szülő
#Lélek

A szüleim nem engednek sehova

2015.03.03.
1 perces olvasási idő

15 éves vagyok, és a szüleim nem akarnak sehova elengedni, nem engednek meg semmit. Ha leülök velük beszélgetni, abból mindig veszekedés lesz, mert úgyis nekik van igazuk. Olyan témákról sem lehet velük beszélgetni, mert máris mélyen belemerülnek és túl sokat akarnak megtudni a magánéletemről. Mit tegyek? Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

A szüleid valószínűleg csak a legjobbat szeretnék neked, és féltenek. Kérdezd meg, mi kellene ahhoz, hogy elengedjenek, neked mit kellene tenned ehhez. Mondd el, miért szeretnél elmenni, miért fontos ez neked (együtt lehetnél a barátaiddal, stb.).

Kérdezd meg, milyen formában engednének el. Ha mondjuk nem éjfélig, de akkor 10-ig? Akár azt is megkérhetnéd, hogy beszéljenek a barátaid/barátnőid szüleivel is, akikkel együtt szeretnél elmenni valahova, talán az ő saját szülői korosztályuk jobb belátásra tudja őket bírni.

Ami nagyon fontos, a beszélgetés során nem kell egymást meggyőznötök! Egészen máshogy látjátok a világot, hiszen van köztetek 20-30 év korkülönbség. Ne várd tőlük, hogy igazat adjanak neked, és ők sem várhatják el, hogy te elismerd, hogy igazuk van. De nem is kell, hogy egyetértsetek. Csak próbáljatok meg valami kompromisszumra jutni!

Amikor pedig az „Olyan” témákról beszélgettek, akkor próbáld meg úgy beállítani a helyzetet, hogy te mindössze informálódni szeretnél, és szeretnél a saját szüleidtől hallani ezekről, nem pedig a tv-ből, az internetről és az osztálytársaidtól akarod megtudni, hogyan működnek a Dolgok. Mondd el, hogy csak azért, mert ezekről szeretnél tudni, még nem jelenti azt, hogy benne is vagy ezekben. Több tippet is olvashatsz a szülőkkel való kommunikációról az alábbi cikkeinkben.

Kapcsolódó cikkek