hazugság
#Szülőknek

Ha a gyermeke hazudik

2014.05.30.
1 perces olvasási idő

A tinik különböző okok miatt hazudhatnak a szüleiknek. A háttérben meghúzódó probléma súlyosságától függően akár maga a hazugság ténye is elhalványulhat a szülő szemében.

Először a háttérben meghúzódó problémát érdemes kezelésbe venni és csak utána térjen rá arra, hogy miért is folyamodott a gyermek a hazugsághoz, mint lehetséges megoldáshoz .

Ne akadjon ki és ne rendezzen jelenetet, inkább beszéljen a gyermekével és derítse ki, hogy miért is hazudott Önnek! Találjon megoldást arra, hogy megakadályozza a további hazudozást és olyan kompromisszumra jussanak, ami előnyös mindkettejük számára. Ha van elképzelése, akkor ne habozzon, hanem cselekedjen minél hamarabb, mielőtt súlyosabbá válna a helyzet!hazugság

A hazugság és a következményei

Utána jöhet a felelősségre vonás és a következmények, a büntetés, a fegyelmezés. De ne legyen túl szigorú gyermekével szemben, mert az csak ronthat a helyzeten, esetleg bizalmatlanná válik Önnel szemben. Beszéljen gyermekével a bizalomról, és hogy az hogyan is működik és mennyire fontos az Önnek, hogy a kettejük kapcsolata kölcsönös bizalomra épüljön. Állítson össze egy olyan listát csemetéjének, amin olyan dolgok szerepelnek, amelyek a bizalomra építenek és hasznosak lehetnek a gyermeke számára!

Fejezze ki a bizalmát és reményét gyermeke iránt, és mondja el neki, hogy máskor ne a hazudozást válassza megoldásként a problémáira. Biztosítsa arról, hogy mindig bátran fordulhat Önhöz egy közetlen, nyitott és bizalmi beszélgetésre.

Beszéljéák meg a problémákat!

Ne essen bele a kételkedés csapdájába: „De mi van akkor, ha mégsem hazudik?”, és ehhez hasonlók, mert csak fölöslegesen rágja önmagát és kicsúszik az irányítás a kezei közül. Ha úgy érzi, hogy gyermeke hazudik Önnek, az már elég ahhoz, hogy éljen szülői jogaival és felelősségre, kérdőre vonja őt, akár fegyelmezze, ha úgy látja jónak!

Ne érezzen bűntudatott a felelősségre vonás miatt, de inkább Ön hibázzon egyszer-kétszer, mintsem a gyermeke hazudjon. A szülő is ember, előfordul, hogy hibázik, de ne aggódjon ezen, hisz Önt a jó szándék, a gyermekéért való tenni akarás vezérli.

Bármikor visszavonulót fújhat, és elvonulva összeszedheti magát, hogy újult erővel nézzen szembe a gyereknevelés nehézségeivel. Azonban ha hagyja, hogy gyermeke továbbra is következmények nélkül hazudozhasson, akkor a gyermeke idővel rájön, hogy a hazudozás, mint módszer, beválik és működőképes. Ez azonban azzal a veszéllyel is jár, hogy megszokja és igen rossz tulajdonságává válik, ami végigkíséri az életben. Ez bizony sokkal rosszabb végkifejlet, mint 1-2 szülői tévedés. Ne féljen a gyermeke érdekében cselekedni, még ha az rövidtávon nem is látszik jónak, hosszú távon bizony megérheti a fáradozást!

(M. T. - about.com)