Internet
#Szülőknek

Oda kell figyelnie tini gyermeke internetezési szokásaira

2014.06.06.
4 perces olvasási idő

Amikor gyermeke belép az internet világába, mit néz meg, és mit csinál ott? Az internet olyan szinten teszi lehetővé az információ szabad áramlását és cseréjét, melyről az előző generációk álmodni sem mertek volna. A közösségi hálók felváltották a telefont, mely azelőtt a tinik kedvenc kommunikációs eszköze volt. A netes videók korszakában a hagyományos tévé adások elavultnak tűnnek.

Az internetnek azonban van egy másik oldala is. Álnéven, vagy a név és arctalanság homályába veszve bárki mondhat bármit, kideríteni az igazságot, vagy különbséget tenni hamis és valós dolgok között szinte lehetetlen, nemhogy a tinik, de még a felnőttek számára sem. A legtöbb szülő a drogozástól és az italozástól félti gyermekét, de az internetezés is tud olyan veszélyes lenni, mint egy sörivó buli.

Az internetes biztonsági szakértők azt javasolják a szülők számára, hogy jobb, ha utánanéznek, mit is csinál a gyerekük a világhálón. A mai fiatalok azonban sokkal jobban tudják kezelni a számítógépet és az internetet, mint a szüleik (akiknek gyakran már egy új mobiltelefon használata is nehézségeket okoz), így nem csoda, hogy könnyűszerrel elrejtik előlük internetes tevékenységüket.

Annak a szülőnek, aki nem haladó felhasználó a számítástechnika terén, igen nehéz, gyakorlatilag lehetetlen követni gyermeke online tevékenységét. Ehhez ad némi útmutatást, segítséget cikkünk.

A tinik az internetes világban is tinik

Manapság a legtöbb gyerek az interneten keresztül tartja egymással a kapcsolatot, és a napi kommunikáció is azon keresztül folyik. A 12-17 éves korosztály 93%-a aktívan internetezik, ebből 73% használ különféle közösségi portálokat (Facebook, Myspace), derült ki egy nemrégiben elkészített felmérésből.

Mivel a gyerekek elég okosak ahhoz, hogy ügyesen elrejtsék internetes tevékenységeiket a szüleik elől, a szülők pedig gyakran nem ismerik a legújabb technikát, így követni sem tudják őket, és nem tudnak konkrét okot mondani, amiért eltilthatnák az internetezéstől őket.

A gyerekek ugyanúgy viselkednek az internetes világban, mint ahogy azt a valóságban is tennék. Ismerkednek, információt gyűjtenek érdeklődésük tárgyáról, vásárolnak, társasági életet élnek, stb. A beszélgetések témája is ugyanaz: család, barátok, szerelem, de a híreket is itt nézik meg, valamint egészségügyi és életmódra vonatkozó információkat is innen szereznek be. A találkozókat, eseményeket is az interneten keresztül szervezik meg. A végtelen információáradatnak egyetlen hátránya van igazán, hogy a tartalom szűretlenül és válogatás nélkül érkezik a gyerekekhez, így olyan dolgokról is információhoz juthatnak, amiről nem kellene.

A tinik a kábítószerekről is könnyen tájékozódhatnak

Sajnos, ha egy tini drogozik vagy érdeklődik a drog iránt, akkor az internet nagy segítséget jelenthet neki ebben. Sőt, olyan dologok megtételére is bátoríthatja az ott szerzett információ, amiről eddig csak gondolkodott. Egy elszánt tini rengeteg információhoz juthat a drogokról és más veszélyes dolgokról, amikről jobb lenne, ha nem is tudna. Szinte naprakész információk állnak a rendelkezésükre a legújabb drogokról és a drogtesztek kijátszásáról, sőt videós bemutatók is vannak arról, hogy melyik kábítószert hogyan kell használni.

Sok weboldal bátorító hatással van a drogosokra: aki benne van, azt megerősíti, aki még gondolkodik, annak megadja a kezdő lökést. Nagyon veszélyesek, mert olyanoknak is felkelthetik az érdeklődését, akik korábban nem is gondoltak a drogokra. Nem beszélve a téves és fél információkról, amiket a gyerekek feltétel nélkül elhisznek, „hiszen az interneten olvasták, miért ne lenne igaz?”.

Ez pedig nagyon nehézzé teszi a drogellenes mozgalmak munkáját, hiszen a legtöbb gyerek jobban hisz egy másik gyereknek, mint a felnőtteknek. „A marihuána nem veszélyes, hiszen nem okoz függőséget, az interneten olvastam.” Ilyen, és ehhez hasonló dolgok bizony komoly problémát okoznak a mai társadalom számára. A drogambulanciákon dolgozók szerint is az ilyen „támogató” weboldalak tehetők felelőssé sok tini visszaeséséért. „Ha jót akarsz, tartsd távol magad ezektől az oldalaktól” - mondta az egyik drogszakértő.

