facebook profil
#Lélek

A Facebook áldás vagy átok?

2011.04.13.
2 perces olvasási idő

Ha arra a kérdésre kellene válaszolnod, hogy mire is jó a közösségi média, akkor valószínűleg azt mondanád, hogy ez egy remek hely arra, hogy új barátságokat köss és ápold a régieket. Rengeteg emberrel tarthatod a kapcsolatot, és értesülhetsz a legfrissebb eseményekről. Megoszthatod a kedvenc zenéidet, képeidet, és mindeközben remekül szórakozol.

Igazad is van, ha nyitott, könnyen barátkozó és közvetlen ember vagy, de mi van, ha pont az ellenkezője igaz rád?

Kutatások azt mutatják, hogy ha valaki a társas kapcsolataiban visszahúzódó, gátlásos, félénk, akkor bizony a Facebook és a Twitter inkább átok a számára, mint áldás, mivel ott is hasonlóképpen viselkedik, mint az életben. Az ilyen embereknek már eleve a profiljuk létrehozása is gondot jelent, mivel nem tudják eldönteni, hogy milyen és mennyi információt osszanak meg másokkal. Csak azért tesznek fel képet magukról, mert a barátaik is hasonlóan cselekednek, de hosszú órákig, napokig válogatnak, hogy olyan képet találjanak, amin elég jól néznek ki és kedvező benyomást keltenek.Internetező lány

Sokan megszűntetik a profiljukat

A szociális szorongással küzdő embereknek az is gondot jelent, hogy mit írjanak magukról, mi az, ami a többiek számára érdekes lehet? Ha rászánják magukat, hogy írjanak valami személyeset az üzenőfalukra, akkor hosszasan rágódnak rajta, ellenőrizgetik, nehogy hiba kerüljön a mondatokba. Külön szorongást kelt bennük, hogy vajon lájkolta-e valaki a bejegyzésüket, vagy hozzászól-e a soraihoz. Ha nem jön visszajelzés, akkor azon örlődnek, hogy miért nem, és vajon mit gonolnak most róla a többiek? Ami másoknak játszi könnyedséggel megy, az számukra keserves kínlódás és szorongás, ezért sokan idővel meg is szüntetik a profiljukat.

Ha te is ilyen ember vagy, akkor se hagyd abba a közösségi oldalak használatát, mert a Facebook remek lehetőség, hogy gyakorold a kapcsolatteremtést és javíts kommunikációs képességeiden!

Néhány tanács, ami könnyebbé teszi a próbálkozást:

  • Ha nehezen ismerkedsz, akkor a Facebook oldaladon kezdetben csak olyan embereket jelölj ismerősnek, akikkel tényleg jó viszonyban vagy és kedvelnek téged. Nem kell, hogy sokan legyenek, hiszen a célod az, hogy megtanuld, hogyan kell kommunikálni az ilyen oldalakon. Rajtuk gyakorolhatsz bátran és még csak a visszautasítástól sem kell félned!
  • Ha nem szívesen teszel fel képet magadról, akkor a profilképed helyére egy olyan képedet tedd fel, amit kicsit megbolondítottál egy képszerkesztővel! Egyszerű trükk, amivel a krestivitásodat és az ötletességedeet is megmutathatod másoknak!
  • Írj arról, hogy mi történik veled! Nézd magad kívülről és próbáld úgy megfogalmazni az eseményeket, hogy mások számára érdekes vagy vicces legyen!
  • Ha nem tudod, miről kellene írnod, akkor nézd meg, éppen mivel töltöd az idődet. Persze az a mondat, hogy „állok a sorban a közértben“ nem túl izgalmas, de ha változtatsz egy kicsit a nézőpontodon, és arról írsz, mi történik a boltban, kivel találkoztál, miért mentél oda, stb. akkor máris sokkal érdekesebb dolgokról tudsz írni az üzenőfaladra!
  • Tesztelgesd a barátaid ízlését! Dobd be az egyik kedvenc zenédet, idézetedet, viccedet, és ha nem tetszik nekik, akkor próbálkozz egy másikkal. Próbálkozz nyugodtan, hiszen csak ezekből tanulhatsz!

(Dr. Muszil Dóra)