borderline
#Betegségek

A borderline személyiségzavar

2015.03.24.
2 perces olvasási idő

Egyre többet hallani a borderline személyiségzavarról a sajtóban, szakirodalomban. Mi is az a borderline?

Nemrég kétségbeesve kért segítséget egy fiatal fiú, aki nem tudott elszakadni volt barátnőjétől. Az oka a következő: lány a szakítás miatt öngyilkossággal fenyegetőzik, dührohamai vannak, bántja a fiút és fenyegetőzik. Máskor viszont kenyérre lehet kenni, minden szép és minden jó. Ezt a kettősséget alig lehet követni, rettegve figyeli a fiú, hogy éppen milyen lábbal kelt fel a lány. Ez a borderline.

A borderline személyiségzavar általában fiatal korban kezdődik, akkor válik felismerhetővé, bár gyökerei egészen a gyermekkorig nyúlnak vissza. Sajnos minél több elhanyagolt és bántalmazott gyermek nő fel, annál több sérült felnőttel is találkozhatunk életünk során.

Jó és rossz oldalaink

A boderline személyiségzavar egyik legjellemzőbb vonása, hogy igen gyorsan változik az énképe. Ha éppen magát nagyszerűnek éli meg, sikeresnek és szépnek, akkor énjének csak ezt az oldalát látja. Ha éppen nagyon kicsinek és sebezhetőnek érzi magát, akkor ez teljesen áthathatja a pillanatot. Egy egészséges fiatal magát árnyaltabban látja, még akkor is, ha éppen igen rossz napja van. Tisztában van a pozitív tulajdonságaival. A bordeline személyiség a különböző oldalak egyesítésére nem képes.

Ez a hasítottság a társkapcsolatokban is tükrözik. Nem csak önmagát, hanem a többi embert is így szemléli, az emberek vagy feketék, vagy fehérek, a szürke árnyalatait nem ismeri. Szinte kiszámíthatatlan: meglepődve tapasztalhatod, hogy egyik pillanatban még mézes-mázos, kedveskedő, a következőben már lehet, hogy esküdt ellenségének tekint. Kapcsolatai ezért ingadozóak, fél a magánytól, állandóan szüksége van egy másik emberre. Éppen ezért el sem tudja azt képzelni, hogy a másik félnek egyedüllétre lenne szüksége. Azt várja el, hogy vele foglalkozzanak.

borderline

Az önsértés

Képzeld el, hogy érzelmeid erősen, igen hevesen járnak át. Ha éppen feszült vagy, ez a feszültség kitölti az egész testedet, tudatodat és nem látsz megoldást arra, hogy hogyan vezesd le. A borderline a farcolást használja feszültségei levezetésére, így szabadul meg azoktól az érzésektől, amit nem tud máshogyan kezelni. Gyakran fenyegetőznek öngyilkossági kísérettel, aminek általában egyetlen célja van: retteg a magánytól, minden áron el akarja kerülni, szeretné magára felhívni a figyelmet. Ha nem kapja meg ezt a figyelmet, akkor meg van a veszélye, hogy valóra is váltja a fenyegetést, hiszen ezzel próbál másokat irányítani.

Üresség érzése

Az a fájdalmas érzés járja át a borderline személyeket, hogy az életükre rátelepedett egy űr, értelmetlen a létezés, feleslegesnek érzik magukat. Mivel stabil identitásuk nincs, az egyedüllét fájdalmát valahogy el szeretnék viselni és olykor különféle feszültségoldókhoz folyamodnak: a direkt önsebzéshez más önkárosító, veszélyes akciók is társulnak: idegenekkel védekezés nélkül folytatott szexuális aktus, droghasználat, dohányzás, alkoholfogyasztás, falásrohamok.

Segítség

Ha néhány tulajdonságban magadra ismertél, még nem jelenti azt, hogy határeseti szindrómában szenvedsz. A serdülőkor olyan sajátos időszak, amikor szintén jellemzőek a mély hangulatingadozások, az identitáskeresés. Egymást váltják az öröm és a kétségbeesés pillanatai, kétségeink van afelől, hogy kik is vagyunk, hova tartunk. Ezek az évek azonban önmaguktól, vagy kis segítséggel megoldódnak. A borderline személyeknek sokkal hosszabb távú segítségre van szüksége, pszichoterápia javasolt számukra. Ha öngyilkossági szándék áll fenn, akkor mindenképp értesítsd a legközelebbi felnőttet, illetve telefonon segítséget kérhetsz mentőktől, krízis központoktól is.

(KamaszPanasz, Börcsök Gyöngyi pszichológus)