szemkontaktus
#Lélek

Hogyan használd a szemkontaktust?

2017.09.22.
1 perces olvasási idő

Szeretnéd tudni, hogyan állapíthatod meg rákérdezés nélkül, hogy hazudik-e valaki? Vagy azt, hogyan légy vonzóbb anélkül, hogy megváltoztatnád a külsődet? A válasz a non-verbális jelekben rejlik. Lássuk, mit érdemes tudni a szemkontaktusról.

Egy új tanulmány szerint a szemkontaktus segíthet megalapozni a bizalmat. A kutatás szerint, ha valaki szemébe nézünk, hajlamosak vagyunk leutánozni a pupillája méretét. Habár ezt nem tudjuk szándékosan irányítani, jelentős hatással lehet azokra a szociális döntésekre, amit azzal a személlyel kapcsolatban hozunk, mint például hogy mennyire bízunk meg benne. Ha hiszed, ha nem, szemkontaktusnak hatalmas ereje van!

Nem ez az egyetlen mód, ahogy a szemkontaktus befolyásolja a viselkedésünket és azt, ahogyan mások megítélnek minket. Ezért vedd elő a legjobb szempillaspirálodat, és rebegtesd azokat a szempillákat, hogy mihamarabb élvezhesd a megfelelő szemkontaktussal járó további előnyöket. Mik is ezek?

A szemkontaktus szerelmet hozhat

Felejtsd el a csábos mosolyt vagy a markáns állat. Egy kutatás kimutatta, hogy az emberek vonzóbbnak találnak valakit, ha tartja a szemkontaktust. Úgy tűnik, hogy ha valaki sokáig a szemünkbe néz, az a nárcisztikus oldalunknak hízeleg. A legtöbbünknek az olyan emberek tetszenek, akiknek mi is tetszünk, és mivel a szemkontaktus az érdeklődés jele, valószínűbb, hogy olyasvalakibe szeretünk bele, akiről azt gondoljuk, hogy viszonozza az érzést.

Javítja a tudatosságot

Hallottad már hogy a szem a lélek tükre? A tudomány szerint tényleg az – legalábbis tegyünk úgy, mintha az lenne. A kutatás kimutatta, hogy ha valaki szándékosan szemkontaktust vesz fel veled, akkor erősen öntudatos leszel. Ennek az oka elég vicces: habár az eszünk tudja, hogy senki nem tudja elolvasni a gondolatainkat pusztán azzal, hogy ránk néz, a közvetlen szemkontaktustól mégis úgy érezzük, mintha ez történne.

Rajtakaphatsz egy hazudozót

Egy tanulmány szerint, ha valaki át akar verni és meg akar győzni valamiről, az általában többször fog szemkontaktust kezdeményezni, mint egy igazmondó. Miért? Mivel a legtöbben tudjuk, hogy az embereknek az a meggyőződésük, hogy miközben hazudunk, kerüljük a szemkontaktust. Ezért hát megpróbálunk túlkompenzálni, és átható pillantással nézni füllentés közben, ezzel átverve a beszélgetőpartnert. Szóval a szándékos szemkontaktust gyakran a hitelesség fokozására használják az emberek.

A szemkontaktussal emlékezetessé válhatsz

Mély benyomást akarsz kelteni valakiben? Tartsd a pillantását! Egy kutatás szerint a szemkontaktus később segít feleleveníteni az átadott üzenetet. Ha valami fontos mondandód van, mondjuk amikor egy barátodnak lelkesítő beszédet tartasz, vagy egy állásinterjún arról, hogy miért kellene felvenniük, nézz mélyen a szemükbe, miközben beszélsz. Az említett kutatás alapján az a személy, akihez beszélsz, sokkal nagyobb valószínűséggel fog emlékezni az általad elmondottakra, ha közvetlenül a szemébe néztél, amikor beszéltél.

(B.Zs. - shape)