cél
#Suli, munka

11 tipp, hogy megtaláld az életcélod

2023.02.02.
3 perces olvasási idő

Ahhoz, hogy megtaláld az életcélod, először is rá kell jönnöd arra, hogy mit szeretsz a legjobban. Ha ez megvan, kész vagy arra, hogy ezzel megváltoztasd a világot. Az életcélod nem az, amit csinálsz, hanem az, amitől jól érzed magad közben, ami felvillanyoz és boldoggá tesz. Olvass tovább, hogy elkezdhesd az utadat, talán pont az egyik ötletünkre van szükséged ahhoz, hogy céljaid világossá váljanak előtted.

1. Írd le

Készíts egy jegyzetet, hogy beférkőzz a tudatalattid rejtett gondolataiba, és fedezd fel az eddig szunnyadó részeket. Írd le a napi gondolataidat arról, hogy mitől érzed magad jobban vagy esetleg mitől nem. Írj listát azokról a dolgokról, amikért aznap 11 tipp, hogy megtaláld az életcélodhálás lehetsz. Ezzel arra akarok rávilágítani, hogy az írás egy mélyebb rálátást ad az életedre, és megfejti az eddig rejtve maradt részeket. Ez egy remek (és egyszerű!) mód arra, hogy megtaláld a neked való életcélt.

2. Találd meg a szenvedélyed

A szenvedély olyan energiát ad, amit akkor érzel, ha azt csinálod, amit szeretsz. Melyek azok a dolgok, amiktől jól érzed magad? Milyen tettől, vagy tevékenységtől érzed magad igazán izgatottnak? Ha felismered, mi a szenvedélyed, elkezdheted a céljaidat megvalósítani, hiszen a céljaid abból az érzésből erednek, ha szereted, amit csinálsz. Gondold át, mit tudnál most rögtön tenni annak érdekében, hogy felébreszd a szenvedélyed?

3. Ismerd az erősségeidet

Találd meg az erősségeidet és azokat a sajátságokat, amikkel kitűnhetsz, amik segítenek abban, hogy pontosan megfogalmazd, mire van szükséged ahhoz, hogy az életednek legyen célja és értelme. Az erősségeid felismerése nagyon fontos része a céljaid megtalálásának, amik segítségével egy kis változtatást vihetsz véghez a világban, és elégedett lehetsz az életeddel is.

4. Gondold végig, milyen életet szeretnél

Komolyan. Milyen életet szeretnél 1, 2, 5 vagy 10 év múlva? Megteszed a szükséges lépéseket ahhoz, hogy ezt elérd? Vess egy pillantást az életedre, milyen változásokat tudsz megtenni annak érdekében, hogy elérd, amit most a lelki szemeid előtt látsz? Ezekért a változásokért már ma tenned kell!

5. Gondold végig, milyen életet NEM szeretnél

Ha tudod, hogy mit szeretnél és mi az, amit NEM, ez segít abban, hogy megfelelően tervezd meg az életutadat! Nézz körül a környezetedben és gondold végig, mit nem szeretnél? Ha sikerült ezt megfogalmaznod magadnak, akkor már „csak” azt kell felismerned, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy elkerüld azt.

6. Legyenek elképzeléseid

“Az elképzelés tettek nélkül csak álom. A tett elképzelés híján csak időtöltés. Azonban az elképzelés és a tett együtt megváltoztatja a világot.” ~ Joel A. Barker

Az elképzelés segít abban, hogy valamire összpontosíts, ahelyett, hogy céltalanul élnéd az életed. Okkal vagy itt a Földön, tehát legyenek elképzeléseid. Tedd az elképzelést elég merésszé és érdemessé ahhoz, hogy értelmet és célt adjon ahhoz, hogy teljesítsd is azt!

7. Tégy fel magadnak egy fontos kérdést

Ha a világ összes pénze a tiéd lehetne, mit tennél? Gondolkodj rajta! Pontosan mit csinálnál, ha a pénz nem lenne tényező a döntésedben? Tanítanál, utaznál, vagy talán énekelnél? Erre a kérdésre válaszolva könnyen megtalálod az életcélodat.

8.Mik az értékeid?

Tudod egyáltalán mik az értékeid? Tudnod kell, hisz az értékeid a hajtóerőd mindenben, amit csinálsz, a mindennapi döntéseket is beleértve. Ha ismered őket, jobban megértheted saját magad, és ez segít abban, hogy hitelesen, becsületesen és persze céllal éld az életed.

9.Kezdj el olyan könyveket olvasni, amik inspirálnak

Ha olyan könyveket olvasol, amik inspirálnak, az megtanít arra, hogyan tedd jobbá az életed. Az ilyen típusú könyvek sokat segítenek abban, hogy kialakítsd és kiterjeszd a kreativitásod és tudásodat. Kinyitja az elméd, szélesíti a látókörödet és ötleteket ad, hogy változást hozz az életedbe és másokéba is.

10. Próbálj meditálni

Ez nem azt jelenti, hogy minden nap órákat kell meditálással töltened! Ha 5 vagy 10 percet töltesz minden nap azzal, hogy végiggondold az életed és a céljaid, segít abban, hogy tisztábban lásd, milyen lépések szükségesek az életcéljaid eléréséhez.

11. Szánd rá az időt, és utazz gyakran

Az utazás, és azok az új kalandok, amik ezzel járnak, ki fogják nyitni az elmédet és új lehetőségeket, ötleteket és inspirációt adnak, amiket egyébként nem kapnál meg, ha a saját komfortzónádban maradnál. Az új dolgok kipróbálása, az új emberekkel való találkozás, és látni azt, hogy más emberek hogyan élnek különböző helyeken, új célt adhatnak az életednek, amellett, hogy hálás lehetsz azért, amit már elértél.

Itt az idő, hogy egy kis diákmunkával pénzt spórolj össze a nyárra, felturbózd az angol tudásod, aztán már nincs más dolgod, mint hogy figyeld az akciós jegyeket és couchsurfing szállásokat a neten (ez utóbbi szervezet ma már világszerte 7 millió tagot számol és velük 100 000 városban juthatsz ingyen kanapéhoz)! Elő a hátizsákkal, a világ rád vár!

(KamaszPanasz - K.F., lifehack)