gaslighting
#Lélek

Gázlángozás – Ezek a figyelmeztető jelek

2023.07.10.
2 perces olvasási idő

A gaslighting, vagy magyarul gázlángolás a manipuláció egyik formája, amely gyakran előfordul bántalmazó kapcsolatokban. Ez egy rejtett típusú érzelmi bántalmazás, amelyben a zaklató vagy bántalmazó félrevezeti a másikat, hamis narratívát hozva létre, és megkérdőjelezi a másik ítéleteit és valóságát. Végül a gázlángolás áldozata kezd bizonytalan lenni a világról alkotott felfogásában.

A gaslighting általában hosszabb időn keresztül tart, amíg az áldozat megkérdőjelezi saját gondolatai, valóságérzékelése vagy emlékei érvényességét. Ez zavartsághoz, az önbizalom és az önbecsülés elvesztéséhez, valamint a mentális stabilitás bizonytalanságához vezethet. Ennek gyakori eredménye a társfüggés. Elsősorban párkapcsolatokban fordul elő, de nem ritka baráti vagy családi körben sem, ráadásul a munkahelyen is előfordulhat.

Honnan tudod, ha valaki ezt teszi veled?

Vannak tipikus jelei az ilyen típusú kapcsolatnak. Megzavarhat, megkérdőjelezheti az ítélőképességed, az önértékelésed, a saját mentális egészséged. Nézzük részletesen a hétköznapokban.

Hazudik neked

Jellemző rá, hogy nyíltan hazudik és soha nem hátrál meg, nem változtat a történetén, még akkor sem, ha bizonyítékod van arra, hogy nincs igaza.

Pletykál

Előfordulhat, hogy úgy tesz, mintha aggódna érted, miközben azt mondja másoknak, hogy érzelmileg instabilnak vagy „őrültnek” tűnsz. Sajnos ez a taktika rendkívül hatékony lehet, és sokan úgy állnak a bántalmazó vagy zaklató oldalára, hogy nem ismerik a teljes történetet.

Folyamatosan terel

Amikor nekiszögezel egy kérdést, állandóan kitér a válasz alól, témát vált, ködösít. Ez sokszor összezavarhat, mert pár perc múlva nem biztos, hogy tudod, mit akartál kérdezni.

Bagatellizálja az érzelmeidet

Gyakran hallod ezt: Túlreagálod! Miért vagy ilyen érzékeny? Ez azt jelzi, hogy minimalizálja az érzéseidet, nem veszi komolyan, ráadásul téged állít be úgy, hogy tévedsz. Minden érzelmed valid, senki nem mondhatja meg, hogy mit érezz!

Kutat és kutat

Belenéz a telefonodba, a közösségi média fiókjaidba, az üzeneteidbe? Folyamatosan ellenőriz és tudnia kell, hol vagy és kivel? Esetleg a pénzügyeid felett is átvette az irányítást? Ezek sajnos egyértelmű jelek.

Ha a fenti jeleket tapasztalod, sajnos gázlángolás áldozat vagy. Légy óvatos, mert a gaslighting akár fizikai bántalmazásba is fulladhat.

Mit tehetsz, ha gázlángolás áldozata lettél?

Próbálj meg a realitás talaján maradni. Lehet, hogy paranoiásnak tűnik, de rögzítsd az eseményeket, hogy legyen bizonyítékod arra, mi is történik valójában.

  • Vezess naplót – Tárold biztos helyen és írd le a napi történéseket azonnal. Akár hangjegyzetet vagy videónaplót is készíthetsz.
  • Ha van rá lehetőséged, fotózd le a bizonyítékokat.
  • Támogatói csoportok – A terápia sokat segíthet, ráadásul egy szakember személyre szabottan is tud tanácsot adni.
  • Bízz az ösztöneidben – Ne hidd el, hogy nem érsz semmit, hogy nincs igazad vagy, hogy függnöd kell valakitől!

Ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123 vagy 06 80 820 111 lelki elsősegély telefonszámot!

(KamaszPanasz - verywellmind.com)