szex
#Vágyak

Nem kötelező szexelni a bulikon!

2024.02.23.
2 perces olvasási idő

Fesztivál, házibuli, egy varázslatos, romantikus éjszaka - legalábbis elméletben. A gyakorlat azonban korántsem romantikus. Már-már elképzelhetetlennek tűnik a fiatalok számára, hogy egy átbulizott éjszakán ne létesítsenek szexuális kapcsolatot, ennek azonban nagyon súlyos következményei lehetnek.

A környezet nyomása miatt sok fiú és lány számára nehéz terhet jelent a szexuális kapcsolat létesítésének gondolata, pedig erre senkit sem lehet kényszeríteni! A fiúk elsősorban a haverok miatt, egymással versengve igyekeznek csillapítani nemi vágyukat, miközben a lányok nem, vagy nehezen tudnak nemet mondani aktuális partnerük szexuális közeledésére. Megnyugtató, hogy sok fiatal a külső nyomás ellenére is képes gátat szabni saját és társa nemi túlfűtöttségének.

Készen állsz?

Attól függetlenül, hogy általában mit gondolsz a szexről, egy közelgő buli előtt a legfontosabb, hogy felkészülj a várható helyzetekre. Döntsd el, kivel akarsz menni, hogy mit akarsz és mit nem akarsz az ominózus estén bevállalni. A legjobb, ha olyan partnert választasz, aki hasonlóképpen gondolkodik, mint te.

Ha olyan valakivel kezdesz randevúzgatni, aki már nagy tapasztalattal bír a szex terén, te pedig még meg szeretnéd őrizni szüzességedet, nagy valószínűséggel konfliktushelyzetekre számíthatsz. Ha azonban a barátod igazán szeret, a szex sosem lesz majd a vesszőparipája. Ne feledd: ha egyszer nemet mondtál, ahhoz tartsd magad, és követeld meg partneredtől is, hogy tartsa tiszteletben a döntésed. Cseppet sem kell szégyenkezned, vagy rosszul érezned magad, ha hangot adsz a véleményednek.

Olvass tovább! Hogyan mondd el a barátodnak, hogy még nem állsz készen?

Amikor buliba készülsz a pároddal, feltétlenül fontos, hogy megosszátok egymással az érzéseiteket, gondolataitokat a véletlenszerűen adódó, szexuálisan túlfűtött helyzetekről is. Ha nem tisztázzátok előre elveiteket, nézeteiteket és szándékotokat, akaratod ellenére bármi bekövetkezhet.

Beszélni kell róla!

Amennyiben mindketten rábólintotok a szexuális együttlétre, mindenképpen beszéljétek meg, hogy a fogamzásgátlás mely módját fogjátok alkalmazni, melyikőtök fog gondoskodni például az óvszer beszerzéséről. Nem árt előre tudni azt sem, hogy vajon a partnered nem hordoz-e valamiféle nemi betegséget. A fertőzés terjedését megelőzendő a gumióvszer használata mindenképpen javasolt, még akkor is, ha a fogamzásgátlás más módját egyidejűleg szintén alkalmazzátok.

Ha egy szerelemi kapcsolat még csak bimbózó fázisában van, kár lenne elrontani az elsietett nemiséggel. Ebben az esetben jobban teszed, ha inkább barátaiddal indulsz el szórakozni.

És mi a helyzet az alkohollal?

Nem árt, ha előre tisztázzátok azt is, hogy ki mennyit fog inni, így elkerülhetőek a mindenki számára kínos szituációk. Nyugodtan mondd ki: ami téged illet, te kimondottan feszélyezve éreznéd magad egy kábítószerező, félrészeg társaságában. Ha erre a legkisebb esélyt látod, jobban teszed, ha más program után nézel. Ha a partnered nem ért egyet veled, ne erősködj, menjen nélküled, s érezze jól magát - ha tudja.

Minden cselekedet valamiféle következményt von maga után. Ha azt érzed, hogy valami nincs rendjén az adott helyzetben, hallgass a megérzéseidre, s minél előbb igyekezz távozni. Az alkoholfogyasztás, a drogok tompítják a gondolkodást, az érzékelést, s még nagyobb bajba kerülhet az a fiatal, aki nem képes józanul mérlegelni egy kialakult helyzetet.

Tudd, hol a határ!

Tehát a legfontosabb, hogy mindig biztonságban légy. Kerüld az ivászatot, és a drogokat. Ha mégis úgy döntesz, hogy fogyasztasz némi alkoholt, próbálj az ésszerűség határain belül maradni, okosan oszd be az elfogyasztandó mennyiséget. A buli előtt beszéld meg egy barátoddal, hogy figyelmeztessen, ha esetleg elszaladna veled a ló, s feltétlenül vigyen haza, ha úgy látja valami nincs rendjén nálad. Eszedbe se jusson ittasan autót vezetni!

A nem az nem!

Ha meg is beszélitek, mi lesz az este folytatása, de közben valamelyikőtök meggondolja magát, a másiknak le kell állnia. Akár aktus közben is mondhatsz nemet, nem csak előtte.Az alkohol tompíthat, de a nem az mindig nem.

Egy buli valóban emlékezetes éjszaka lehet, de nem mindegy, mi teszi emlékezetessé az estét. Légy megfontolt, ne hamarkodj el semmit, s érzed nagyon jól magad úgy, hogy közben senkinek nem ártasz!

Tudj meg többet! Készen állsz? Szex teszt

(KamaszPanasz - O.K.T.)