félénk
#Lélek

A félénkség leküzdésének 5 módja

2016.09.21.
2 perces olvasási idő

A visszahúzódó magatartás még nem feltétlenül probléma, teljesen normális dolog lassan és óvatosan közeledni más emberek és helyzetek felé. Ám te magad is tehetsz ellene, ha úgy érzed, hátráltat vagy esetleg zavar.

A félénkség visszatartó erő lehet egyesek számára ahhoz, hogy beilleszkedjenek, valamint jól érezzék magukat egy közösségben. A félénk emberek többsége szeretné legyőzni a szorongást, és önmagát adva felszabadultan élvezni a közösségi életet. Íme, néhány tipp mely segíthet túljutni a problémán.félénk

Kezdd a hozzád közel állókkal!

Gyakorold a közösségben előforduló általános viselkedési formákat, mint például a szemkontaktust, a magabiztos testbeszédet, bemutatkozást, csevegést azokkal, akik körében a legjobban érzed magad. Mosolyogj sokat, építsd az önbizalmad. Ezután bátrabb leszel más társaságban is. Szerezz új barátokat, akik körében szintén jól érezed magad!

Párbeszéd kezdeményezése

Gyakran az a legnehezebb, hogy egyáltalán megszólíts egy addig számodra ismeretlen embert. Találj ki párbeszéd indító szöveget, például mutatkozz be, mutass érdeklődést: dicsérd meg, milyen jó az új ruhája, vagy kérdezz valamit. Ha már fejben megvan az elképzelés, hogy hogyan kezdd a beszélgetést, az már könnyebbé teszi az ismerkedést.

Gyakorold a beszéded!

Ha már készen állsz arra, hogy megtedd az első lépést, amit eddig nem mertél (beszélgetés élőben vagy telefonon), elsőként írd le, mit is szeretnél mondani. Gyakorold hangosan a szöveged, akár a tükör előtt is. Aztán csak tedd meg. Ne aggódj, ha nem úgy sikerül elsőre, ahogy eltervezted. Fő a magabiztosság, figyeld meg mások magabiztosságot hangsúlyozó gesztusait, és próbálj te is hasonlóan cselekedni. Legyél büszke magadra, hogy megpróbáltad. Legközelebb jobban és könnyebben fog menni.

Adj esélyt magadnak!

Kapcsolódj be a társas elfoglaltságokba, keresd olyan emberek társaságát, akik hozzád hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek. Élj a lehetőséggel, mivel ezekben a csoportokban ki tudod magad próbálni a társasági életben, lassan, de biztosan új emberekkel barátkozhatsz meg. Az önbizalom hiányával küszködő emberek, folyton attól félnek, hogy elbuknak. Az aggódás és a rossz érzések csak megakadályoznak a próbálkozásban. Ha az önértékeléseddel van baj, nézz magadba, vajon te elítélnéd a barátodat a próbálkozásai miatt? Biztasd magad ahelyett, hogy azon rágódsz, hogy hol ronthatod el.

Építsd az önbizalmad!

A visszahúzódó emberek hajlamosak arra, hogy túl sokat foglalkozzanak mások reakcióival, nem akarnak ajtóstul betörni a házba. Ez nem azt jelenti, hogy tehetetlenek vagy gyávák lennének. Egyszerűen csak az önbizalom és a határozottság hiányzik belőlük. Magabiztosnak lenni azt jelenti, hogy kiállsz magadért, és nem hagyod, hogy elnyomjanak.

A leglényegesebb, hogy mindig önmagad legyél. Az rendben van, ha néha megpróbálsz utánozni másokat a siker érdekében, de jobban jársz, ha azt teszed vagy mondod, ami rád jellemző. Önmagadat adni és hagyni, hogy mások észrevegyenek - segítenek a barátkozásban.

(KamaszPanasz - N. L.)