mobilalkalmazás
#Szülőknek

5 alkalmazás és weboldal, amit a szülőknek ismerni kéne

2015.05.29.
3 perces olvasási idő

Napjainkban nehéz megvédeni a gyerekek online biztonságát a közösségi média szövevényes, veszélyeket is rejtő világa miatt. Nehéz lépést tartani az alkalmazások és weboldalak mennyiségével, amelyek a közelmúltban bukkantak fel, különösen a technika világában kevésbé jártas szülőknek.

Azoknak a szülőknek, akik ismerik a közösségi oldalakat, ez az összefoglaló egyszerű emlékeztetőül szolgál, azonban azok a szülők, akik nem ismerik jól ezt a területet, jobb, ha figyelembe veszik az alábbi tényeket, szempontokat.

1. Instagram

Egy 2014-es felmérés szerint, az Instagram képmegosztó hálózat jelenleg a legnépszerűbb közösségi médium a tinédzserek között. A használathoz minimum 13 évesnek kell lenni, amelyet a regisztráció során ellenőriznek. Ezen az oldalon minden tartalom, profil alapértelmezetten nyilvános, vagyis bármelyik feltöltött képet bárki láthatja. Ez megnöveli a pedofília, a számítógépes zaklatás és megtévesztés kockázatát.

Azoknak a szülőknek, akik megengedik a gyereküknek az Instagram használatát, íme, néhány hasznos tanács, amellyel meggyőződhetnek gyermekük biztonságáról:

  • Állítsa át a profilját privátra. Így csak a jóváhagyott követői tekinthetik meg a képeit.
  • Győződjön meg arról, hogy a gyerekek tisztában van a felhasználók letiltásával kapcsolatban. Hogyha a gyereke nem megfelelő tartalommal találja szembe magát, könnyedén le tudja tiltani azt a felhasználót, aki feltöltötte.
  • Mindenképpen jelentse, ha kifogásolható fotókat talál az oldalon.

2. Snapchat

Az Instagramhoz hasonlóan, a Snapchat is egy kép- és videómegosztáson alapuló appokközösségi média platform. Lényege, hogy a közzétett képet, videót fogadója csak egy meghatározott ideig tekintheti meg (pl. 10 másodpercig) mielőtt eltűnik. Ez a fő vonzereje a Snapchatnek.

Ez az alkalmazás is 12+ korhatár-besorolással rendelkezik. A fő probléma ezzel az alkalmazással, hogy néha a tartalom nem mindig tűnik el teljesen. Az alkalmazás nem megfelelő használata zaklatásra és megfélemlítésre adhat teret.

A Snapchat fejlesztői közzétettek egy szülői útmutatót, ami az alkalmazás biztonságos használatát mutatja be. Itt van néhány alapvető dolog, amit a szülőknek tudniuk kellene:

  • Állítsa be a Snapchatet úgy, hogy a gyermek csak a "Barátok" listáról kaphasson üzeneteket. Az utolsó dolog, amit szeretne, hogy gyermeke oda nem illő képet kapjon idegenektől.
  • Figyelmeztesse gyermekét, hogy soha ne küldjön magára nézve kínos képeket. A 'snapshot' funkció ugyanis lehetővé teszi a fogadónak, hogy lementse a képet a telefonjára. A küldő ekkor figyelmeztető üzenetet kap, azonban így a kép már más telefonjára került.

3. Tinder

A Tinder egy társkeresőhöz hasonló mobilapp. Az alkalmazás lényege, hogy megkeresi a felhasználóhoz közeli szingliket. Random módon bemutatja egy-egy párkapcsolatot kereső másik felhasználó képét, és ha a másik őt vonzónak találja, akkor van rá lehetőség, hogy jelezzék. Ha kölcsönös a szimpátia, akkor küldhetnek egymásnak üzenetet.

