Főoldal / LÉLEK / Tényleg szerelmes vagy?
  2017-01-30

Tényleg szerelmes vagy?

Nagyon gyakori a kérdés: valóban szerelem, amit érzek? A válasz nem egyszerű. Ami számodra szerelemnek tűnik, lehet, hogy nem több a másik iránt érzett vonzalomnál. Igazából mi a szerelem? Miért akarsz épp azzal a valakivel együtt lenni, miért nem valaki mással? Miért ér véget a szerelem? Ezeket a kérdéseket korántsem egyszerű megválaszolni, de mi megpróbálkozunk vele.

- hirdetés -

Míg egyesek igen gyorsan és gyakran képesek beleszeretni valakibe, majd kiszeretni az illetőből, addig mások csak testi vonzalmat éreznek aktuális partnerük iránt. Kamaszkorban, amikor a romantikus szerelem vadonatúj élményként jelenik meg, nehéz pontosan tudni, mit is tartogat az új érzés. Számtalan zűrzavaros érzés kavarog benned és társadalmi nyomás is nehezedhet rád.

A testi vágy nem szerelem

A testi vágy a szerelemmel igen könnyen összekeverhető érzés. A másik ember iránt megnyilvánuló rendkívül erős, intenzív vágyakozás szexuális természetű: a vonzalom pillanatnyi kémiai kölcsönhatáson alapul, nem valós kötődésen. Gyakran számunkra teljesen ismeretlen emberek után vágyakozunk, anélkül, hogy a tettek mezejére lépnénk, s jól elvagyunk a magunk fantáziaképeivel.

Sajnos, az emberek hajlamosak összetéveszteni a szexuális vonzalmat a szerelemmel. Vajon miért? Hogyan lehetséges összetéveszteni a szerelmet és a testi vágyat? Ha a testi vonzalom csak a szexről szól, hogyan szólhatna a testiség nélküli kapcsolat a szexualitásról?  A szexuális vágyakozás testi vonzalom, semmi több. A szerelem ennél sokkal mélyebb, tartalmasabb érzés. A fiatalok egy része és sok felnőtt is a másik ember iránt érzett erős vágyakozását valami isteni szeretettel keveri. A vonzódás új dimenziója és a kamaszokat érő trendi kultúrhatások, amelyek a szexet a szerelemmel egy kalap alá veszik, csak fokozzák a zűrzavart.

A szerelem több mint szexualitás

Egyértelmű, hogy a szerelem nem azonos a testi vággyal. A fizikai vonzalom természetesen a szerelem esetén is jelen van, de sokkal több ennél. A szerelemhez elengedhetetlenül hozzátartozik a szeretet, a barátság érzése, az elkötelezettség és a bizalom.

Mi a szerelem?

 • Amikor valóban szerelmes vagy, olyan érzés kerít hatalmába, mintha a legjobb, legmegbízhatóbb barátod lenne melletted, mindamellett, hogy testi vágyak is jelen vannak a kapcsolatotokban.
 • A szerelem két, egymás boldogsága iránt elkötelezett ember találkozása.
 • A szerelemnek semmi köze a féltékenységhez, a viszálykodáshoz, a próbatételekhez. Ha bizalmatlanság, féltékenykedés, bizonytalanságérzés üti fel a fejét, a szerelem halovány árnyékánál nincs többről szó.
 • A szerelem fantasztikus erőt ad, sugároz.
 • A szerelemben a szíved fenntartás nélkül kitárhatod szerelmed előtt, s biztos lehetsz benne, hogy mindennél jobban ügyel majd rá.
 • A szerelem jó érzés; érzed, hogy általa jobb emberré válhatsz. Önpusztító érzésekre nem motivál.
 • A szerelem könnyedén mennyekbe röpíti lelked, s beragyogja életedet.

Bármi, ami ennél kevesebb, nem lehet szerelem: csupán testiség, barátság vagy vonzalom. 

Honnan tudhatod, hogy valóban szerelmes vagy?

Nem könnyű dolog bepillantást nyerni az érzéseid és a másik fél érzései mögé, azonban a lángoló szerelem ékköveiként léteznek árulkodó jelek. Ha a következő kilenc állításból hét igaz rád is, nagy valószínűséggel téged is utolért a szerelem.

 1. Tudod, mert a számodra fontos és másik fél mondta neked, hogy viszonozza iránta táplált mély érzéseidet.
 2. Érzelmeid által jobbnak, különlegesnek érzed magad.
 3. A féltékenység zöld szemű szörnyetege csak pillanatokra úszhat be szerelmetek kék egére, hisz tudhatod, hogy a társad szeretőn óv, félt téged, s az érzéseiteket.
 4. Semmi más nem okoz számodra akkora örömet, mint amikor együtt vagytok.
 5. Ha mégis vitába keveredsz a partnereddel, a vita nem tart tovább néhány óránál, s a végén mindketten egyetértetek abban, hogy semmi sem lehet fontosabb annál, hogy egymás iránt őszintén kifejezhessétek érzéseiteket (még akkor is, ha azok esetleg konfliktus forrásai lehetnek).
 6. A szerelmed sosem kér arra, hogy válassz közte és a családod, barátaid között – ha mégis szerelmed mellett döntesz, az csakis a saját, önálló döntésed eredményeként történhet.
 7. Egyikőtöknek sem jut eszébe próbára tenni a másik hűségét vagy érzéseit.
 8. Önmagadra találsz szerelmed mellett.
 9. Ha a szexualitás kapcsolatotok részét képezi, a vágy kettőtök között kölcsönös; a próbálgatás vagy az erőszakosság legapróbb jele sem tapasztalható.

(O.K.T.)