bizalom
#Szülőknek

Hogyan veszítheti el gyermeke bizalmát, és nyerheti vissza azt?

2015.01.21.
2 perces olvasási idő

Az őszinte szülő-gyermek kapcsolathoz elengedhetetlen a bizalom: egy tinédzser nem avatja be a szüleit az életébe, amíg nincs meg a bizalom közöttük.

Miért fontos a bizalom?

A szülők gyakran akaratunkon kívül is megsértik a bizalmi viszonyt gyermekükkel. Ha igyekeznek Hogyan veszítheti el gyermeke bizalmát, és nyerheti vissza azt?olyan dolgokat megtudni a gyermekükről, amelyek nem tartoznak rájuk, a bizalom igencsak csorbul. Ezzel nagy kockázatot vállalnak: ha egy tinédzser észreveszi, hogy visszaélnek a bizalmával, ezután nehezen fog megbízni az illetőben. Ezzel a szülő és gyermeke közti nyílt kommunikáció alapjaiban rendül meg.

A fiatalok életük ezen időszakában fedezik fel saját magukat. Éppen ezért kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a saját magánéletükre, a gondolataikra és az érzéseikre, illetve arra, hogy ezeket kivel milyen szinten osztják meg. A szülők egy része úgy gondolja, hogy joga van mindent tudni gyermekéről, ezzel azonban nem hagynak lehetőséget arra, hogy gyermekük maguk döntsön a magánéletéről.

Hogyan veszíthetjük el gyermekünk bizalmát?

Előfordulhat, hogy akarva-akaratlanul, de eláruljuk gyermekünk bizalmát az alábbi módok valamelyikével.

Kémkedés

Az email-ek, Facebook üzenetek és SMS-ek elolvasásával könnyen elveszíthetjük a tinédzserek bizalmát, még akkor is, ha nemes a cél, a gyermekük védelmezése motiválja a tettüket.

Bizalmas információ elárulása

Ha egy kamasz megoszt valamit magáról a szüleivel, azt azért meri megtenni, mert úgy gondolja, hogy ők ezt bizalmasan kezelik. Ha a szülők ezt nem tartják tiszteletben, legközelebb már nem biztos, hogy a gyermekük elmondja nekik a titkokat.

Tisztelet hiánya

Szóbeli vagy tettbeli tiszteletlenséggel azt közvetítjük gyermekünk felé, hogy nem értékeljük őket eléggé.

Megfélemlítés

A túlzott szigor és a megfélemlítés félelmet táplál a gyermekünkben, és ha egy kamasz fél a szüleitől, többé nem fog bizalmas információkat megosztani velük.

Nem ismeri jól gyermekét

Ha nem olyan ajándékot vesz gyermekének, aminek örül és amire szüksége van, gyermeke azt gondolhatja Önről, hogy a saját szülei sem ismerik őt.

Őszinteség hiánya

Ha a szülei titkolóznak vele, vagy betartatlan ígéreteket tesznek, a kamasz bizalmatlan lehet a szüleivel. A tinédzserek sokkal több dolgot fognak fel a köröttük zajló eseményekből, mint hinnénk.

Hogyan nyerhetjük el a bizalmat?

Ha elveszítjük gyermekünk bizalmát, sok időbe telhet, mire újra őszinte kapcsolatot tudunk kialakítani vele. A következő tanácsok ebben segítenek:

Legyen őszinte!

Ha azt szeretné, hogy gyermeke őszinte legyen Önhöz, akkor Önnek is őszintének kell lennie vele. A nyíltság megmutatja, hogy Ön tiszteli, és bízik gyermekében.

Töltsön vele több időt!

Egy szülő így tudja legjobban megismerni kamasz gyermekét. Ezek lehetnek hosszabb-rövid együttlétek (például vacsora vagy utazás közben), a lényeg, hogy ennek hatására a tinédzserek könnyebben megnyíljanak.

Tisztelje őt!

Figyeljünk arra, amit gyermekünk mond, és értékeljük egyenrangú félként. Így meg tudjuk mutatni neki, hogy mennyire értékeljük a személyét.

Értékeljük a gondolatait és érzéseit!

A tisztelet kifejezése az is, ha tudomásul vesszük a tinédzser korú gyermekünk érzéseit és véleményét. Ezzel bizonyíthatjuk gyermekünknek, hogy érdemesek vagyunk a bizalmára.

Ossza meg a véleményét vele!

Egy kapcsolatban mindkét fél részvétele alapvető fontosságú. Ha megosztjuk a saját gondolatainkat és érzéseinket, azzal gyermekünket is ugyanerre fogjuk bátorítani.

Tartsuk magunkat az ígéreteinkhez!

A bizalom elnyeréséhez fontos, hogy megtartsuk az adott szavunkat. Persze bármikor megeshet, hogy valami miatt nem sikerül véghezvinni a tervünket, de ilyenkor mutassunk őszinte megbánást, és legközelebb legyünk még figyelmesebbek!

A bizalom kölcsönös dolog. Előfordul, hogy a szülő gyermeke iránti bizalmatlanságának eredménye az, hogy a kamasz sem bízik a szüleiben. A bizalmatlanság bizalmatlanságot szül!

(B.Cs.)