önbizalom
#Lélek

Mit tegyek, hogy növeljem az önbizalmam?

2016.04.16.
2 perces olvasási idő

Hogyan várnánk el másoktól, hogy szeressenek, tiszteljenek minket, ha önmagunkat nem tudjuk elfogadni? A mások által tartott tükörből úgy is csak azt látjuk meg, amit látni szeretnék.

Ha önbizalomhiányban szenvedő embernek felsorolják 10 legkedvesebb tulajdonságát, csupa jó dolgot, aztán hozzá teszünk egyetlen egy dolgot amin egy kicsit javítani kellene, emberünk összeroppan: "tényleg ennyire gáz vagyok?" Nyilván nem, de a pozitívumok mellett elsiklott a figyelme. Azoknak, akik önbizalomhiánnyal küzdenek bizony nehéz észrevenni a külső pozitív megerősítéseket. Elszántan küzdenek viszont azért, hogy a negatívumokat fülön csípjék.

Magabiztos vs. beképzelt

Sokan nagyon cikinek érzik számon tartani erősségeiket. Attól tartanak, hogy a külvilág, azaz mások számára beképzeltnek fognak tűnni attól, ha képességeiket kiemelik, vagy sikereiket megosztják másokkal. Szótári megfogalmazásban a beképzelt ember az, aki saját magáról túl jó véleménnyel van. A magabiztos ember viszont az, aki biztos képességeiben, tudásában, szilárd és kitartó ember. Hol a határ? A határ valahol a részletekben rejlik. A magabiztos ember, tudatában van képességeinek, feleslegesen nem kérkedik vagy nagyítja fel azokat.

Neked mik az erősségeid?

Ahhoz, hogy változtass az önmagadhoz való hozzáállásodon szembesülnöd kell a pozitív tulajdonságaiddal. Készíts egy listát az erősségeidről, képességeidről. Felírhatod, hogy miben értél el sikereket. Egy pillanatra szakadja el attól, hogy a többieknek mi sikerült és mi nem. Ha úgy áll hozzá, hogy „jó gyorsan futok, de Józsi gyorsabban…”, akkor semmi sem fog erre a listára felkerülni. Ha árgus szemekkel figyelünk, úgy is találunk valakit, aki valamiben egy kicsit jobb nálunk. Csak a pozitívumok kerüljenek erre a listára. A legtöbben nagyon nem szeretik, kultúránktól idegen, de írd le sikereidet, képességeidet. Fontos, mert így szembesülsz azzal, hogy mennyi pozitív dolog igaz rád. Lehet nem fog elsőre menni, az is lehet, hogy alig találsz valamit. Barátaid segítségét is kérheted, vagy ha ehhez még félénk vagy, akkor keress rá a neten, hogy milyen képességek vannak, milyen tulajdonságok és így tudod bővíteni a listádat.

Önbizalomnövelés

Óriási feladat az önbizalom növelése, mert nem egyik napról a másikra fog megtörténni. Gondolj bele, évek tapasztalatai gyűltek fel benned, ami miatt úgy érzed magad, ahogy most érzed. Ahhoz, hogy változtass, nem csak másképp kell látni a világot és önmagad (pozitív dolgok kiemelése), hanem másképpen is kell cselekedned. Tanulj valami egészen új dolgot, találj ki egy új hobbit magadnak. Először biztos nehéz lesz, de idővel érkeznek az első sikerek és látni fogod, hogy kitartó munkával egészen új dolgokat is meg lehet tanulni.

Csúfolódás, a lélek mérge
Egyre több tinédzser fekszik a kés alá, mert nem bírják tovább elviselni a folytonos iskolai csúfolódást. Vajon megoldja a problémát, ha az orruk kisebb lesz vagy a fülük nem áll szét? Hogyan segíthetünk rajtuk? Tovább a cikkhez

Vágj bele valamibe, amibe eddig nem mertél. Például, ha félsz idegenekkel beszélgetni, akkor szólítsd meg a bolti eladót valamilyen apró ürüggyel. Válassz olyan dolgokat, amiket te tudsz kontrollálni. Nem bízol magadban, abban, hogy amit mondasz az igaz és jól látod a dolgokat? Egy alkalommal szedd össze minden bátorságodat és mondd el másoknak. Szólalj meg a csoportban, vagy mondd el barátnődnek, ha te más véleményen vagy. Cselekvés nélkül nincs változás.

A legtöbb esetben a félelem állja utunkat a változás felé. Anélkül, hogy szembe néznél ezekkel a félelmekkel nem fog az önbizalmad változni. Volt már olyan alkalom, hogy szembesültél félelmeddel és te jöttél ki győztesen? Biztosan. Mi volt ez? Sikeresen feleltél, pedig azt hitted, hogy meg sem tudsz szólalni? Gyűjts ellenpéldákat és idézd fel magadban azokat a helyzeteket, amikor félelmid nem igazolódtak be. Ha megrettensz valamitől, ezekből az emlékekből tudsz bátorítást gyűjteni. Ha szereted az idézeteket, motivációs videókat gyűjtsd össze egy kedvenc listára azokat, amik a szívedhez szólnak. Hajrá!

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)