Szülők és az internet

A mai online világban a jó nevelés, és a jó szülő-gyerek kapcsolat fontosabb, mint valaha is volt. Nem elég a gyerek tudtára adni, hogy Ön, mint a szülő szereti őt és gondoskodik róla, de olyan határvonalakat is meg kell húzni a számára, amiket a tini nem léphet át. Sokat kell beszélgetni velük, inkább a szülő lássa el információval őket, mint az internet. Közösen beszéljék meg az interneten látott dolgokat, mennyire igaz vagy helyes, amit ott olvashat a gyerek. Milyen oldalakat nézzen meg, azok megfelelőek-e a számára. Magyarázza el neki, hogy nem szabad hinnie egyetlen oldalnak, mindig nézzen utána több helyen az adott információnak, lehetőleg hivatalos és ellenőrzött oldalakon, főleg a drog témakörben.

Legyen a gyereke „ismerőse” a közösségi oldalakon!

A tudás és gyakorlat hiánya a szülő részéről nem képezhet akadályt ahhoz, hogy a gyerekével szorosabb legyen a kapcsolata. Ha a kamasz jártasabb az interneten, márpedig ma már ez a helyzet áll fenn, akkor egyszerűen kérje meg arra, hogy segítsen Önnek. Ha még nincs profilja, kérje meg, hogy hozzon létre egyet Önnek azon az oldalon, ahová ő is beregisztrált és ahol rendszeresen megfordul.

Egy felmérés szerint azokban a családokban, ahol a szülőnek és a gyereknek is van profilja ugyanazon a közösségi oldalon, ott a tinik egyharmada aktívan segít a szülőnek internetezni (végülis ez is közösen eltöltött időt jelent). A többség esetében (86%) pedig ismerősként szerepel a tini oldalán a szülő. Ez enged némi betekintést abba, hogy mit is csinál, kivel ismerkedik a gyerek az interneten keresztül.

Némely szülő még ennél is tovább megy, elkéri a kamasz jelszavát és felhasználónevét, és rendszeresen ellenőrzi annak internetes működését. Ezt azonban a tinik egy része könnyen kijátsza: vagy blokkolja, hogy mit láthat a szülő vagy pedig egy sokadik belépési kódot ad meg neki (sokaknak van több alternatív profiljuk). Elég naiv dolog azt képzelni, hogy a tini majd teljes betekintést enged az ő kis magánéletébe, vannak ugyan ilyen gyerekek, de ők a kisebbséget alkotják.

Az online megfigyelés előnyei és hátrányai

A böngészési előzmények jó rálátást biztosítanak arra, hogy milyen weboldalak voltak megnyitva az adott számítógépen korábban (noha ezt egy kattintással törölni lehet, de az árulkodó jel, ráadásul ott a privát böngészés lehetősége, aminek nincs nyoma). Azonkívül pedig a szülőn is múlik, hogy mennyire szeretné látni, hogy mit néz meg a gyermeke.

A gond akkor kezdődik, ha a szülő a tini tudta nélkül nyomoz utána és kérdőre vonja, akkor ezzel végleg eljátszhatja a gyermeke bizalmát (ezek után a gyerek semmit sem fog megosztani, és mindig eltünteti a nyomait a szülő elől).

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legtöbb gyerek igenis tudatában van annak, hogy a szülő ránéz arra, amit csinál, ezért nagyon óvatosak. Az ügyesebbje csak a rizikós weboldalakat tünteti el, mert egy üres előzmény-lista, árulkodó lenne. A szülőnek se jó, mert téves képet kaphat a kamasz internetes szokásait illetően, és hamis biztonságérzete alakulhat ki. A jó szülő-gyerek kapcsolatot, a mindennapos kommunikációt, a mély beszélgetéseket semmi sem helyettesítheti, és ez jobb út, mint a gyerek után való kémkedés.

Hogyan nézhet utána a gyerek online tevékenységének?

A különböző operációs rendszerek és böngészők kissé megnehezíthetik a dolgot, de mindegyiknél van lehetőség az adott gépen megnyitott weboldalak listázására (feltéve, ha nem volt privát böngészés vagy az előzmények törlése).

  • Internet Explorer: kedvencek menü, előzmények. A kapott listát különböző paraméterek szerint lehet sorba rendezni (dátum, legnézettebb, név…)
  • Safari: előzmények menü, összes előzmény menüpont
  • Firefox: előzmények, minden előzmény megjelenítése

Léteznek olyan programok, amik direkt a szülői felügyeletet szolgálják, de ezek hatásossága kérdéses.

Ne feledje, a gyereke valószínűleg több lépéssel Ön előtt jár (kivéve, ha Ön informatikai szakértő). Így a kémkedés helyett inkább üljön le vele beszélgetni, ha lehet, akkor pedig együtt internetezzenek és beszéljék meg az ott látottakat. Ennek akkor van igazán eredménye, ha már kicsi kortól kezdve jó kapcsolatot épít ki a gyermekével, és ő is engedi Önt belelátni valamennyire a dolgaiba. Így nagyobb eséllyel alakít ki jó döntéshozatali és ítélő képességet a gyerek, ami nagyobb biztonságot jelent számára az internetes és a való világban egyaránt.

(M. T. - webmd.com)