szerelem függés
#Lélek

A szerelemfüggőség

2010.10.17.
2 perces olvasási idő

De mit is jelent az, hogy valaki szerelemfüggő? Az alábbi listából kiderül, hogy te is szerelemfüggő vagy- e. Ha egyre több állításról úgy gondolod, hogy az igaz rád, akkor nagy az esélye, hogy valamelyik kategóriába te is beletartozol.

Én hiszek abban, hogy…

• A boldogságom, és a jó közérzetem azon múlik, hogy szerelmes vagyok e vagy sem.

• Az alkalmasságom a szerelemre és az önbecsülésem azoktól az emberektől függ, akik szeretnek és elfogadnak engem.

• Ha mások nem fogadnak el vagy elutasítanak, az azt jelenti, hogy bennem van a hiba.

Nem tudom magam boldoggá tenni.

• Nem tudom magam olyan boldoggá tenni, mint bárki más teszi.

• A legjobb érzéseim kívülről erednek, fontos, hogy mások milyennek látnak, vagy hogyan bánnak velem.

• Mások felelősek az érzéseimért. Tehát, ha valaki törődik velem, soha nem csinál olyat, hogy az lehangoljon vagy megbántson.

• Nem bírok egyedül lenni. Úgy érzem, meghalok, ha egyedül vagyok.

• Amikor megbántanak, vagy lehangolnak az valaki más hibája.

Más emberektől függ, hogy jól érezzem magam a bőrömben, hogy elfogadjam magam.

• Nem vagyok felelős az érzéseimért. Mások tesznek olyanná, amilyen vagyok éppen. Tehát, ha mérges vagyok, akkor ez felelős azért, hogy tartósan ebbe az állapotba kerülök.

Nem vagyok felelős a tetteimért. Minden másokon áll. Ha nevetek, ha szomorú vagyok, ha bűnözök vagy, ha sírok.

• Önző vagyok, ha az én elképzeléseimet akarom megvalósítani és nem a másokét.

Nem tudom elviselni a fájdalmat, különösen, ha azok másoktól, mások meg nem értéséből, elutasításából vagy kirekesztéséből adódnak.

• Ha nem lépek kapcsolatba valakivel, úgy érzem, meghalok.

A magány fájdalma

Legyen szó bármelyik függésről, vele együtt élni nem egyszerű dolog. Folyamatosan meg kell győződnöd arról, hogy jó dolgot csinálsz-e, a jó időben, hogy kielégítsd a másik iránti vagy a saját szerelmi függőséged. Az érzelmeid mintha csak egy hullámvasúton lennének. Ha mások szeretnek, elfogadnak, úgy érzed, tiéd lehet a világ, azonban ha elutasítanak, az egész belső világod romokban heverhet.

A szerelemfüggőség okai

Minden függőség a saját magunk alulbecsüléséből gyökerezik. Képzeld el az érzést, amely gyerekkorodban volt benned. Bármelyik típusa a függőségnek gyerekkorban kezdődik.

Sokszor meg akarunk felelni valaki másnak, a szüleinknek, a barátainknak, a tanároknak ez természetesen ahhoz vezet, hogy úgy érezzük, egyedül nullák vagyunk, és bennünk van a hiba nem pedig másokban.

Természetesen ez igaz a szerelmi függőségre is. Ez egy belső probléma, mely legtöbbször alacsony önbecsülésből és huzamosabb ideig tartó rossz közérzetből vagy mély fájdalomból ered.

A rossz az egészben csak annyi, hogy a szerelem a leggyakoribb dolog a világon. Szerelem tengerében élünk, velünk, bennünk és körülöttünk él. Ez egy forrás. Ha megtanulod, hogy hogyan nyiss a szerelem felé, egyből tele leszel szeretettel és békével. Ha pedig benned szeretet és szerelem van, sokkal inkább tudsz majd nyitni mások felé, és rájönni, hogy nem csak kapni, de adni is nagyon jó a szeretetet, szerelmet.

Lehetséges, hogy nem fogod elsőre és könnyedén megtalálni azt amire vágysz, de idővel eljuthatsz oda, amit kerestél és az életed újra „káros szenvedélyektől mentes” lehet.

(Cs. B.)