erőszak
#Szülőknek

Hogyan ismerheti fel, ha gyermekét zaklatják?

2015.01.24.
2 perces olvasási idő

A rohamos fejlődés következtében a szülők egy része nem tudja tartani a lépést a változásokkal, így fogalmuk sincs, hogy milyen hatások érhetik a tiniket manapság. De a technika segíthet nekik, hogy jobban megismerjék kamasz gyereküket és az őket érő hatásokat.

A „szeretet nem erőszak” nevű iPhone-alkalmazás egy randi-erőszak szimulátor, mely betekintést Hogyan ismerheti fel, ha gyermekét zaklatják?adhat a szülőknek, hogy milyen is tininek lenni, randizgatni. Ahogy a mobil technológiák egyre jobban terjednek, úgy a hasznos dolgok mellett a visszaélések is egyre jellemzőbbek.

Egyre gyakoribb, hogy a tinik egymás ellen használják fel a technika adta lehetőségeket: zsarolásra, fenyegetésre, követésre, személyes adatok illetéktelenekkel való megosztására használják az okostelefonokat. A modern eszközök olyan kép-, videó- és hanganyag rögzítésére adnak lehetőséget, amelyről az áldozatnak tudomása sincs. A modern eszközök ráadásul a párkapcsolaton belül az egyik fél elnyomására, megfélemlítésére és irányítására is felhasználható.

A mobilalkalmazás egy kampány részeként jött létre, amelynek célja, hogy a szülőknek betekintést adjon arra, milyen is tininek lenni. A program szimulálja egy agresszív, rossz szándékú fiktív barát vagy barátnő viselkedését, akivel sms-ezés, email-ezés, de akár telefonbeszélgetés is folytatható.

Ezek a kitalált üzenetek valós helyzeteket szimulálnak. Ilyen lehet többek között a fenyegetőzés, az ismerősök eltávolítására való kényszerítés Facebookon, sértő képekkel való visszaélés. A program ugyan nem fér hozzá valós Facebook profilokhoz, de elég élethűen utánozza a valódi helyzeteket, így a szülők is első kézből megtapasztalhatják, hogy adott esetben min megy keresztül a gyermekük, például ha a barátai rosszul bánnak vele, vagy ha egy rossz párkapcsolat résztvevője.

A digitális zaklatás

A digitális zaklatás egyre inkább elharapódzik manapság. Egy felmérés eredményei szerint a fiatalok közel 24 százalékát éri valamilyen formában zaklatás a saját párja részéről, és több mint 50 százalékának van olyan ismerőse, akit rendszeresen zaklatnak.

Az új alkalmazás segít a szülőknek, hogy megismerjék és időben felismerjék a zaklatást, így időben közbeavatkozhatnak gyermekük védelme érdekében. A program egyik készítője szerint a legtöbb szülő nincs tisztában azzal, hogy mennyi veszély fenyegeti gyermeküket, és képtelen felismerni a figyelmeztető jeleket. Az alkalmazás egyik legfőbb célja, hogy elősegítse a szülők és a tini gyermekeik közötti hatékony kommunikációt, mely a bizalomra épül.

A szülők nagy része beszélget ugyan gyermekével a droggal, az alkohollal és a szexualitással kapcsolatos témákról, de a párkapcsolaton belüli problémákról, erőszakról már csak a szülők alig fele beszélget csemetéjével.

Félreértett üzenetek

Szakértők szerint a tinik, és főként a lányok gyakran félreértelmezik a mobilon küldött-fogadott szöveges üzenetek tartalmát. Az éjszaka érkező üzeneteket például tartalomtól függetlenül a vonzalom, az érdeklődés jeleként értelmezik. Gyakran az egyik fél részéről túlzásba vitt kommunikáció, az irreális mennyiségű sms és hívás is figyelmeztethet erőszakra. A gond az, hogy a kamaszok nagy része nem ismeri fel, ha zaklatás áldozata lett.

A zaklatás jelei

Zaklatásra, erőszakra utalhat az is, ha gyermeke még a családi ebéd közben sem hajlandó letenni a telefonját, folyton sms-ezik, és pánikba esik, ha csak 10 percre is távol kerül a mobiljától.

Gyermekén ismeretlen eredetű zúzódások, karcolások, ütések nyomai láthatóak, amelyeket igyekszik elrejteni mások elől? Lassan eltávolodik a barátaitól és a családjától? Eddig nem tapasztalt rossz szokások alakulnak ki nála viszonylag hírtelen? Folyton mentegetőzik a viselkedése miatt? Ezek mind-mind erőszakra utaló jelek lehetnek.

A szakértők arra biztatják a szülőket, hogy rendszeresen ellenőrizzék gyermekük telefonszámláját, akár híváslistáját is, mert könnyen gyanúra adhat okot az igen magas telefonszámla vagy a megdöbbentő mennyiségű sms.

(mashable.com)