szerelem
#Lélek

Szerelem első látásra

2009.06.22.
2 perces olvasási idő

Nagyszerű beharangozója lehetne, egy új romantikus vígjátéknak. De vajon a valóságban létezik ilyen? Mint a mesékben, „a királylány megpillantja a herceget a fehér lovon, és első pillantásra beleszeret, tudja, hogy egymásnak lettek teremtve”… De most komolyan tényleg létezik első látásra szerelem?

A “szerelem első látásra” egy intenzív szexuális vonzalom, amellett, hogy barátság utáni vágyódás is az új emberrel való találkozás pillanatában. Amikor két ember “élvezi egymás társaságát, és hajtják őket az érzelmeik.”

Akikkel már történt hasonló - tehát beleestek első látásra egy idegenbe -, azok természetesen hisznek ebben. Akit kiszemeltek, azzal össze is jöttek és ezzel beteljesült az első látásra szerelem varázsa. Vagy meglátták újdonsült osztálytársukat, és csillapíthatatlan vonzalmat éreztek iránta az első pillanattól fogva, és ez egyre erősödött, ahogy jobban megismerték.

Vélemények pro és kontra

Persze a legtöbben szkeptikusak, vagy negatívan állnak hozzá, talán azért, mert a józan ész ezt diktálná. Csak azért, mert egy pasi jól néz ki, és barátságosan néz, még nem szeretsz rögtön belé. Ez csak szimpla vonzalom, ami a megismerkedés után alakulhat át szerelemmé -mondják ők. Hiszen nem ismered őt meg az első benyomásból, és akár teljesen más ember is lehet, mint azt te az első pillanatban gondoltad.

De vajon honnan ez a szkeptikusság? A legtöbben azért ilyenek, mert úgy gondolják elég nehéz úgy szeretni valakit, hogy nem ismered a személyiségét. Habár sokszor szeretnénk, hogy egyszerű legyen szeretni, rá kell jönnünk, hogy a szerelem egy elég bonyolult dolog.

Valóban szerelem, vagy csak szexuális vonzalom?

Az egyik barátnőm szerint a szerelmet és a barátságot csak a szexuális vonzalom választja el egymástól. Ez egy elég bonyolult kérdés, és persze számtalan különböző verziója van a szerelemnek, beleértve azt a mindent elsöprő érzést, ami extrém vágyakat ébreszt mindkét félben, és azt a „megállapodott” érzést is, ami az együtt töltött évtizedek utáni a szoros kötődés, a „barátságos szerelem”.

A legnépszerűbb, és a média által kizárólagosnak titulált „mindent elsöprő szerelem”. Ez a fajta szerelem még az út elején állók számára a legnagyobb hibák elkövetését is jelentheti.
A többi érzelem, ha nem is annyira intenzív és elsöprő, de általában sokkal mélyebb, kielégítőbb, és természetesen sokkal biztonságosabb, mivel addigra sokkal jobban megismered a másikat. Persze, ennek a szintnek az elérése időt igényel.

A szerelem első látásra lehet az összes különböző típusú szerelem felfedezésének a kezdete, de kockázatos is. Könnyű összekeverni a szerelmet a szexuális vonzalommal, különösen egy kapcsolat elején. Egy csomó tini, főleg a lányok, azt hiszik, hogy a szerelmüket a szexxel bizonyíthatják be partnerüknek.

Ez vezet ahhoz, hogy elsietik, belehajszolják magukat az aktusba anélkül, hogy elég jól megismernék partnerüket.

De akkor létezik szerelem első látásra?

Talán igen, talán nem. Mindenkinek más a véleménye. Egy biztos a szerelem sokszor hirtelen jön, és mindent elsöpör, de előbb inkább azt kéne megfogalmazni, hogy mi is ez az érzés tulajdonképpen?

Ha az igazi szerelem, akkor nem kell elsietni az intimitást, szexet, vagy bármi mást. Ráadásul lassan haladva, minden sokkal jobb lesz, mert a pár megízlelhet, minden értékes együtt töltött percet.
Lassú lépésekben haladni arra is jó, hogy kiszűrd a „játékosokat”, akik csak használni akarnak. Itt egy jó szabály: Ha nem vagy biztos, akkor magadban, akkor még nem vagy kész”

Szóval ne görcsölj a szerelem előbb, vagy utóbb mindenkire rátalál, mindenkit elbódít, hogy aztán átadhassa a helyét egy meghitt biztonságnak, amiben a két fél egysége egy családot alkot.

(KamaszPanasz - SZ.D.L.)