szülő
#Lélek

Ha idősebb fiúval jársz

2014.03.27.
1 perces olvasási idő

Nem érted, hogy miért van úgy kiakadva az anyukád, csak mert a srác, akivel randizol már jócskán elmúlt 20 éves? Mi lehet ebben a helyzetben, ami ennyire nem tetszik a szülőknek? Csak ők reagálják túl, vagy tényleg veszélyt jelent rád a dolog? Nos, ebben a helyzetben, a pszichológusok szerint, tényleg van ok az aggodalomra.

Egyenlőtlen felállás

Az első és legfontosabb, hogy valaki olyannal jársz, aki csak azért, mert idősebb, nagyobb hatalom és több lehetőség Ha idősebb fiúval járszbirtokában van, mint te vagy a barátaid. Lehet, hogy ezért nem érzed magad egyenlő félnek a kapcsolatban, és úgy érzed, hogy a korkülönbség miatt te leszel az, akinek diktálnak. Gyakran ringatod magad abba a hitbe, hogy a barátodnak van igaza csak azért, mert ő az idősebb. Koránál fogva több pénze is van, mint a korodbelieknek, így olyan egyszerű dolgokkal is képes lenyűgözni, mint hogy ő fizeti a mozijegyet, vagy vesz neked egy pár cipőt. Ennek a helyzetnek pedig egyetlen szülő sem örül. Talán konzervatív ünneprontóknak tűnnek számodra, de csak a javadat akarják.

Tényleg meg kell felelned nekik?

Megismerkedsz a barátod barátaival? Emiatt gyakran úgy viselkedsz, mintha idősebb lennél, csakhogy megpróbálj megfelelni? Míg a kortársaid gyerekesnek és naivnak tűnnek számodra, ebből következően nem akarod többé korodbeliek társaságát keresni.

A szülők amiatt aggódnak, hogy túlságosan gyorsan kerültél túl közel a felnőttek világához, és a felnőtté válásod folyamata is túlzottan felgyorsul. Az, hogy idősebb barátod van, számodra bizonyára státuszszimbólum, mert azt az üzenetet közvetíti, hogy már elég felnőtt vagy, és már része vagy egy olyan világnak, amelyről kortársaid még álmodni se mernek. Sőt, egy idő után feleslegesnek tűnik számodra egy dolgozat miatt aggódni, amikor neked „idősebb barátod van". Pedig a saját jövődet te formálod, itt és most, a dolgozatírás közben.

Ő mit vár ettől a kapcsolattól?

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi az, ami egy huszonéves pasit érdekel egy tinédzserben! Talán képtelen jól kijönni a saját korabeliekkel? Vagy azért van szüksége a korkülönbségre, hogy tekintélyt szerezzen a párkapcsolatban – olyasmit, amit a vele egykorú nőknél nem tud megszerezni?

Mit vársz a szüleidtől?

Elég nehéz ez a helyzet számukra, hiszen a legtöbb szülő ösztönösen lakat alatt akarja tartani a lányát, és a széltől is óvni. Ez viszont pont az ellentétes hatást váltja ki, hiszen ettől tűnik az idősebb fiú és szabad világa annyira vonzónak számodra, amitől a szülők szigorúaknak és ünneprontóknak tűnnek.

El kell fogadnod, hogy a szüleid felelősek érted. Ha ők is próbálnak alkalmazkodni hozzád, neked is meg kell próbálnod meghallgatni az érveiket. Mindenekelőtt ne feledd, ők azok, akik mindig a legjobbat akarják neked!

Ha a barátod komolyan vesz téged, akkor meg fog felelni a szüleid szabályainak, hiszen, ha tényleg szeret, akkor ő is a legjobbat akarja neked. És ez azt is jelenti, hogy nem próbál meg közéd és a szüleid közé állni.

(B.K.)