák testfelépítése lehetővé teszi, hogy képesek legyenek vadászni, kisebb állatokat elkapni, és ezeket teljesen, vagy részben felfalni.

A kaparó, tépő cselekvés, mellyel leszedték az áldozat szőrét, tollát és elrágták csontjukat, valószínűleg segített tisztán tartani az állatok fogát. A macskák táplálkozása azonban ma már teljesen más, és a mindennapi étrend hajlamossá teheti kedvencünket a fogkő és a plakk kialakulására, valamint a macskák szájbeli sebeinek és lyukainak növekedésére.

A macskák fogait rendszeresen kell ellenőrizni. Számos fogászati problémára nem derül fény, amíg nem okoznak jelentős, súlyos tüneteket. A macskák ellenkeznek a vizsgálat folyamán, különösen, ha fogfájásban szenvednek. Jó ötlet a macska otthoni fogápolása, mely megakadályozza sok olyan probléma kialakulását, amely egyébként rossz egészségügyi állapothoz, és táplálkozáshoz vezethet.

A megmaradó kismacska fogak

Normális esetben a kismacska fogainak gyökerei felszívódnak, amint a felnőtt fogak elfoglalják helyüket. Ha ez nem történik meg, akkor találkozunk a dupla fogazattal. Ha a végleges fogak kitolódnak a sorból, helytelen fogilleszkedéshez vezethet, vagy rossz rágáshoz (lásd lentebb). A 2-3 hónapos kiscicák fogait figyelni kell, meg kell néznünk, hogy a felnőtt fogak normálisan jönnek-e. Amikor a régi fogak a helyükön maradnak mikor a felnőtt fogak már elkezdtek növekedni, akkor ki kell őket húzni.

Macska

Helytelen fogilleszkedés (helytelen rágás)

A legtöbb rágási probléma a kismacskáknál örökletes, vagyis az alsó és a felső állkapocs rendellenes növekedése a genetikai tényezők ellenőrzéséből kiderül. Néhány rágási problémát a baba fogak okoznak, azaz kinyomják a sorból a feltörekvő felnőtt fogakat. Idősebb macskáknál a helytelen rágás eredménye lehet trauma, fertőzés vagy szájrák.

A macska rágását az határozza meg, hogy az alsó és a felső metszőfogak találkoznak-e, amikor a száj össze van zárva. Az egyenes, egyenletes rágásnál a metszőfogak pontosan illeszkednek egymáshoz. Az ollós rágásnál a felső metszőfogak átfedik, de még mindig érintik a lenti metszőfogakat. Ha a felső állkapocs hosszabb, mint az alsó, a fogak nem érintkeznek, ennek az ellentéte: az alsó állkapocs túl hosszú a felsőhöz képest. A ferde száj a legrosszabb a helytelen fogilleszkedés problémái közül. Az egyik állkapocs gyorsabban nő, mint a másik, ez elferdíti a szájat.

A helytelen rágás megzavarhatja az élelem megragadását, megtartását és rágását. Továbbá a fogak, melyek nem illeszkednek a sorba, sérüléseket okozhatnak a száj lágy részein. A helytelen rágás sokkal kevésbé található meg a macskák körében, mint a kutyáknál, mivel a macskák fejalakja eléggé hasonló, eltérő fajták esetén is. A rövid orrú fajták, mint a perzsa macskák, a leghajlamosabbak a helytelen rágásra.

Kezelés: A túlhaladó rágás magától helyre jöhet, ha a különbség nem nagyobb annál, hogy a fejhez megfelelő legyen. A megmaradó baba fogakat, melyek kiszorítják a felnőtt fogakat, ki kell húzni 4-5 hónapos korban, mert ilyenkor az állkapocs még növekszik, és van lehetőség arra, hogy a helytelen harapás önmagától korrigálódjon. A macska rágásának vizsgálata: emeld fel a felső fogsort és húzd le az alsóhoz. Akkor helyes a fogak állása, ha a metszőfogak széltől szélig, pontosan illeszkednek.

A macskák felszívódó sérülései a szájban

Az angol rövidítése után FORL-nak nevezett betegség következtében a fogak belülről - nem tudni miért - felszívódnak. Ez a betegség a felnőtt macskák 26-27 százalékát érinti. A sérülések a fogzománc nyaki részénél, közvetlen az íny fölött vannak. Az őrlőfogak és zápfogak a leggyakrabban érintettek, de ezek a sérülések akármelyik fogon megjelenhetnek, akármelyik részén a fognak.

Ha a zománc külső rétege lekopott, akkor a fogak fájdalmasan reagálnak az érintésre. A tényleges sérülések csak akkor válnak láthatóvá, ha megvizsgálod a macskád száját. A fogak eltörhetnek a sérült oldalon, a macskáknak néha „fecsegő állkapcsuk” van, amikor egy bizonyos területet érintesz, ennek oka a fájdalom. Sok macska nem fog enni a kellemetlen érzés miatt. Számos lehetséges oka lehet ennek a problémának, kezdve a vírusos fertőzésektől a vesebetegségig. Akármilyen macska szenvedhet ettől a problémától, de a sziámi és az abesszin macskák tűnnek a leghajlamosabbnak rá. A száraz macskaeledel és az erősen savas étrend mellőzése javasolt.

Kezelés: egyes állatorvosok tudják helyettesíteni a sérült fogzománcot üveg ionomer-rel, de ha ez nem történik meg rendszeresen, akkor a kezelés általában nem sikeres. A legtöbb esetben a legjobb döntés a fogak eltávolítása. Fájdalomcsillapítókra és antibiotikumokra szükség lehet a kezelés részeként.

(S.A. - webmd)

Kapcsolódó címkék

macska