zaklat
#Lélek

Miért fontos, hogy rákeress magadra a neten?

2014.06.22.
2 perces olvasási idő

Adathalászat, személyes adatokkal való visszaélés - ezek a baljós fogalmak egyre gyakrabban hangzanak el manapság.

Lehet, hogy van egy régi közösségi oldal, amiről elfelejtkeztél, vagy ahol nem jelölted privát tartalomnak a személyes Miért fontos, hogy rákeress magadra a neten?adataidat, amikor regisztráltál, esetleg kritizáltál valakit egy nyilvános fórumon - ezek apró dolgoknak tűnhetnek, de igen sok információt kiszivárogtathatsz magadról ily módon. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen infók keringenek rólad a neten, akkor nem árt, ha néha rákeresel magadra, az adataidra a neten, arra, hogy mi látszik és mi nem.

A nyilvánosan közzétett (szándékosan vagy véletlenül) személyes adatok komoly kockázattal járhatnak a felhasználóra nézve. Csak gondold végig, ha nyilvános a telefonszámod és azt online közlöd, akkor már azt is tudhatják, hogy ki vagy és hol laksz.

Hogyan keress magadra?

Először is nyisd meg a google-t, és írd be a teljes neved, tedd idézőjelbe, aztán kattints a keresés gombra. Ugyanígy rákereshetsz az e-mail címedre (ki kell írni a teljes címet), telefonszámodra, lakhelyedre, nick nevedre, bármilyen adatra, de ha konkrét dologra szeretnél, akkor ne felejtsd el azt idézőjelbe tenni, mert különben minden szóra külön keres rá a keresőmotor.

A google különféle lehetőségeket ad meg, hogy szűkítsd vagy bővítsd a keresésed körét, rákereshetsz csoportokra, hírlevél feliratkozásokra, képekre, zenékre, videókra - bármire, ami össze van kötve valamilyen adatoddal. A lezárt fórumokról, levelezési listákról szinte lehetetlen leszedetni a nem kívánt adatokat.

Mit tehetsz?

Ha olyan tartalmakat találsz, ahol az adataid tévesen szerepelnek, vagy egyáltalán nem szeretnéd, hogy azok ott legyenek, akkor az oldal üzemeltetőjétől, tulajdonosától kérheted azok eltávolítását. Azonban ez nem lesz egyszerű dolog, mert sok olyan oldal van, ahol nem érdekli (nem vállal felelősséget) az üzemeltetőket vagy a tárhelyet biztosító céget, hogy milyen tartalmak is vannak az oldalon. Többnyire minden oldalon van valamilyen jogi nyilatkozat a tartalmat és a személyes adatokat illetően, ha ezek alátámasztják a problémádat (vagyis ezeknek ellentmondó adatok vannak az oldalon), akkor jó kiindulási alapot jelenthetnek a reklamációra. Ha ezekre hivatkozol, akkor nagyobb eséllyel léphetsz fel a saját adataid megóvásának érdekében, a sérelmező dolgok eltávolításához. Ha ez se lenne elég, akkor nézz utána, milyen jogok illetnek meg a személyes adatok védelmének érdekében. Ugyanis az ilyen adatokkal való visszaélés bizonyos esetekben bűncselekmény is lehet.

Először az oldal üzemeltetőjével érdemes felvenni a kapcsolatot (webmaster) az elérhetőségek többnyire mindig megtalálhatóak az első oldalon, vagy legalul, vagy legfelül. Ha panaszlevelet írsz, akkor ne felejtsd el a konkrét oldal címét leírni, printscreen képet csatolni és hogy mi a gondod az ott láthatóakkal, mit szeretnél töröltetni, és azt igazolni, hogy rólad van szó. A levelet mentsd el magadnak is, hogy tudd kinek, mikor küldted. Ha nincs visszajelzés pár nap elteltével, akkor küldj újabb levelet, amibe beleteszed az előzőt is. Ha több levél után is sikertelen a dolog, akkor érdemes rákeresni olyan szervezetekre, amelyek az online adatvédelemmel foglalkoznak, hozzájuk kell folyamodni segítségért. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha téves adatok vannak rólad valahol a neten.

Ha olyan oldalba ütközöl, mely szándékosan az adatok lopására, az azokkal való visszaélésre vagy mások bántalmazására szakosodott, akkor azt mindenképp jelezd a megfelelő szerveknél, mert itt már bűncselekményről lehet szó: szexuális zaklatás, megfélemlítés, lopás, stb. Ide már a hatóságok bevonása szükséges.

A te adataid azok a személyes tulajdonod, védened kell azokat!

(N.L. - beinggirl.com)