barát
#Lélek

Hogyan szerezz új barátokat?

2014.09.09.
2 perces olvasási idő

Ha új városba költöztél vagy új iskolába kerültél, vagy csak új emberekkel szeretnél megismerkedni - mindenképp érdemes elsajátítanod a barátkozás tudományát.

Az új emberek megismerése megváltoztathatja az életedet – ezért ügyelj arra, hogy a megfelelő barátokat válaszd! A következő tippek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy hogyan szerezz új barátokat.

Számolj le a félelmeiddel!

A legelső és legfontosabb lépés a barátkozásnál az, hogy szabadulj meg a félelmeidtől! Ha zavarba jössz vagy megijedsz az ismerkedés gondolatától, azzal csak saját magadat hátráltatod. Az emberek érzékelik mások kisugárzását: ha egy kapcsolatot ilyen szorongással kezdesz, akkor csak a megközelíthetetlenséget vagy az ismerkedéstől való elzárkózást fogod sugározni mások felé. Légy magabiztos!

Kezdj el beszélgetni!

Egy csevej egyaránt lehet zavarba ejtő dolog, de egy lehetőség is: hiszen segítségével bárkivel kapcsolatba kerülhetsz, függetlenül attól, hogy hol is vagy éppen - egy kávézóban, az iskolában vagy egy liftben. A csevegés igazán szimpla dolog: ennek során észleled a környezet hatásait, aztán reagálsz rájuk: pl. „Oh, tetszik a cipőd!” Sose tudhatod, hogy egy kis beszélgetés kivel hoz majd össze téged!

Csatlakozz egy klubba vagy egy szervezethez!

Ez a legkönnyebb és legkényelmesebb módja annak, hogy új barátokat szerezz. Ha imádsz főzni, csatlakozhatsz egy olyan főzőklubba, ahol találkozhatsz más hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberekkel. Az iskolában egy diákszervezetbe való belépéssel mozdíthatod előre az ismerkedést.

Megérdemled

Ha tudatában vagy annak, hogy különleges és szeretnivaló ember vagy, azzal az önbizalmadat, és így a bátorságodat is növelheted – és könnyebben szerezhetsz barátokat is. Talán olyan a baráti társaságod, ahol nem értékelnek és tisztelnek téged; vagy épp költözöl és bátortalannak, elkeseredettnek érzed magad az új környezetben. Mindegy, hogy mi a helyzet, a fontos, hogy megérdemelsz egy olyan baráti kört, ahol törődnek veled!

Légy nyitott!

Ne felejtsd el, hogy légy nyitott az újonnan megismert emberekhez! Ha előítéleteid vagy elvárásaid vannak, végül gátat emelsz majd a további ismerkedések elé. Légy nyitott a leendő barátod vagy baráti társaságod felé – viselkedj barátságosan és toleránsan!

Ismerkedj az iskolában!

Az iskolában nemcsak a tanulmányaiddal, de az emberi kapcsolataiddal is foglalkozhatsz. Ragadd meg ezt a lehetőséget, és ismerd meg az iskolatársaidat! Nem állítjuk, hogy mindenkivel rögtön szoros barátságot fogsz kötni, de a köszönőviszony már lehet alapja egy kapcsolatnak.

Légy mindig önmagad!

A legfontosabb tipp az, hogy légy önmagad. Ne keress elkeseredetten barátokat. Természetünknél fogva igyekszünk lenyűgözni másokat, és emiatt hajlamosak lehetünk arra, hogy izgalmas történeteket találjunk ki azért, hogy bevágódjunk. Ha hazugságra építed a barátságot és nem a megfelelő barátokat találod meg magadnak, mindig újabb és újabb barátok után kell majd nézned. Nem számít, hogy milyen kényelmetlenül érezted magadat korábban barátkozás közben, most válj nyitottá az új és egészséges kapcsolatok iránt!

(B.Cs.)