személyiség
#Lélek

Hogyan ismerheted meg valaki személyiségét 5 perc alatt?

2021.08.16.
1 perces olvasási idő

Amikor egy idegennel találkozunk, azonnal tudni szeretnénk, milyen emberrel állunk szemben. Olykor hajlamosak vagyunk az első benyomások alapján ítélni, de ne feledjük, hogy a látszat sokszor csalóka. A következőkben megpróbálunk segítséget nyújtani, milyen jegyek alapján térképezhetjük fel a másik ember személyiségét mindössze öt perc alatt.

Első perc: vizsgáljuk meg a másik arcvonásait

A karakter kifürkészésének 1800-as évek elejére visszanyúló módszere a másik fizimiskájának elemzése. Lényege, hogy az arcberendezés sokat elárul az illető erősségeiről, gyengéiről, illetve lehetséges céljairól. A nagy koponyaméret például meglehetősen magas intelligencia szintre, bár bizonyos esetekben épp az ellenkezőjére utal. Az egymástól távol ülő szemek gazdái éber, óvatos emberek, a közeli szemek kishitűségre vallanak.

A kicsi áll passzív, visszahúzódó természetet sugall, míg az összeszorított ajkú ember rettenthetetlen, bátor, esetenként agresszív. Ezen általános jegyek különböző variációit számtalan arcon felfedezhetjük, és csak az egyéni értelmezésünkön múlik, hogy az arcvonások elrendezéséhez milyen jelentést párosítunk.

Második-harmadik perc: beszédes szemek

A tágra nyílt szempár kíváncsi, őszinte természetet tükröz, a szemtelen bámulás viszont arroganciát jelent vagy épp azt sugallja, hogy az illető valamit takargatni akar előlünk. Aki egy két másodpercnél tovább képtelen a szemünkbe nézni, szorong, izgatott vagy bűntudata van.

Beszédes szemek

Aki beszélgetés közben nem tartja a szemkontaktust, hanem folyton a semmibe néz, például az ablakot bámulja, az zavarban van vagy egyszerűen unja a társaságunkat. A retina még többet elárul a másikról, amit bár nehéz egyértelműen magyarázni, a másik szemébe nézve azonban az üzenetet azonnal megértjük.

Negyedik-ötödik perc: gesztusok és arckifejezések

A "tikkelés" a szorongás nyilvánvaló jele. A mereven összezárt ajkak az idegességet vagy az őszinteség hiányát jelzik. Aki félig elfordítja arcát, rejtegetni próbál valamit előlünk, ha pedig folyton a padlót bámulja, valószínűleg félénk és zárkózott. A felsorolt jeleket együttesen kell értelmeznünk ahhoz, hogy körvonalazhassuk a másik személyiségét.

A személyiség feltérképezésének gyakorlását olyan partnerrel kezdjük, akit jól ismerünk és tisztában vagyunk jellemvonásaival, így ellenőrizhetjük értékelésünk pontosságát.

(KamaszPanasz - www.psychtronics.com)