stressz
#Lélek

Mit csinálsz, ha ideges vagy?

2019.05.29.
2 perces olvasási idő

Hogyan lehet hatékonyan csillapítani az idegeskedést? Annyi minden miatt idegeskedünk, hogy már szinte fel sem tűnik az állandó stressz, csak az, ha már az idegeink felmondják a szolgálatot és „kiég a biztosíték.” Mit tudunk tenni azonnal, és mit tehetünk a hosszú távú stressz csökkentésért?

Amit ajánlunk

1. Fizikai aktivitás

Többen javasolják a mozgás több formáját: futás, edzés, séta, biciklizés. Ez mindenképpen javasolt. Nagyon-nagyon régen, amikor az ősünk két lábra állt, akkor már találkozott stressz-helyzetekkel. Bár akkor még nem egy főnökkel kellett megküzdeni, vagy egy ordítozó gyalogossal, hanem egy kardfogú tigrissel. Hétköznapi életében rendszeresen előfordultak olyan veszélyhelyzetek, melyek gyors reagálásra kényszerítették ősünket: elfut vagy szembeszáll a veszéllyel. Ez mind fizikai aktivitást igényelt.

Mit csinálsz, ha ideges vagy?Bár már sokkal kifinomultabb eszközökkel vettük körbe magunkat, testi reakcióink megmaradtak: stressz helyzetben a szervezetünk felkészül a futásra vagy támadásra. Nyilván egy felelés elől nem tudunk meglógni, szó szerint elfutni, pedig a testünk erre készült fel. Másik érv, ami a mozgás mellett szól, hogy nagy mennyiségű boldogsághormon szabadul fel mozgás során. Tehát kétszeresen is megéri rendszeresen mozogni, a szervezet egészségesen tud reagálni, és még jól is érezzük magunkat utána.

Ha azt érzed, hogy „úgy megütném” a másikat, akkor javasolt valamilyen sport bevezetése, különösen egy küzdősporté, ahol ténylegesen le tudod vezetni ezt a tomboló erőt.

Stresszlabda nyomkodása (bármilyen szivacslabda is megfelel erre a célra, vagy egy lufiba szórhatsz apró szemű magvakat, homokot) is hatékony, mert a nyomkodással szintén megfeszíted és elengeded az izmaidat. Vagy csak egyszerűen rakd be a kedvenc számodat és tombolj rajta egy jót!

2. Kreatív időtöltés

Korábban már írtunk arról, hogy milyen az áramlat élmény, milyen az, amikor belefedezel valamibe. Ha nagyon sok a stressz, akkor szedd elő kedvenc hobbidat, söpörj félre mindent és élj a pillanatnak, amit az kíván. Ez persze lehet bármi, ami kikapcsol téged: mozgás, festés, főzés, zenélés stb.

Amit nem ajánlunk

Alkohol és más drogok

Mondanom sem kell, hogy a feszültség oldásnak ez csak egy látszólagos módja. Ezeknek a szereknek tudatmódosító hatásuk van. Pillanatnyilag megfeledkezetsz a problémádról, de két dolog biztosan nem történik meg: nem oldódik meg a probléma, és nincs lehetőséged megtanulni valamilyen hatékony stresszkezelő technikát. Így következőleg, egy hasonló helyzetben megint nem marad más, mint a pohárhoz nyúlni. Nagyon sokan estek már bele ebbe az ördögi körbe, jobb még az elején véget vetni, és az alkoholfogyasztást a helyén kezelni.

Önsértés

Többen beszámoltak arról, hogy nem tudnak a bennük rejlő feszültséggel semmit sem kezdeni, csak az jelent számukra megnyugvást, ha megvágják magukat. Vörös vérükkel együtt a stressz is távozik testükből. Nagyon fontos, hogy ha ilyet tapasztalsz, látsz barátaidon vagy te magad is átéltél, akkor keressetek fel egy szakembert.

Ne várjuk meg a biztosítékok kiégését

A minimális stresszhelyzeteket alig vesszük már észre: tömeg van az utcán, alig tudsz haladni, állandó hangzavar, rohanás egyik óráról a másikra. Jól lehet, hogy ezek apróságok, de nyugalmi helyzetnek nem nevezhetjük. Ha mindennap lehetősége van a testednek megnyugodni, ha ki tudod szűrni a zavaró tényezőket, akkor nem lesz arra szükséged, hogy hirtelen és azonnali megoldást keress az idegesség levezetésére.

Hétköznapi nyugalom titka

1. Rendszeres mozgás (ezt nem tudom elégszer hangsúlyozni)

2. Kelj úgy, hogy számba veszed, hogy milyen nagyszerű dolgok fognak veled történni.

3. Teremtsd meg a napi rutinodat: hagyj időt magadnak, nem kell a rohanás, esetleg egy kis olvasás, teázás az indulás előtt még beleférhet. De természetesen meditáció, relaxáció, zuhanyzás, egészséges reggeli mind hozzájárulnak egy nyugodt nap kezdetéhez.

4. Ez sokak számára nehéz lesz: az üzeneteket javasolt egy adott időponthoz kötni, nem igényelnek állandó válaszadást ismerőseink. Régebben is megvoltunk, ha 1-2 nappal később kaptunk választ, pár órát még igazán várhatnak a levelek. Elég, ha 2-3 alkalommal ellenőrizzük a chatet.

5. A fenti vonatkozik a facebookra is. Inkább tölts az idődet a barátaiddal személyesen.

6. Kapcsold ki a tévét: a tévéműsorokban rengeteg stresszkeltő információt hallhatunk. A sorozatokat is szándékosan úgy szerkesztik meg, hogy végig fenntartsák az érdeklődést, feszültségben tartsanak, hogy a folytatást is biztosan megnézd.

7. Fejezd be úgy a napot, hogy a napi teendőiddel végzel. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, mondja a mondás is. Így másnap nem kezdesz azzal, hogy „ó, még azt is meg kell csinálnom.”

8. A nap végén vedd számba, hogy mi minden történt veled, emeld ki a pozitív pillanatokat.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)