Plátói szerelem
#Lélek

Segítség! Beleszerettem a tanáromba!

2018.09.24.
2 perces olvasási idő

A szerelem néha igazán megvicceli az embert, és előfordulhat, hogy valaki olyanba szeretünk bele, aki korban nem illik hozzánk. Mégis mi az elfogadható korkülönbség egy szerelemes párnál?

Szőke énektanárnő csöngetés után belibben a tanterembe, a fiúk egy emberként fordulnak utána, szemük majd kiesik a látványtól. Bezzeg a lányok a történelem órán figyelnek aktívan, a töri tanár izmairól ódákat zengnek, a fiúk meg csakMekkora lehet a korkülönbség? irigykednek. Aztán már csak azt veszi észre a diák, hogy otthon is csak a tanárára gondol, aki nemcsak helyes, de kedves, segítőkész és figyelmes is. Mi ez? Szerelem?

Életcélok és gondolkodásmód

Minden életszakaszunknak megvan a maga célja, amiért meg kell küzdenünk a magunk harcait. Például kis totyogós gyermekként meg kell tanulni a bilit használni, vagy óvodába lépve megtapasztaljuk, hogy milyen távol lenni a családtagoktól. Általános iskolában mindez már nem számít, már elsajátítottuk ezeket a funkciókat, viszont elkezdünk a teljesítményre koncentrálni. Serdülőkorba lépve már sokkal fontosabb lesz a nemiség megtapasztalása.

Miért sorolom fel mindezt? Mert nem az évek számítanak igazán a korkülönbség kapcsán, hanem az életcélok és a gondolkodásmód.

Gimnazisták számára még az élet tele van nyitott kérdésekkel. Mivel fogok foglalkozni? Hova megyek továbbtanulni? Milyen párt keressek magamnak?

Egy 13 és egy 17 éves fiú között óriási különbségek vannak, annak ellenére, hogy „csak” 4 év korkülönbség van köztük. Egy 13 éves fiú leginkább focizni szeret a haverokkal, örülne egy lány társaságának, de ezt egészen más formában képzeli el, mint a 17 éves, későbbi önmaga.

Ugyanakkor 4 év korkülönbség harminc év után már nem sokat jelent. Hiszen mindkét fél már vélhetően elhelyezkedett egy munkahelyen, kialakította a saját életstílusát, és nagy valószínűséggel ugyanaz az életcéljuk: együttélés, családalapítás.

Érthető, hogy egy 17 éves lány és egy 30 éves férfi egészen más dolgokra vágynak. Az egyik előtt még ott áll a felnőtté válás minden csodája és kínja, a másik pedig már megvívta a maga harcát, és valószínűleg több tapasztalata van párkapcsolatok terén.

Beleszerettél valakibe, akibe nem kellett volna?

Először is parancsszóra nem tudunk senkibe sem beleszeretni, sem pedig kiszeretni belőle. Bármennyire gyötör a fájdalom, ezen most át kell esni, nincs más megoldás. Az álmodozás jó dolog, szükségünk van rá, csak azt is kell tudnunk, hogy mi a realitás. Ezek az álmodozások indítanak el minden embert a felnőtté válás és a tartós kapcsolatok útján. Kialakulnak azok a romantikus elképzelések, melyeknek a megvalósítására később lehetőség is lesz. Csak éppen valaki mással.

Tizenéves korban a nagy korkülönbség nem biztonságos. Ha megszerettél valakit - aki sokkal idősebb, mint te - gondold át, hogy mi tetszett meg neked benne. Ezeket az értékeket valaki másban is biztosan megtalálod majd.

Ha pedig imádottad viszonozná az érzéseidet, akkor állj meg egy pillanatra, és töprengj el rajta. Biztosan nagyon jól esik a szívednek a viszonzás, az az érzés, hogy kiválasztott vagy, de képzeld el fordított helyzetben is! Milyen lehet annak az embernek a személyisége, aki egy feleannyi idős diákba szeret bele? A legjobb esetben is éretlen. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy biztosan erre van szükséged?

Nyugodtan kérj segítséget ismerőseidtől, felnőttektől! Kérdezd meg, hogy ők mit gondolnak, jártak-e hasonló helyzetben! Dönts megfontoltan és körültekintően!

(KamaszPanasz - B.Gy.)