randi
#Lélek

Erőszak - mit tennél, ha neked kellene segíteni?

2024.02.24.
2 perces olvasási idő

Éjfél van és a telefon csörgésére ébredsz. Szerencsétlenül felveszed a telefont. A vonal másik végén lévő zokogás elváltoztatja a hangját és nehéz rájönni, hogy ki telefonál ilyenkor. Miután felteszel néhány kérdést, rájössz, hogy a legjobb barátnőd az. Rögtön megkérdezed, mi a baj, mivel tudod, hogy egy nagyon helyes pasival volt randija, akibe egy kicsit bele is van zúgva.

“Nem akartam, hogy ez történjen,” ezt ismételgeti időről időre. Végül képes vagy lenyugtatni annyira, hogy megértsd, mit próbál mondani. Az álomrandijából rémálom lett, amikor a fiú, aki annyira kedvesnek tűnt, ráerőltette magát a barátnődre és megerőszakolta. Ha te kaptad volna ezt a hívást, tudnád hogy mitévő legyél?

A fent említett helyzetben a lány, aki telefonált egy randi-erőszak áldozata volt. A bejelentett megerőszakolások 60%-nál az áldozatok ismerték az elkövetőt. Ha ismeri, ha nem az elkövetőt az áldozat, a nemi erőszak bűncselekmény, ami számtalan különböző érzelmi problémát okoz. Néhány áldozat nyíltan magába roskad, lehetséges, hogy hisztérikus lesz, míg mások érzéketlenséget tapasztalhatnak, ezáltal a nyugalom illúzióját keltve.

Mindegy, hogy mi az érzelmi hatás, vannak bizonyos lépések, amiket te barátként vagy családtagként megtehetsz, hogy segíts a másik embernek, akit megerőszakoltak.

Hallgasd végig!

Ez messze a legfontosabb dolog, amit megtehetsz. A képesség, hogy meghallgatod anélkül, hogy ítélkeznél, bátorítja és vigasztalja az áldozatot, amire szüksége is van. Engedd, hogy elmesélje, mi történt. Fontos, hogy ne kérdőjelezd meg az ő verzióját a történetről, és hogy tedd mellé a te véleményedet is, még akkor is, ha úgy érzed, veszélyes döntéseket hozott.

Bátorítsd orvosi segítség igénybevételére!

Ha olyan helyzetben találod magad, amiben nemrég megerőszakolták a barátodat, bátorítsd a barátodat, hogy kérjen orvosi segítséget, amint lehet. A nemi erőszak okozhatott belső sérüléseket is, amiről nem is tud. Minél hamarabb kér orvosi segítséget, annál jobb.

Ajánlatos az elkövetkező 72 órában segítséghez fordulni, különösen, hogy törvényszéki bizonyíték is legyen. Ha lehetséges, ajánld fel a barátodnak, hogy elkíséred a kórházba, vagy klinikára.

Mondd el valakinek!

Még ha meg is kér, és nem akarod elveszíteni a barátod bizalmát, azzal, hogy elmondod a szüleinek, hogy megerőszakolták, de bátorítanod kell, hogy mondja el ő maga. Ha az ilyesfajta információt elzárva tartja magában, és próbál elmenekülni azelől, ami történt, nem fogja segíteni a gyógyulását. Azzal, hogy elmondja a szüleinek lehetőséget kap a további támogatásra és védelemre.

Ha ez nem jó lehetőség, bátorítsd barátodat, hogy hívjon fel egy forródrótot, vagy kérje más szakember segítségét. Ha úgy érzed, veszélyes önmagára (öngyilkosság szempontjából), akkor az sokkal fontosabb, hogy valakinek elmondd a történteket, mint az, hogy a barátod bizalmát esetleg elveszíted.

Ez nem az ő hibája

A nemi erőszak áldozatainak szükségük van hogy hallják, és hogy rájöjjenek, ez nem az ő hibájuk. Gyakran magukat hibáztatják azért, ami történt, de ez nem így van: mindig az elkövető a hibás!

Sokáig tarthat

Megbirkózni azzal, hogy megerőszakoltak, nem megy egyik napról a másikra. Valójában, lehet, hogy hónapokat igényel vagy éveket, mielőtt az áldozatok megtanulják kezelni ezt, és áldozat helyett egy nemi erőszak túlélőjévé válnak. Fontos, hogy megértő és türelmes legyél az érzéseivel. Bármilyen dolog, például látni az elkövetőt, vagy egy filmet nézni egy nemi erőszakról szóló jelenettel érzelmi kitörést válthat ki.

Vigasztald a barátodat, de ne úgy hogy azt mondod neki, hogy tegye magát túl rajta. Ez nem egy olyan dolog, amin csak úgy „túlteszed” magad – ez időt igényel és beszélgetést. Ha a barátod úgy dönt, nem kér segítséget, a felépülési szakasz hosszabb lesz.

Mivel nagyon sokféle mód van, hogyan segítsünk egy nemi erőszak áldozatán, az egyik legfontosabb tényező, hogy emlékezz, hogy olyan barátnak lenni, aki meghallgat és vigasztal az egyik legfontosabb „erőforrás”, amivel segítheted. Ha kéri, elkísérheted terápiára vagy egy box edzésre is, de mindig legyél ott neki és figyelj rá.

(KamaszPanasz - SZ.D.L.)