közösségi média
#Lélek

Kiválthat-e betegséget a közösségi média?

2023.02.05.
1 perces olvasási idő

A múltbeli járványok közé tartoznak azok a betegségek, amelyekben az emberek hirtelen elájultak; hányinger, fejfájás vagy légszomj alakult ki; görcsös mozgás, vagy bénulás lépett fel. Napjainkban okozhatja a közösségi média ezeket a tüneteket? Hogyan függ össze?

Általában ezek a járványok a közelben lévő emberek között fordultak elő, például iskolában vagy munkahelyen. Nem is olyan rég még úgy tűnt, hogy az eseteket a televíziós műsorok terjesztik. Most azonban a közösségi média egy lehetséges új forrás.

A közösségi média által kiváltott szociogén betegségek első ismert példáit az elmúlt egy-két évben ismerték fel, ami egybeesett a koronavírus-járvánnyal. A neurológusok egyre több beteget, különösen tinédzser lányokat kezdtek el kezelni, akiknek szokatlan, önkéntelen mozdulatai és hangjai a Tourette-szindrómára emlékeztettek. Más magyarázatok kizárása után úgy tűnt, hogy ezeknél a tinédzsereknél a tikkek azzal kapcsolatosak, hogy sok időt töltöttek TikTok-videókkal olyan embereket nézve, akik Tourette-szindrómáról és más mozgászavarról számoltak be. A közösségi média influenszerei által közzétett videók több milliárd oldalmegtekintést érnek el a TikTokon; hasonló videók elérhetők a YouTube-on és más oldalakon.

A szociogén betegségek nem újdonságok

Ha a középkorban éltél volna, nem lenne ismeretlen a "táncos pestisjárvány". Állítólag Európa-szerte rengeteg szenvedő beteg kezdett önkéntelenül táncolni kimerültségig. És ne feledkezzünk meg az 1892-es írásremegés-járványról, az 1940-es évek közepén a Mattoon-féle Mad Gasserről és az 1962-es júniusi poloskajárványról sem.

Nem tudjuk, hogy egyeseknél miért alakul ki szociogén betegség, míg másoknál nem, hiszen a legtöbb ember életében sok a stressz, ami az egyik legfőbb előidézője. Emberek milliói ragadtak bent a járvány idején, és naponta több órán keresztül fordultak a közösségi médiához, mint „egyetlen” kommunikációs forráshoz. A szociogén betegségek azonban továbbra is viszonylag ritkák. Annak ellenére, hogy több száz éve léteznek, sok minden rejtélyes maradt ezekről az állapotokról. A szociogén betegségek bizonyos esetei olyan környezeti toxinok vagy fertőzések következményei lehetnek, amelyeket akkor még nem ismertek, de utólag nehéz kideríteni.

Mindenesetre próbálj minél kevesebb időt tölteni a TikTokon, Instagramon vagy Youtube-on, inkább menj szórakozni a barátaiddal személyesen. Menjetek koncertre, moziba vagy csak a parkba, jobban fogod érezni magad, mintha egész nap a telefonodon lógnál, ráadásul a szociogén tünetektől sem kell majd tartanod.

(KamaszPanasz - health.harvard.edu)