Főoldal / LÉLEK / A Facebook áldás vagy átok?
  2011-04-13

A Facebook áldás vagy átok?

Ha arra a kérdésre kellene válaszolnod, hogy mire is jó a közösségi média, akkor valószínűleg azt mondanád, hogy ez egy remek hely arra, hogy új barátságokat köss és ápold a régieket. Rengeteg emberrel tarthatod a kapcsolatot, és értesülhetsz a legfrissebb eseményekről. Megoszthatod a kedvenc zenéidet, képeidet, és mindeközben remekül szórakozol.

- hirdetések -

Igazad is van, ha nyitott, könnyen barátkozó és közvetlen ember vagy, de mi van, ha pont az ellenkezője igaz rád?

Kutatások azt mutatják, hogy ha valaki a társas kapcsolataiban visszahúzódó, gátlásos, félénk, akkor bizony a Facebook és a Twitter inkább átok a számára, mint áldás, mivel ott is hasonlóképpen viselkedik, mint az életben. Az ilyen embereknek már eleve a profiljuk létrehozása  is gondot jelent, mivel nem tudják eldönteni, hogy milyen és mennyi információt osszanak meg másokkal. Csak azért tesznek fel képet magukról, mert a barátaik is hasonlóan cselekednek, de hosszú órákig, napokig válogatnak, hogy olyan képet találjanak, amin elég jól néznek ki és kedvező benyomást keltenek.

Sokan megszűntetik a profiljukat

A szociális szorongással küzdő embereknek az is gondot jelent, hogy mit írjanak magukról, mi az, ami a többiek számára érdekes lehet? Ha rászánják magukat, hogy írjanak valami személyeset az üzenőfalukra, akkor hosszasan rágódnak rajta, ellenőrizgetik, nehogy hiba kerüljön a mondatokba. Külön szorongást kelt bennük, hogy vajon lájkolta-e valaki a bejegyzésüket, vagy hozzászól-e a soraihoz. Ha nem jön visszajelzés, akkor azon örlődnek, hogy miért nem, és vajon mit gonolnak most róla a többiek? Ami másoknak játszi könnyedséggel megy, az számukra keserves kínlódás és szorongás, ezért sokan idővel meg is szüntetik a profiljukat.

Ha te is ilyen ember vagy, akkor se hagyd abba a közösségi oldalak használatát, mert a Facebook remek lehetőség, hogy gyakorold a kapcsolatteremtést és javíts kommunikációs képességeiden!

Néhány tanács, ami könnyebbé teszi a próbálkozást:

  • Ha nehezen ismerkedsz, akkor a Facebook oldaladon kezdetben csak olyan embereket jelölj ismerősnek, akikkel tényleg jó viszonyban vagy és kedvelnek téged. Nem kell, hogy sokan legyenek, hiszen a célod az, hogy megtanuld, hogyan kell kommunikálni az ilyen oldalakon. Rajtuk gyakorolhatsz bátran és még csak a visszautasítástól sem kell félned!
  • Ha nem szívesen teszel fel képet magadról, akkor a profilképed helyére egy olyan képedet tedd fel, amit kicsit megbolondítottál egy képszerkesztővel! Egyszerű trükk, amivel a krestivitásodat és az ötletességedeet is megmutathatod másoknak!
  • Írj arról, hogy mi történik veled! Nézd magad kívülről és próbáld úgy megfogalmazni az eseményeket, hogy mások számára érdekes vagy vicces legyen!
  • Ha nem tudod, miről kellene írnod, akkor nézd meg, éppen mivel töltöd az idődet. Persze az a mondat, hogy „állok a sorban a közértben“ nem túl izgalmas, de ha változtatsz egy kicsit a nézőpontodon, és arról írsz, mi történik a boltban, kivel találkoztál, miért mentél oda, stb. akkor máris sokkal érdekesebb dolgokról tudsz írni az üzenőfaladra!
  • Tesztelgesd a barátaid ízlését! Dobd be az egyik kedvenc zenédet, idézetedet, viccedet, és ha nem tetszik nekik, akkor próbálkozz egy másikkal. Próbálkozz nyugodtan, hiszen csak ezekből tanulhatsz!

(Dr. Muszil Dóra)