barátnő
#Lélek

Megéri féltékenykedni a partner exkedvesére?

2010.07.13.
3 perces olvasási idő

Aggódsz, hogy a barátnőd lehet, hogy még mindig az exét szereti, akivel elvesztette a szüzességét? Még akkor is, ha azt mondja, hogy már nem érez iránta semmit? Vajon igaz az, hogy a nőknek örökre megmaradnak az érzéseik az iránt, aki elvette a szüzességüket?

Ez egy tévhit. A férfiakra sem mindre igaz, nem mintha ez okot adna arra, hogy igazabb lenne nőkre, mint férfiakra. Ezzel egyetemben, ha egy nőnek az első szexuális partnere nő, vagy egy férfinak férfi, szintén nem aranyszabály, hogy akármelyikőjüknek, hosszan tartó érzelmeik legyenek az iránt a személy iránt.

Tisztázzuk csak: bármelyikünk, akár lefeküdt azzal, akivel járt, akár nem, akár az első volt, akár nem, lehetnek érzéseink az exünk iránt valamilyen módon. Lehet, hogy egy újfajta kapcsolatot alakul ki azzal a személlyel, és eszményi barátság kerekedik ki helyette.

A barátság megmaradhat

Például, sok nő van aki jóban van az exével, főleg azokkal, akikkel komoly vagy hosszabb távú kapcsolata volt, vagy akár azokkal, akikkel néhány randi után kiderült, hogy nem az igazi és megmaradt a barátság. És ezek az érzelmek többé már nem romantikusak, így értékelhető az új fajta kapcsolat, ami kialakul.

Másrészt vannak olyanok is, akik már nem is emlékeznek rá mi történt azzal, aki az első szexpartnerük volt, hogyan szakítottak, csak néha felemlegetik magukban az élményt, hisz mégis csak az első volt. Nagyon sok tényezőtől függ tehát, hogy miként érzünk az első iránt, és az idő, mint sok mindent mást, ezt a kapcsolatot is megszépítheti, elmoshatja.

Fiatalon még úgy érezzük, hogy minden szexuális élményünk élénken él majd bennünk, de az idő és a kor egy egész csomó emléket tehet homályossá, ködössé.

A szex önmagában nem teremt kötelékeket

A kötelék nem alakul ki varázsütésszerűen önmagától. Az emberekkel kötött kötelékek, igazából nem a fizikai valónkról szólnak, sokkal inkább a szívünkről, az elménkről.

A szex az érzelmek kifejezésének a fizikai módja, míg a kölcsönös örömszerzés egy módja lehet, hogy kifejezzünk vagy mélyítsük az érzelmi intimitást. De még mindig nem a szex az, ami önmagában érzelmi köteléket alakít ki.

Biztos, hogy visszatekintünk majd bizonyos szexuális kapcsolatainkra más partnerekkel, és emlékezünk hogy jó volt vele, vagy sem. Az is lehet, hogy valaki mással raktározzuk el az elménkben az eddigi legjobb szexet. De ez nem azt jelenti, hogy ezek után másokkal kevésbé lenne fontos vagy kielégítő, sem azt, hogy nem lehet ezek után olyan szexuális élményünk, ami azzal egyenlő, vagy még jobb tapasztalat lenne.

Ez a tévhit abból az elgondolásból származik, hogy az első együttlét, vagy bármelyik együttlét a Nagy Dolog egy nő számára (a férfiaknak nem). Mindenesetre néha az… de ugyanolyan gyakran nem is fontos, férfiaknak és nőknek egyaránt.

A megítélés nem lehet egyoldalú

És ne feledd azt sem, hogy a nők többségének a vaginális együttlét először, vagy háromszázegyedjére, gyakran önmagában nem is kielégítő fizikálisan vagy érzelmileg. A történelemre nézve elég biztosan megállapíthatjuk, hogy a legtöbb ember, aki elterjesztette, hogy a vaginális együttlét, vagy az első együttlét az nagy dolog a nők számára, nem is nő volt, hanem férfi, akik nyilván nem próbálkoznak a nők érzéseit pontosan kifejezni.

Sok esetben ennek a képzetnek a terjesztését olyan önző dolog motiválja, mint annak a vágya, hogy ő birtokolja a nőt, vagy a testét vagy szeretnék, hogy tisztában legyen mindenki azzal, hogy a szexet sokkal gyakrabban élvezik a férfiak, mint a nők. Ennek mégis inkább valami olyannak kellene lennie, ami egyenlően fontos mindkettőjüknek, mert akkor a nők is szívesebben csinálják velük olyan körülmények között, ahogy a férfiak szerették volna (vagy még mindig) szeretnék az együttlétet.

Ha meg szeretnéd tudni, hogyan éreznek a nők valamivel kapcsolatban, kérdezd meg őket. És ha egy nőről szeretnéd megtudni, hogyan érez, akkor kérdezd őt.

Már van egy olyan nő, aki elmondja neked a saját szavaival, hogyan érez. És amit ő mond, annak elsőbbséget kell élveznie, azzal szemben, amit te gyanítasz, vagy akárki más mondana neked. Ő a szakértő ebben a témában, és ha ő azt mondja, hogy nincsenek már érzései az iránt a fiú iránt többé, és téged szeret, akkor higgy neki.

Bizalom és megértés

Ahhoz, hogy igazán viszontszerethesd, el kell fogadnod a szeretetét, bízni benne, és megértőnek kell lenned az érzésekkel, amiket feléd sugároz, anélkül, hogy megkérdőjeleznéd őt a gyanúdra alapozva, hiszen ezek valószínűleg a te bizonytalanságaidból, és bizalmad hiányából adódnak.

Egy szó, mint száz: nem az előző partnere iránt vannak erős érzelmei: Te vagy az, aki mindennel együtt az övé, az ő fiúja.

Segíthet az is, ha megpróbálsz nem gondolni arra, hogy ő már elvesztette a szüzességét. Akármilyen szexuális élmény nem szakít meg semmit. Ha úgy dönt egy nő, hogy valakivel lefekszik, akkor lefekszik.

Lehet, hogy azt is fontolóra kellene venned, hogy ha így gondolkozol, vagyis szeretettel és tisztelettel nézel a nőkre, és alkalmazkodsz is a felfogásukhoz, a barátnőd egyszerre tapasztalhatja meg a szeretetet és a szexet általad.

Hogy mennyire fontos a kettőtök kapcsolata, csak rajtatok és a kapcsolatotok minőségén múlik. Ez arról szól, hogy neked és neki mitek van, és mit csináltok együtt, most.

Fókuszálj a jelenre

Ha valami jó dolog van köztetek, akkor arra bátorítanálak, hogy tégy magadnak egy szívességet és fókuszálj a jelenre, ahelyett, hogy a múlton rágódnál. Ha időt és energiát fektetsz bele, hogy előtted kivel volt együtt szexuálisan, ahelyett hogy örülnél a ténynek, hogy ez a lány éppen téged szeret, és tényleg viszontszeretnéd.

Lehet, hogy nem az ex lesz az, aki mindkettőtök számára az igazi nagy szerelemről való lemaradást okozza, hanem a saját választásod, hogy nem bízol benne és nem engeded, hogy ez a kapcsolat (és nem az előző) legyen ami igazán fontos mindkettőtök számára.

(Sz.L.)