társfüggő
#Lélek

Társfüggő vagy?

2023.04.21.
2 perces olvasási idő

A társfüggő szót gyakran használják olyan emberekre, akik állandóan párkapcsolatban élnek. De mit is jelent valójában a társfüggő – és tényleg olyan rossz?

Mi az a társfüggőség?

A társfüggőségről általában akkor beszélnek, amikor az egyik személy a másik személytől függ, főleg érzelmileg, de gyakran anyagilag is. De a társfüggőség ennél sokkal szélesebb körű” – mondja Jonathan Becker, DO, a Tennessee állambeli Nashville-i Vanderbilt Egyetem klinikai pszichiátriai docense.

A társdependencia minden olyan kapcsolatban definiálható, amelyben két ember annyira elkötelezi magát egymás iránt, hogy már nem tudnak önállóan működni” – mondja Dr. Becker. „A hangulatát, boldogságát és identitását a másik személy határozza meg. Egy társfüggő kapcsolatban általában van egy személy, aki passzívabb, és nem tud saját maga döntéseket hozni, és egy dominánsabb személyiség, aki elégedettséget érez attól, hogy irányítja a másikat, és döntéseket hoz arról, hogyan fog élni.

A Mental Health America szerint a társfüggőséget gyakran "kapcsolati függőségnek" nevezik, mivel a kodependens emberek hajlamosak egészségtelen, érzelmileg káros kapcsolatok kialakítására és függővé válásra.

A társfüggőség problémássá válik, ha az egyik személy anyagilag vagy érzelmileg kihasználja a másikat” – mondja Becker. Ami azonban ennek a viselkedésnek a hátterében áll, az jellemzően tudatalatti – az egyik személy nem feltétlenül próbálja tudatosan manipulálni a másikat, még akkor sem, ha ez az eredmény. Hasonlóképpen, az a személy, aki a kapcsolaton keresztül határozza meg magát, nem biztos, hogy ezt tudatosan teszi.

A társfüggő személyiség jelenleg nem tekinthető diagnosztizálható mentális egészségi állapotnak. Egyes kutatások azonban összefüggést sugalltak a kodependens vonások és állapotok között, amelyeket a Mentális zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve, a mentális egészségügyi szakemberek által a diagnózishoz használt útmutató ismer fel. Például az Alcoholism Treatment Quarterly egyik feltáró tanulmánya összefüggést talált a társfüggőség és a borderline személyiségzavar jellemzői között.

8 jele annak, hogy társfüggő kapcsolatban élsz

A kodependens személyiségek általában olyan viselkedésmintát követnek, amelyek következetesek, problémásak, és közvetlenül befolyásolják az egyén érzelmi egészségét és azt a képességét, hogy a kapcsolatban megtalálja a beteljesülést. „A társfüggőség jelei közé tartozik a túlzott törődés, ellenőrzés, valamint a rajtunk kívül álló emberekkel és dolgokkal való elfoglaltság” – mondja Sharon Wegscheider-Cruse tanácsadó, oktató és számos könyv szerzője, köztük a Understanding Codependency-é.

A társfüggőség jelei a következők:

  • Döntési nehézségek egy kapcsolatban
  • Nehéz azonosítani az érzéseit
  • Kommunikációs nehézségek egy kapcsolatban
  • Többre értékelni mások jóváhagyását, mint önmagadat
  • Önmagadba vetett bizalom hiánya és rossz önértékelés
  • Az elhagyástól való félelem vagy a jóváhagyás rögeszmés igénye
  • Egészségtelen függőség a kapcsolatoktól, még a saját költségén is
  • Túlzott felelősségérzettel mások tetteiért

Valóban olyan rossz egy társfüggő kapcsolat?

Becker szerint minden egészséges kapcsolatnak van némi társfüggősége, adok-kapok jellege. Például ésszerű, ha az egyik fél a másiktól tanácsot vagy útmutatást kér egy fontos döntéshez.

De ha olyan kapcsolatokat keresel, tartasz fenn, amelyek nem kielégítőek vagy egészségesek, akkor társfüggő lehetsz. Becker szerint a társfüggőség azonosítása után sikeresen kezelhető.

Tanácsadás. „Beszélj egy szakemberrel, hogy segítsen újjáépíteni önérzeted, és rájönni, miért támaszkodsz annyira a másik személyre” – mondja Becker. A társfüggőség a személyes határok felállításának kudarcából fakad, és ennek megtanulása – terápia révén – elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

Fontold meg a párterápiát. Néha a párterápia segíthet, vagy akár meg is mentheti a kapcsolatot a társfüggőség csökkentése érdekében, mondja Becker.

Több kapcsolat a barátaiddal.Egy társfüggő kapcsolatban lenni elszigetelődéshez vezethet, ami önmagunk elvesztésének első lépcsőfoka” – mondja Becker. „Hívd fel vagy küldj e-mailt azoknak, akiktől eltávolodtál, és kezdd el újjáépíteni ezeket a kapcsolatokat.

(KamaszPanasz - everydayhealth.com)