randi
#Szülőknek

Mit tegyen, ha gyermeke randizni szeretne?

2013.12.12.
2 perces olvasási idő

Bizonyára már eltöprengett azon, hogy mi az igazán helyes megoldás arra az esetre, ha kamasz gyermeke szerelmes lesz. Nehéz ilyenkor eldönteni, miképpen álljunk jól a dologhoz.

Mit engedjen meg gyermekének, és mit nem, ha randizásra adja a fejét?

  • Olyan helyre, eseményre engedje, ahol nem csak kettesben vannak - Például társas sporteseményekre, edzésekre, moziba. A fiatal tini párok szeretnek olyan helyekre eljárni, ahol pezseg az élet (pláza, vidámpark, állatkert, bevásárló negyed), ahol szórakozhatnak, találkozhatnak a barátaikkal, és csoportos programokat szervezhetnek saját szórakoztatásukra. A szülőknek ez csak jót jelent, mert addig, amíg a gyerekek jól látható, forgalmas helyen vannak, lehetőleg nagyobb társasággal, addig a legtöbb problémás dologtól távol vannak, ezzel ellentétben egy felnőttek nélküli házibuli kész katasztrófa lehet.
  • Ne hagyja, hogy egyedül menjenek ismeretlen helyre! - Jobb és biztonságosabb, ha a barátaikkal (vagy más párokkal) csapatosan mennek szórakozni.
  • randiEngedje meg, hogy a kamasz hazavigye, és bemutassa barátját/barátnőjét Önnek. - Ez a későbbi időszak szempontjából nagy jelentőséggel bírhat. Azzal az előnnyel jár a dolog, hogy már idejekorán megismerheti, hogy kivel randizik a gyermeke, megismerheti a választottja hátterét és őt magát is. Így hamarabb kiszűrheti a gyerekére leselkedő veszélyeket (randi-erőszak), ha pedig ezt megszokássá teszi, akkor kérdezés nélkül is ismerni fogja a kamasz épp aktuális barátját/barátnőjét.
  • Lehetőleg ne engedje még meg nekik a testi közeledést (de ne legyen túl szigorú, mert azzal könnyen ellentétes hatást érhet el). - Ha testileg már nem is annyira, de lelkileg, értelmileg, érzelmileg még gyerekek a kamaszok, ne hagyja, hogy túlzásba vigyenek egyes játékokat. Üljön le velük, és szépen magyarázza el nekik, hogy mit tart elfogadhatónak és mit nem a viselkedésüket illetően (nem árthat némi szexuális felvilágosítás sem, inkább Öntől tudják meg, mi fán terem a szex, minthogy nagyszülő legyen idejekorán).
  • Részletesen beszéljen nekik a szexualitást érintő dolgokról (pl. védekezés, nemi betegségek, nem kívánt terhesség, testük változásaival kapcsolatos dolgok) - Az Ön érdekében is jobb, ha ezeket Öntől tudják meg, és nem más, kétes forrásból (szexfilmek, barátok élménybeszámolói alapján). Minél korábban beszélget velük, annál jobb. Ilyen korban már érzékelik a testüket érintő változásokat, de még gyereklelkűek, és nagyobb valószínűséggel fognak hallgatni Önre, mint később. Ne csak a száraz tényeket közölje velük, beszéljen a párkapcsolathoz nélkülözhetetlen érzésekről is, mondja el a saját véleményét, kérdezze meg, hogy ők mit gondolnak, hogyan látják a dolgokat.

Lehetőleg ésszerűen magyarázza el nekik, nehogy átessen a ló túloldalára, és az erős tiltás hatására a gyerekek csak azért is kipróbálják a tiltott dolgot. Ha már elég érettnek tartja őket a dologra, akkor is támogassa a biztonságos szexet (részletesen magyarázza el a védekezés lehetséges módjait, a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek veszélyeit).

Élvezze ki a gyerekével együtt töltött időt. Az csak jót jelent, ha a kamasz beavatja az olyan dolgokba, mint hogy kivel randizik, és bemutatja a partnerét. Leírhatatlan érzés az, amikor látja, hogy szemei előtt nő fel gyermeke, és indul el a felnőtté válás útján. Ezért támogassa és szeresse őt, így gyerekével továbbra is jó kapcsolatot ápolhat, ami az Ön számára is megnyugvást jelent.

(N.L. - parentingteens.about.com)

Kapcsolódó címkék

anya