Számos probléma keletkezhet abból, ha gyerekek, főként ehhez a témához túl fiatalok használják ezt az alkalmazást:

Először is, a program arra helyezi a hangsúlyt, hogy fizikai vonzalomra helyezi a hangsúlyt, ami alapvető értékrendbeli elvárásokat szab meg, amelyet nem szerencsés, ha a gyermeke később is elvár. Lehetőséget teremt arra is, hogy online, vagy akár személyesen is kapcsolatba léphessen veszélyes idegenekkel.

Mint szülő, megvédheti a gyerekét, ha:

  • Hangsúlyozza az idegenekkel történő kapcsolatteremtés veszélyeinek jelentőségét: győződjön meg arról, hogy óvatos, és tudatában van annak, hogy az emberek nem ugyanúgy viselkednek élőben, mint online.
  • Várjon, amíg idősebb lesz: ne engedje, hogy használja az alkalmazást, míg kellőképpen éretté nem válik hozzá.
  • Állítson fel határokat: egyezzenek meg az alkalmazás használatát illetően, például, ne legyenek helytelen, kétes üzenetváltások.

4. Ask.fm

Az Ask.fm egy népszerű kérdezz-felelek weboldal és alkalmazás a fiatal tinédzserek körében. Az elterjedése annak köszönhető, hogy teljesen névtelenül is van lehetőség kérdezni egymástól – így bármilyen ciki, kínos, más esetben tabunak számító téma is előtérbe kerülhet. Ez a tiniknek hatalmas szabadságot jelent, hiszen éppen abban a korban vannak, amikor kinyílik előttük a világ, és számtalan kérdés merül fel bennük, amiket lehet, hogy más esetben nem mernek megvitatni.

A honlapot 13 év alattiak nem használhatják. A weboldal közönsége a 13 és 25 év közötti korosztály, akiknek a fele 18 év alatti. Sajnos a névtelenségből adódóan lehetőséget ad a bántalmazásra és zaklatásra úgy, hogy nem lehet lenyomozni az elkövetőt.

Az a szülő, akinek a gyereke használja ezt az oldalt, jobb, ha odafigyel a következőkre:

  • Beszéljen a gyerekével: győződjön meg róla, hogy biztonságban van az oldalon, és nem éri semmilyen bántalmazás.
  • Ne engedje a használatát, ha rosszra fordul a helyzet: ha nő a bántalmazás gyanúja, egyszerűen törölje le az oldalról. Sok problémát megoldhat.

5. Chatroulette

Az első dolog, amit a szülőknek tudnia kell a Chatroulette-ről, hogy a "ragadozók paradicsoma". A felhasználóknak ugyan legalább 16 évesnek kell lennie, és el kell fogadnia, hogy nem oszt meg helytelen tartalmat,azonban minden ilyen akadály kikerülhető hamis felhasználói profillal és kiteheti a gyerekeket nem kívánt hatásoknak.

Az oldal működésének alapja, hogy random módon kapcsolja össze két felhasználót a rendszer, tehát előre azt sem tudhatjuk, hogy kivel fogunk beszélgetni. A kommunikáció lehet szöveges, hang, és/vagy videó alapú is. Ez az oldal elterjedt a szexuális zaklatók körében, akik mentálisan és érzelmileg is megfélemlíthetik a gyerekeket.

Szülőként:

  • Legyen tisztában a gyereke internetes tevékenységével: ha tudja, hogy a gyereke használja az oldalt, különösen, ha kiskorú, akkor érdemes komolyan elbeszélgetni vele erről.
  • Figyelmeztesse a webkamera veszélyéről: nem akarhatja, hogy egy életre megsérüljön lelkileg, szóval mondja el az idegenekkel való webkamerázás veszélyes következményeit.
  • Veszélyes a személyes adatok kiadása: nem akarhatja, hogy betörjenek az éjszaka közepén a házába, mert a gyereke megadta a címüket. A személyes információk nagyon értékesek, és tudni kell, hogy mikor osszuk meg őket és mikor ne.

S.A. (lifehack.org)

Kapcsolódó címkék

anya