panasz
#Lélek

Rebeka kipróbálja: egy hét panasz nélkül

2012.10.30.
1 perces olvasási idő

Belegondoltatok már, hogy mennyit panaszkodunk egy nap alatt? Megszámoltátok már, hogy hány meg hány alkalommal bosszankodunk olyan dolgon, amin igazából teljesen felesleges? Ezen a héten megpróbálok panaszmentesen élni.

Sokan mondják, hogy a magyarok a Világ népei közül az egyik legpesszimistább nép. Sokan mondják, hogy: Hallgass bele egy beszélgetésbe két magyar között, biztos, hogy csak a panaszkodást fogod hallani - legyenek a beszélgetőtársak fiatalok, középkorúak vagy idősek. De vajon miért szeretnek a magyarok panaszkodni? Vagy ha nem szeretnek, akkor miért teszik? Miért látjuk jóval sötétebben az életünket, a környezetünket, a kilátásainkat, mint más nemzetek lakói?

Hagyjunk fel a panaszkodással!A panaszkodás, a pletykálkodás, és a negatív szemlélet sem testileg, sem lelkileg nem tesz jót. Éppen ezért a héten kísérletet teszek arra, hogy egy egész hétig egyetlen panasz nélkül éljem a napjaimat.

Azt mondják, hogy a csoki esetében is csak akkor látszik, hogy mennyire sok csokit ettünk eddig, ha egy időre lemondunk róla. A csokievésre rászokni könnyű, szép lassan, fokozatosan emelkedik az adagunk. De ha hirtelen megvonjuk magunktól, a különbség nyilvánvalóvá válik.

Elhatároztam, hogy megmérem, hogy én is sokat panaszkodom-e. Éppen ezért elhatároztam, hogy egy hétig panaszmentesen fogok élni.

De hogy is éljek panaszmentesen? Persze, mint minden másra, erre is vannak játékszabályok. A legfontosabb az, hogy az egy hetet ki kell bírni. És hogy mit mondhatok és mit nem?

  • Például, ha megjegyzem, hogy valaki nem jött el a találkozóra, vagy nem hívott fel, az még nem panaszkodás. Ám ha hozzáteszem, hogy szokásához híven, akkor az már bizony annak számít.
  • Ha a panasz a fejemben van, még nem számít annak. (De a lehető legjobb, ha nem is gondolunk rá.)
  • Ha mások panaszkodnak, az nem jelenti azt, hogy én is panaszkodok. (De heves bólogatás vagy igenlés eseten már igen. )
  • Ha egy mondat úgy kezdődik, hogy "Utálom, amikor.." vagy "Nagyon idegesítő.. ", akkor 99 % biztos, hogy a kísérlet meghiúsult.
  • Ha a panasz ki lett mondva, vagy a pletyka tovább lett adva, a hét újrakezdődik, tehát előről kell kezdenem az egészet.

A szabályokat egy, az Egyesült Államokból indult mozgalom szabályrendszeréből kölcsönöztem. A mozgalmat egy amerikai pap találta ki, aki elhatározta, hogy 40 napig nem panaszkodik, és híveinek is ezt a "terápiát" javaslota. Minden alkalommal, amikor a panaszmentességet megszakította, újra kellett kezdenie a 40 napos kísérletet. Én egy hétig próbálkozom ezzel, és ki tudja mennyi idő alatt tudom befejezni ...

(Gy. R.)